Το κριθαράκι είναι μια μόλυνση του αδένα ή του θύλακα μιας βλεφαρίδας που οφείλεται συνήθως σε σταφυλόκοκκο. Ο σταφυλόκοκκος ζει στην επιδερμίδα μας χωρίς να προκαλεί προβλήματα. Στην περίπτωση όμως που παγιδευτεί στο βλέφαρο δημιουργεί την κριθή ή αλλιώς κριθαράκι. Έτσι, στην αρχή εμφανίζεται σαν ένα σημαδάκι στη βλεφαρίδα και σε προχωρημένο στάδιο μετατρέπεται σε κόκκινο και επώδυνο ογκίδιο κοντά στην άκρη του βλεφάρου.

κριθαρακι θεραπεια κριθη αντιμετωπιση

Κριθαράκι

Το κριθαράκι συχνά συγχέεται συνήθως με το χαλάζιο, το οποίο οφείλεται σε φλεγμονή-απόφραξη των μεϊβομιανών αδένων που υπάρχουν στα βλέφαρα και εκκρίνουν ένα έλαιο, το οποίο αναμιγνύεται με τα δάκρυα.

Αντιμετώπιση κριθής(κριθαράκι)

Αρχικά θα πρέπει να υπάρχει καλή υγιεινή των βλεφαρίδων των δύο ματιών.

Εκτός από το συχνό καθημερινό πλύσιμο, προτείνεται και η χρήση ειδικού αφρού καθαρισμού ματιών, το οποίο μπορεί να απομακρύνει τους ρύπους και το μακιγιάζ (μάσκαρα) με πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιείτε χλιαρό νερό, στο οποίο θα διαλύσετε μερικές σταγόνες baby shampoo (σαμπουάν για μωρά), το οποίο δεν ερεθίζει τα μάτια. Δημιουργείτε αφρό με το διάλυμα και πλένετε προσεκτικά τις βλεφαρίδες σας με κλειστά μάτια.

Η χρήση καθαρής πετσέτας είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση της υγιεινής των βλεφάρων.

Για τις γυναίκες, καλό είναι να αποφεύγονται τα προϊόντα μακιγιάζ τα οποία μπαίνουν μέσα στα μάτια (όπως πχ. μολύβια)ή μάσκαρα επάνω στις βλεφαρίδες, ιδιαίτερα στο διάστημα που έχει εμφανιστεί κριθαράκι ή και χαλάζιο.

Στην περίπτωση που ο γιατρός σας κρίνει ότι είναι απαραίτητο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αντιβιοτικό κολλύριο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί τοπικά ο σταφυλόκοκκος, ο οποίος έχει δημιουργήσει στην περιοχή του βλεφάρου το κριθαράκι.