Το στεάτιο είναι ένα κίτρινο σπυράκι ή ογκίδιο που εμφανίζεται στο άσπρο μέρος του ματιού, συνήθως σε σημεία πιο κοντά στη περιοχή της μύτης. Δεν είναι όγκος, αλλά μια μάζα φυσιολογικού ιστού μαζί με πρωτεΐνες και λίπος. Αντίθετα με το πτερύγιο το στεάτιο δεν αναπτύσσεται πάνω στον κερατοειδή. Το στεάτιο μπορεί να είναι και μια αντίδραση του οργανισμού σε χρόνιους ερεθισμούς ή στο ηλιακό φως.

στεατιο θεραπεια

Πως θεραπεύεται το στεάτιο;

Το στεάτιο δεν χρειάζεται θεραπεία εκτός αν μολυνθεί. Το στεάτιο δεν μεγαλώνει πάνω στον κερατοειδή, ούτε απειλεί την όραση. Εάν είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό, το στεάτιο μπορεί σε σπάνιες περιπτώσεις να απομακρυνθεί χειρουργικά αλλά ή ουλή που θα αφήσει μπορεί να είναι ορατή όπως και το στεάτιο.

Γιατί είναι απαραίτητη η συχνή οφθαλμολογική εξέταση για όλους;

Οι παθήσεις των ματιών μπορεί να εμφανιστούν σε κάθε ηλικία.

Πολλές ασθένειες δεν έχουν συμπτώματα μέχρι το σημείο που έχουν προχωρήσει αρκετά και έχει προκληθεί ζημιά. Εφόσον πολλές δυσάρεστες συνέπειες μπορούν να αποτραπούν εάν διαγνωστούν και θεραπευτούν έγκαιρα, μια τακτική οφθαλμολογική εξέταση είναι πολύ βασική όταν βέβαια γίνεται από ειδικευμένο οφθαλμίατρο ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να παράσχει ολοκληρωμένη ιατρική, χειρουργική και οφθαλμολογική φροντίδα.