Η οπίσθια αποκόλληση του υαλοειδούς είναι η κατάσταση κατά την οποία το υαλοειδές (ή αλλιώς υαλώδες σώμα) αποκολλάται από τον αμφιβληστροειδή.

Το υαλοειδές είναι ένα ζελέ (γέλη), η οποία καλύπτει τον οπίσθιο θάλαμο του ματιού (πίσω από τον κρυσταλλοειδή φακό που αφαιρείται στον καταρράκτη) μέχρι τον αμφιβληστροειδή χιτώνα (όπου απεικονίζεται το είδωλο της εικόνας που βλέπουμε). Το υαλοειδές έτσι βοηθάει στη διατήρηση του σχήματος του βολβού.

Το υαλοειδές στα παιδιά και στα νεαρά άτομα είναι διαφανές και σφριγηλό. Ωστόσο, με το πέρας της ηλικίας το υαλοειδές χάνει τη σφριγηλότατά του, γίνεται πιο υδαρό και ξεκολλάει από κάποια σημεία. Η αποκόλληση του υαλοειδούς είναι μια φυσιολογική αλλαγή, η οποία συμβαίνει σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Μετά την ηλικίας των 50 ετών για παράδειγμα, η αποκόλληση του υαλοειδούς είναι συχνό φαινόμενο και είναι ακόμη πιο εμφανές σε μεγαλύτερες ηλικίες, όπως στα 80 έτη.

Οι ασθενείς που εμφανίζουν οπίσθια αποκόλληση υαλοειδούς στο ένα μάτι, είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν και στο άλλο μάτι επίσης.

οπισθια αποκολληση υαλοειδους θεραπεια

Οπίσθια αποκόλληση υαλοειδούς