Η κερατίτιδα είναι η φλεγμονή του κερατοειδούς χιτώνα. Ο κερατοειδής χιτώνας είναι ο διάφανος χιτώνας στο πρόσθιο μέρος του ματιού, ο οποίος διαθλά το φως που εισέρχεται στο μάτι.
Η κερατίτιδα μπορεί να προκαλέσει πόνο στα μάτια και παροδικά να επηρεάσει την όραση. Μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις είναι δυνατόν να οδηγήσει σε επιπλοκές που μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες στην όραση.

 

κερατιτιδα διαγνωση

Κερατίτιδα

Αίτια κερατίτιδας

 • Η κερατίτιδα μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη από βακτήριο, ιό ή κάποιο παράσιτο. Ιοί όπως ο ιός του απλού έρπητα ή του έρπητα ζωστήρα μπορεί να προκαλέσουν κερατίτιδα.
 • Η μη λοιμώδης κερατίτιδα μπορεί να παρουσιαστεί είτε λόγω κάποιου ήπιου τραυματισμού είτε λόγω παρατεταμένης χρήσης φακών επαφής.
 • Χημικά από πισίνες: Το χλώριο και τα χημικά που χρησιμοποιούνται στις πισίνες μπορεί να ερεθίσουν την επιφάνεια του κερατοειδούς και να οδηγήσουν σε παροδική κερατίτιδα.
 • Έκθεση υπεριώδους ακτινοβολίας: Άτομα όπως οι συγκολλητές οι οποίοι εκτίθενται σε έντονο φως έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν κερατίτιδα.

Συμπτώματα κερατίτιδας

 • Κόκκινο μάτι
 • Αίσθηση ξένου σώματος
 • Ευαισθησία στο φως
 • Θολή όραση
 • Πόνος στο μάτι
 • Δυσκολία να ανοίξουμε τα βλέφαρα (λόγω της ενόχλησης και του πόνου)
 • Έντονη δακρύρροια

Διάγνωση κερατίτιδας

Η διάγνωση της κερατίτιδας πραγματοποιείται από τον οφθαλμίατρο, ο οποίος αρχικά θα ζητήσει ένα ιστορικό από τον ασθενή και θα αξιολογήσει τα συμπτώματα. Η κλινική εικόνα του ματιού θα γίνει γνωστή από την εξέταση στη σχισμοειδή λυχνία (μικροσκόπιο με μεγάλη μεγέθυνση).
Συγκεκριμένα ο οφθαλμίατρος ή ο οπτομέτρης θα μετρήσει την οπτική οξύτητα των ματιών και στη συνέχεια θα εξετάσει την κατάσταση του κερατοειδούς στη σχισμοειδή λυχνία με ειδική χρωστική, φωτισμό και μεγέθυνση.
Στην περίπτωση που ο οφθαλμίατρος υποπτεύεται κάποια λοίμωξη ως αιτία για την κερατίτιδα, μπορεί να ζητήσει να γίνει καλλιέργεια από δείγμα του κερατοειδούς για να προσδιοριστεί με ακρίβεια το βακτήριο, ο ιός ή το παράσιτο που έχει προσβάλλει τον κερατοειδή.

κερατιτιδα αντιμετωπιση

Ερπητική κερατίτιδα

Θεραπεία κερατίτιδας

Οι περισσότερες κερατίτιδες είναι επιφανειακές και αντιμετωπίζονται εύκολα, χωρίς να προκαλούν μακροχρόνια προβλήματα. Μόνο όταν η κερατίτιδα επηρεάσει τις εσώτερες στιβάδες του κερατοειδούς (στρώμα) θα πρέπει να ληφθούν υπόψη πιο σοβαρές θεραπείες.
Ανάλογα με το είδος της κερατίτιδας προτείνεται και η αντίστοιχη θεραπεία. Γι' αυτό και πολλές φορές είναι καλό να γίνεται καλλιέργεια του δείγματος που λαμβάνεται από τον κερατοειδή.


Εάν πρόκειται για ήπιας μορφής κερατίτιδα, όπως για παράδειγμα ένας κερατοειδής ο οποίος εμφανίζει κάποια εκδορά, τότε δεν απαιτείται ειδική θεραπεία. Μπορεί απλά να αντιμετωπιστεί με μια αντιβιοτική αλοιφή, η οποία βοηθάει και στη μείωση αίσθησης ξένου σώματος.


Εάν η κερατίτιδα έχει προκληθεί από ιό του απλού έρπητα ή του έρπητα ζωστήρα , τότε ο γιατρός θα χρειαστεί να συνταγογραφήσει αντιικές οφθαλμικές σταγόνες ή και αντιικό φάρμακο από το στόμα. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή η κερατίτιδα οφείλεται σε κάποιο βακτήριο, τότε θα πρέπει να σας χορηγηθούν αντιβιοτικές σταγόνες. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κερατίτιδας, μπορεί τα αντιβιοτικά κολλύρια να συνδυαστούν και με αντιβιοτικό από το στόμα ή μαζί με οφθαλμική αλοιφή.


Καθ' όλη τη διάρκεια της θεραπείας μπορείτε να χρησιμοποιείτε τεχνητά δάκρυα για λίπανση του κερατοειδούς και μείωση της αίσθησης ξηρότητας που είναι εξαιρετικά ενοχλητική.