Τι είναι οι μυωψίες;

Οι μυωψίες είναι τα μικρά στίγματα, μυγάκια ή σύννεφα που καμιά φορά εμφανίζονται στην όραση. Εμφανίζονται συνήθως όταν κοιτάμε έναν άδειο τοίχο ή τον ουρανό. Αυτό το οπτικό φαινόμενο έχει παρατηρηθεί πολλούς αιώνες πριν. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι τα ονόμαζαν muscae η ιπτάμενες μύγες, αφού μπορεί να εμφανιστούν σαν μυγάκια που πετάνε στον αέρα. Οι μυωψίες είναι στην ουσία μικρές συμπαγής μάζες ζελέ ή κυτταρικών υπολοίπων μέσα στο υαλώδες του ματιού (το υγρό που γεμίζει την εσωτερική κοιλότητα του ματιού).

μυγακια θεραπεια μυωψιες

Παρόλο που αυτά τα αντικείμενα φαίνονται να είναι μπροστά από το μάτι στην πραγματικότητα επιπλέουν στο υγρό στο εσωτερικό του ματιού και αντανακλάται η σκιά τους στον αμφιβληστροειδή (το λεπτό, ευαίσθητο εσωτερικό στρώμα του ματιού).

Αίτια εμφάνισης μυωψιών

Το υγρό του υαλώδους εκφυλίζεται στη μέση ηλικία, συχνά διαμορφώνοντας μικροσκοπικές μάζες ή κλωστές μέσα στο μάτι.
Η συρρίκνωση λόγο ηλικίας ή η συμπύκνωση του υαλώδους λέγεται οπίσθια αποκόλληση υαλώδους και είναι η πιο συνηθισμένη αιτία για την εμφάνιση μυωψιών. Επίσης παρουσιάζονται και στους ανθρώπους με μυωπία ή σε όσους έχουν υποβληθεί σε επεμβάσεις καταρράκτη.

Καμία φορά οι μυωψίες είναι αποτέλεσμα μολύνσεων του ματιού ή των κατάλοιπων σε μορφή κρυστάλλων που δημιουργούνται μέσα στο υαλώδες.

Η εμφάνιση των μυωψιών είτε με τη μορφή μικρών κηλίδων, κύκλων, γραμμών, σύννεφων κτλ, μπορεί να είναι ανησυχητική, ειδικά εάν εμφανιστούν ξαφνικά. Συνήθως, όμως, δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό και είναι απλώς συνέπεια της διαδικασίας γήρανσης.

Πότε η εμφάνιση των μυωψιών είναι ανησυχητική;

Όπως προαναφέρθηκε, το υαλώδες καλύπτει την επιφάνεια του αμφιβληστροειδή. Υπάρχουν περιπτώσεις ρωγμών του αμφιβληστροειδή που προκαλούν μικρή αιμορραγία που δίνει την εντύπωση μυωψιών. Ένας σχισμένος αμφιβληστροειδής μπορεί να είναι σοβαρό πρόβλημα εάν προκαλέσει αποκόλληση αμφιβληστροειδή.

Μία ξαφνική εμφάνιση πολλών και νέων μυωψιών αλλά και φωταψιών θα πρέπει άμεσα να εκτιμηθεί από τον οφθαλμίατρό σας.

Αντιμετώπιση μυωψιών

Οι μυωψίες μπορεί να παρουσιαστούν συχνά σε ανθρώπους με καλή όραση, χωρίς άλλα οφθαλμολογικά προβλήματα και μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικές. Παρόλο που δεν υπάρχει κάποια αγωγή ή θεραπεία για τα περισσότερα είδη μυωψιών, συνήθως εξασθενούν από μόνες τους με την πάροδο του χρόνου.
Υπάρχουν κάποιοι τρόποι για την προσωρινή απομάκρυνση των μυωψιών από την όραση.

Εάν η μυωψία εμφανιστεί μπροστά στη γραμμή της όρασης, δοκιμάστε να κουνήσετε το μάτι σας κυκλικά. Το υγρό στο εσωτερικό του ματιού στροβιλίζεται και πιθανών να απομακρύνει τις μυωψίες από την κεντρική όραση. Έχουμε συνηθίσει στην κίνηση των ματιών αριστερά και δεξιά αλλά κοιτώντας πάνω και κάτω θα δημιουργηθούν διαφορετικές συνθήκες στο εσωτερικό του ματιού, αποτελεσματικότερες στην απομάκρυνση των μυωψιών.

Τι είναι οι φωταψίες;

Όταν το υαλώδες υγρό που γεμίζει το εσωτερικό του ματιού έλκει ή ερεθίζει τον αμφιβληστροειδή προκαλεί την ψευδαίσθηση των φωταψιών ή αστραπών. Η ίδια αίσθηση προκαλείται εάν υποστούμε χτύπημα στο μάτι και βλέπουμε «αστράκια». Οι φωταψίες μπορεί να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται κατά διαστήματα για αρκετές βδομάδες ή μήνες.
Σε σπάνιες περιπτώσεις οι φωταψίες συνοδεύονται από μεγάλο αριθμό μυωψιών και επί μέρους χάσιμο της όρασης ή παρουσία σκιάς. Ενώ οι μυωψίες από μόνες τους δεν αξιολογούνται ιδιαίτερα και δεν εγείρουν ανησυχία, σε μεγάλα άτομα, η παρουσία και φωταψιών είναι ανησυχητική και είναι απαραίτητη η εξέταση των ματιών από έναν οφθαλμίατρο για να διευκρινισθεί εάν υπάρχει ρωγμή ή αποκόλληση αμφιβληστροειδή.

Θεραπεία φωταψιών

Η έγκαιρη θεραπεία αυτών των καταστάσεων (συνήθως με laser έχει πολύ μεγάλη σημασία. Αντίθετα οι φωταψίες που μοιάζουν με αστραπές ή κύματα συνήθως διαρκούν 10-20 λεπτά και παρουσιάζονται και στα δύο μάτια είναι πιθανό να προκαλούνται από ημιφανιοειδή αγγειακό σπασμό στον εγκέφαλο. Εάν ακολουθεί πονοκέφαλος ονομάζεται ημικρανία.

Η εμφάνιση πάντως των αστραπών δεν είναι απαραίτητο να συνδυάζεται με πονοκέφαλο. Στη περίπτωση αυτή οι φωταψίες περιγράφονται ως οφθαλμική ημικρανία ή ημικρανία.

Πότε πρέπει μα επισκεφθώ τον οφθαλμίατρο;

Όπως και με τις μυωψίες εάν παρατηρηθεί αύξηση στην εμφάνιση ή απότομη αλλαγή των φωταψιών θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν οφθαλμίατρο. Η εξέταση θα περιλαμβάνει μία προσεκτική παρατήρηση του αμφιβληστροειδούς και του υαλώδους αφού θα έχει προηγηθεί διαστολή των κόρων με ειδικές σταγόνες.

Ο οφθαλμίατρος είναι ο μόνος αρμόδιος, με κατάλληλη εκπαίδευση και ενημέρωση που μπορεί να παρέχει ολοκληρωμένη φροντίδα στα μάτια, αναλαμβάνοντας αν χρειαστεί και την θεραπεία καταστάσεων οπών ή ρωγμών του αμφιβληστροειδή ή αποκόλληση του αμφιβληστροειδή.