Το πτερύγιο είναι μία μεμβράνη που αναπτύσσεται στην περιοχή του κερατοειδή χιτώνα του ματιού. Είναι μια μη φυσιολογική διαδικασία κατά την οποία ο επιπεφυκότας μεγαλώνει μέσα στον κερατοειδή. Το πτερύγιο μπορεί να είναι μικρό ή να μεγαλώνει αρκετά εμποδίζοντας την όραση και συνήθως εμφανίζεται στην εσωτερική γωνία του ματιού.

πτερυγιο θεραπεια

Αίτια εμφάνισης πτερυγίου

Η ακριβής αιτία εμφάνισης του πτερυγίου δεν είναι απόλυτα κατανοητή. Το πτερύγιο εμφανίζεται περισσότερο σε άτομα που περνάνε πολύ από τον χρόνο τους έξω, ειδικά σε περιοχές με ήλιο. Η μεγάλη και διαρκής έκθεση στο ηλιακό φως, ειδικά στις υπεριώδης ακτίνες (UV) και χρόνιες παθήσεις των ματιών λόγο παραμονής σε ξηρά ή μολυσμένα περιβάλλοντα, είναι συχνός λόγος εμφάνισης πτερυγίων.

Θεραπεία πτερυγίου

Όταν το πτερύγιο γίνεται κόκκινο και ερεθισμένο χρησιμοποιούνται κολλύρια ή αλοιφές για να περιοριστεί ο ερεθισμός. Εάν το πτερύγιο είναι αρκετά μεγάλο ώστε να εμποδίζει την όραση ή είναι μονίμως ερεθισμένο, αφαιρείται με χειρουργική επέμβαση.

Παρόλο που πρόκειται για μια σχετικά απλή επέμβαση, ιδιαίτερα σε νεαρά άτομα υπάρχει πιθανότητα επανεμφάνισης. Για να εμποδιστεί η επανεμφάνιση χρησιμοποιείται ακτινοβολία ή ειδικό φάρμακο και ειδική χειρουργική αγωγή. Σημαντική είναι η προστασία των ματιών από τις υπεριώδεις ακτίνες με ειδικά γυαλιά ηλίου και η αποφυγή παραμονής σε μέρη με ξηρή ατμόσφαιρα ή καπνό.

Γιατί είναι απαραίτητη η συχνή οφθαλμολογική εξέταση για όλους;

Οι παθήσεις των ματιών μπορεί να εμφανιστούν σε κάθε ηλικία. Πολλές ασθένειες δεν έχουν συμπτώματα μέχρι το σημείο που έχουν προχωρήσει αρκετά και έχει προκληθεί ζημιά. Εφόσον πολλές δυσάρεστες συνέπειες μπορούν να αποτραπούν εάν διαγνωστούν και θεραπευτούν έγκαιρα, μια τακτική οφθαλμολογική εξέταση είναι πολύ βασική όταν βέβαια γίνεται από ειδικευμένο οφθαλμίατρο ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να παράσχει ολοκληρωμένη ιατρική, χειρουργική και οφθαλμολογική φροντίδα.