Η βλεφαρίτιδα είναι μια συνηθισμένη όσο και επίμονη φλεγμονή των βλεφάρων. Αυτή η πάθηση εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα με λιπαρή επιδερμίδα, πιτυρίδα ή ξηροφθαλμία. Η βλεφαρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί από την παιδική ηλικία, τραχύνοντας την επιφάνεια των βλεφαρίδων και να συνεχιστεί με τα χρόνια καταλήγοντας σε χρόνια πάθηση.

 Ο ερεθισμός που προκαλείται σαν αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τις εκκρίσεις από τους αδένες λιπιδίων που βρίσκονται στα βλέφαρα, δημιουργούν επιστρώσεις που μοιάζουν με πιτυρίδα και επεκτείνονται σε όλο το μήκος των βλεφάρων μέχρι τα όρια του ματιού.

Αν και συνήθως η διαδρομή της νόσου είναι ήπια, ενδέχεται σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι αρκετά σοβαρή με επιπλοκές ακόμα και στον κερατοειδή.

Συμπτώματα της βλεφαρίτιδας

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ερεθισμό, φαγούρα, αίσθημα ξένου σώματος και, περιστασιακά, ερυθρότητα οφθαλμών.

βλεφαριτιδα θεραπεια

Βλεφαρίτιδα

Θεραπεία βλεφαρίτιδας

Η βλεφαρίτιδα μπορεί να γίνει ένα επίμονο πρόβλημα. Παρόλο που δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία, μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα συγκεκριμένο και τακτικό πρόγραμμα υγιεινής.

Αυτή η διαδικασία καθαρισμού που περιγράφεται θα πρέπει να εφαρμόζεται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, ίσως και περισσότερο.

  1. Πάρτε ένα καθαρό πανί, βρέξτε το με ζεστό νερό, στύψτε το και τοποθετήστε το πάνω στα κλειστά σας μάτια για 5 λεπτά. Αυτό θα βοηθήσει να μαλακώσει η κρούστα που έχει δημιουργηθεί και να απομακρυνθούν τα λιπαρά υπολείμματα. Επαναλάβετε για να πετύχετε τη σωστή θερμοκρασία.
  2. Εάν δεν χρησιμοποιείται τα τυποποιημένα καλλυντικά καθαριστικά, ετοιμάστε ένα μόνοι σας γεμίζοντας ένα ποτήρι με 2-3 εκατοστά ζεστό νερό και προσθέτοντας 3 σταγόνες παιδικό σαμπουάν.
  3. Βρέξτε ένα κομμάτι βαμβάκι ή ένα καθαρό ύφασμα με το διάλυμα και κατόπιν τρίψτε ελαφρά τις βλεφαρίδες για περίπου 2 λεπτά. Τα μάτια σας δεν θα πρέπει να τα κρατάτε σφιχτά κλεισμένα, αλλά απαλά όπως όταν κοιμάστε.
  4. Κοιτάζοντας σε ένα καθρέφτη χρησιμοποιήστε μαντηλάκια καθαρισμού εμποτισμένα με το διάλυμα για να απομακρύνετε τα υπολείμματα από τις βλεφαρίδες. Μπορείτε να τρίψετε είτε οριζόντια είτε κάθετα αρκεί να καθαρίσετε καλά τις βλεφαρίδες σας. Αυτή η διαδικασία διαρκεί περίπου μισό λεπτό για κάθε μάτι.
  5. Στη συνέχεια ξεπλύνετε τα μάτια σας με κρύο νερό βρύσης και σκουπίστε τα απαλά με μια καθαρή πετσέτα.
  6. Εάν έχει δοθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να απλώνεται στα μάτια και / ή στα βλέφαρα μέχρι τις βλεφαρίδες σύμφωνα με τις οδηγίες του οφθαλμιάτρου σας.

Φαρμακευτική αγωγή για τη βλεφαρίτιδα

Αρκετά φάρμακα διατίθενται για την θεραπεία της βλεφαρίτιδας, όπως αντιβιοτικά και στεροειδή (κορτιζόνη) σε μορφή κολλυρίων ή αλοιφών. Ενώ τα κορτιζονούχα φάρμακα ανακουφίζουν απ’ τα συμπτώματα της βλεφαρίτιδας, η πολύχρονη χρήση τους μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην όραση.

Με το που περάσει η περίοδος της οξείας εμφάνισης της πάθησης – διαδικασία που μπορεί να κρατήσει βδομάδες- ελαφρότερα φάρμακα βοηθούν την ρύθμιση της βλεφαρίτιδας. Όμως από μόνα τους δεν αρκούν. Η καθημερινή καθαριότητα και υγιεινή σε συνδυασμό με υποκατάστατα δακρύων (τεχνητά δάκρυα) είναι η καλύτερη θεραπεία.