Το χαλάζιο είναι μια κύστη κατακράτησης που δημιουργείται σαν αντίδραση στην απόφραξη του σμηγματογόνου αδένα. Οι αδένες αυτοί βρίσκονται στα πάνω και στα κάτω βλέφαρα. Σε προχωρημένο στάδιο το χαλάζιο μπορεί να οδηγήσει σε διόγκωση του βλεφάρου όπως φαίνεται στην εικόνα.

Το χαλάζιο συγχέεται πολλές φορές με το κριθαράκι. Ωστόσο, τείνει να δημιουργείται μακρύτερα από την άκρη των βλεφάρων απ’ ότι το κριθαράκι και «δείχνει» προς το εσωτερικό του βλεφάρου, δεν πονάει ούτε έχει άλλα χαρακτηριστικά φλεγμονής.

χαλαζιο θεραπεια

Χαλάζιο άνω βλεφάρου

Θεραπεία για το χαλάζιο

Όταν το χαλάζιο είναι μικρό και χωρίς άλλα συμπτώματα, μπορεί να απορροφηθεί από μόνο του. Εάν το χαλάζιο είναι μεγάλο μπορεί να επηρεάσει την όραση λόγω βλεφαρόπτωσης ή πίεσης του ματιού.

Το χαλάζιο θεραπεύεται με έναν από τους παρακάτω τρόπους ή με συνδυασμό αυτών:

 1. Ζεστές κομπρέσες.
  Οι ζεστές κομπρέσες μπορούν να τοποθετηθούν με πολλούς τρόπους. Ο πιο απλός τρόπος είναι να βρέξετε μια καθαρή πετσέτα με ζεστό νερό και να την βάλετε πάνω στα κλειστά βλέφαρα. Αφήστε την για 5 λεπτά και επαναλάβετε 3-4 φορές την ημέρα.
  Επαναλάβετε βουτώντας το πανί συνεχώς στο ζεστό νερό για να διατηρήσετε την ίδια θερμοκρασία. Τα περισσότερα χαλάζια εξασθενούν μέσα σε μια βδομάδα.
 2. Συνδυασμός αντιβιοτικών και κορτικοστεροειδών σταγόνων.
  Χρησιμοποιούνται 2-4 φορές την ημέρα για 7-10 μέρες.
 3. Χειρουργική αφαίρεση.
  Μεγάλα χαλάζια που δεν αντιδρούν σε καμία από τις άλλες θεραπείες χειρουργούνται. Πρόκειται για μικροεπεμβάσεις με τοπική αναισθησία που διαρκεί μόνο λίγα λεπτά.

Το χαλάζιο συνήθως αντιδρά αποτελεσματικά στις θεραπείες αν και ορισμένα άτομα είναι επιρρεπή στην επανεμφάνιση του και χρειάζονται διαρκή φαρμακευτική αγωγή. Εάν το χαλάζιο εμφανιστεί στο ίδιο σημείο με παλαιότερα μπορεί να χρειαστεί βιοψία για την αποφυγή σοβαρότερων προβλημάτων.

Γιατί είναι απαραίτητη η συχνή οφθαλμολογική εξέταση για όλους;

Οι παθήσεις των ματιών μπορεί να εμφανιστούν σε κάθε ηλικία. Πολλές ασθένειες δεν έχουν συμπτώματα μέχρι το σημείο που έχουν προχωρήσει αρκετά και έχει προκληθεί ζημιά. Εφόσον πολλές δυσάρεστες συνέπειες μπορούν να αποτραπούν εάν διαγνωστούν και θεραπευτούν έγκαιρα, μια τακτική οφθαλμολογική εξέταση είναι πολύ βασική όταν βέβαια γίνεται από ειδικευμένο οφθαλμίατρο ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να παράσχει ολοκληρωμένη ιατρική, χειρουργική και οφθαλμολογική φροντίδα.