Η οπή της ωχράς κηλίδας είναι ένα μικρό έλλειμμα της κεντρικής περιοχής του αμφιβληστροειδούς. Η ωχρά κηλίδα είναι υπεύθυνη για την κεντρική και έγχρωμη όραση, καθώς και για την αναγνώριση προσώπων και λεπτομερειών.

Η οπή της ωχράς κηλίδας μπορεί να οδηγήσει σε πτώση και παραμόρφωση της όρασης. Σχετίζεται κυρίως με την ηλικία και προσβάλλει συνήθως άτομα άνω των 60 ετών.

Η οπή της ωχράς κηλίδας διακρίνεται σε 4 στάδια ανάλογα με τη διάμετρό της. Στα τελευταία στάδια η οπή χαρακτηρίζεται σαν πλήρους πάχους.

Μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες προσβάλλονται περισσότερο σε σχέση με τους άνδρες.

οπη ωχρας κηλιδας συμπτωματα

Οπή ωχράς κηλίδας

Συμπτώματα οπής ωχράς κηλίδας

Τα συμπτώματα της οπής ωχράς κηλίδας μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με το στάδιο της πάθησης. Γενικά οι ασθενείς αναφέρουν:

  • Μείωση της όρασης
  • Απώλεια της κεντρικής όρασης / σκότωμα (χαρακτηριστικό μέσω διάγνωσης με το πλέγμα του Αmsler)
  • Παραμόρφωση της όρασης

Διάγνωση οπής ωχράς κηλίδας

Η διάγνωση της οπής της ωχράς κηλίδας μπορεί να γίνει μέσω της βυθοσκόπησης στη σχισμοειδή λυχνία του οφθαλμιάτρου και μέσω απεικόνισης με φωτογραφία βυθού όπου φαίνεται χαρακτηριστικά το έλλειμα στην κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδή.

Ωστόσο σε αρχικά στάδια, ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η Οπτική Τομογραφία Συνοχής (OCT), η οποία παρέχει υψηλής ποιότητας εικόνες και απεικονίζει με ακρίβεια το έλλειμα στην ωχρά κηλίδα και σε προχωρημένα στάδια μπορεί να μετρήσει τη διάμετρο της οπής. Επίσης είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για την πρόγνωση και τη διαχείριση της διαταραχής.

οπη ωχρας κηλιδας διαγνωση οπτικη τομογραφια OCT

Απεικόνιση οπής ωχράς ολικού πάχους μέσω OCT

Θεραπεία οπής ωχράς κηλίδας

Η θεραπεία της οπής ωχράς κηλίδας είναι χειρουργική. Ο σκοπός του χειρουργείου είναι η βελτίωση της όρασης και η αποκατάσταση της παραμόρφωσης. Η επέμβαση που χρειάζεται είναι η υαλοειδεκτομή.

Κατά την επέμβαση της υαλοειδεκτομής το υαλοειδές (ζελέ του ματιού) αφαιρείται και στη συνέχεια ο χειρουργός-οφθαλμίατρος έχει πρόσβαση στον αμφιβληστροειδή. Αφού αφαιρέσει τυχόν μεμβράνες που υπάρχουν, όπως οι επιωχρική, η οποία πολλές φορές συνυπάρχει με την ατελή οπή ωχράς κηλίδας εισάγει στο μάτι ένα αέριο μακράς δράσης προκειμένου να κλείσει την οπή.

Σημαντικό είναι μετεγχειρητικά ο ασθενής να διατηρεί μια συγκεκριμένη στάση κεφαλιού για τις επόμενες μέρες προκειμένου το αέριο να πιέζει την οπή και να κλείσει. Η στάση αυτή της κεφαλής είναι προς τα κάτω. Ο ασθενής θα πρέπει να διατηρεί αυτή τη στάση και κατά τη διάρκεια του ύπνου (μπρούμυτα), σύμφωνα με τις υποδείξεις του γιατρού.

Το αέριο που έχει μπει στο μάτι κατά την επέμβαση, μειώνεται σιγά σιγά όσο περνούν οι μέρες και παίρνει τη μορφή φυσαλίδας, η οποία εξαφανίζεται μετά από 2-3 εβδομάδες.