Η επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη είναι μια ημιδιαφανής, ινώδη μεμβράνη (σαν σελοφάν), η οποία σχηματίζεται στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδή. Καθώς η επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη μεγαλώνει, συστέλλεται προκαλεί παραμόρφωση στον ιστό του αμφιβληστροειδούς, με αποτέλεσμα οι ευθείες γραμμές να φαίνονται καμπύλες / κατσαρές. Ουσιαστικά σε αυτή την περίπτωση η ωχρά κηλίδα να μην μπορεί να λειτουργήσει κανονικά. Το γεγονός αυτό επηρεάζει την όραση και τις καθημερινές δραστηριότητες των ασθενών, όπως είναι το διάβασμα, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί ολική τύφλωση.

 επιαμφιβληστροειδικη μεμβρανη θεραπεια

Εικόνα βυθού δεξιού ματιού με επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη

Αίτια εμφάνισης επιαμφιβληστροειδικής μεμβράνης

Η επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη μπορεί να εμφανιστεί λόγω:

  • Ηλικίας (συνήθως μετά τα 55-60 έτη)
  • Έλξεων που ασκεί το υαλοειδές (ζελέ του ματιού) στον αμφιβληστροειδή
  • Φλεγμονής του ματιού
  • Οφθαλμολογικής επέμβασης

Συμπτώματα επιαμφιβληστροειδικής μεμβράνης

Στα αρχικά της στάδια η επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη είναι ασυμπτωματική Ωστόσο όταν η μεμβράνη αρχίζει να συστέλλεται πάνω στην ωχρά κηλίδα οι ασθενείς αναφέρουν:

  • Θολή όραση
  • Παραμόρφωση
  • Μονόφθαλμη διπλωπία (από το ένα μάτι, λόγω της παραμόρφωσης της όρασης)

Διάγνωση επιαμφιβληστροειδικής μεμβράνης

Σε αρχικό στάδιο όπου η επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη δεν έχει συμπτώματα διαπιστώνονται τυχαία στα πλαίσια του τακτικού οφθαλμολογικού ελέγχου. Μέσω της βυθοσκόπησης ο οφθαλμίατρος μπορεί να διακρίνει μια μεμβράνη, όπως η ζελατίνα πάνω στην ωχρά κηλίδα.

Η παραμόρφωση της όρασης μπορεί να διαπιστωθεί με το τεστ του πλέγματος Amsler, όπου οι ασθενείς αναφέρουν πως οι ευθείες γραμμές του πλέγματος φαίνονται καμπύλες σε κάποια σημεία. Αυτό οφείλεται στη συστολή της επιαμφιβληστροειδικής μεμβράνης. Το τεστ του Amsler επίσης είναι κάτι που μπορούν οι ασθενείς να το έχουν στο σπίτι τους και να παρακολουθούν τις αλλαγές στην ποιότητα της όρασής τους.

Η Οπτική Τομογραφία Συνοχής (OCT) είναι μια σύγχρονη, μη επεμβατική λύση απεικόνισης της ωχράς. Με την OCT μπορούμε να δούμε την έκταση της μεμβράνης, καθώς και να παρακολουθήσουμε την εξέλιξή της μέσα από επαναλαμβανόμενες λήψεις που πραγματοποιούνται σε επόμενες επισκέψεις στο ιατρείο. Επίσης μέσω της OCT μπορούμε να έχουμε μια σαφή εικόνα για το πως η επιωχρική μεμβράνη έχει επηρεάσει τις στιβάδες του αμφιβληστροειδή, όπως η δημιουργία κυστοειδούς οιδήματος της ωχράς και να προτείνουμε στον ασθενή την καταλληλότερη θεραπεία για εκείνον.

επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη διάγνωση

Επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη: Απεικόνιση με OCT

Θεραπεία επιαμφιβληστροειδικής μεμβράνης

Η θεραπεία της επιαμφιβληστροειδικής μεμβράνης δεν είναι απαραίτητη σε όλες τις περιπτώσεις. Εάν η επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη είναι ήπια και δεν έχει επηρεάσει την όραση δεν υπάρχει λόγος να αφαιρεθεί.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, όπου η επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη δημιουργεί έντονη παραμόρφωση και η όραση πλέον είναι αρκετά χαμηλή, τότε αποφασίζεται η χειρουργική αφαίρεσή της.

Η αφαίρεση της επιαμφιβληστροειδικής μεμβράνης, γίνεται με την επέμβαση της υαλοειδεκτομής. Στην υαλοειδεκτομή, μικρά εργαλεία εισέρχονται από 3 πύλες που δημιουργούνται στο λευκό μέρος του ματιού. Το υαλώδες σώμα (ζελέ του ματιού) αφαιρείται και έτσι ο χειρουργός έχει πρόσβαση στον αμφιβληστροειδή προκειμένου να αφαιρέσει τη μεμβράνη με τη βοήθεια μικρής λαβίδας.

Πρόγνωση επιαμφιβληστροειδικής μεμβράνης

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την έκβαση του αποτελέσματος της όρασης είναι:

  • Ο χρόνος που υπάρχει η μεμβράνη στην ωχρά κηλίδα
  • Ο βαθμός της έλξης που δημιουργεί η μεμβράνη στην ωχρά κηλίδα
  • Η αιτία της μεμβράνης (Οι ιδιοπαθείς μεμβράνες έχουν καλύτερη πρόγνωση σε σχέση με μάτια που έχουν υποστεί αποκόλληση αμφιβληστροειδούς ή πάσχουν από αγγειακές παθήσεις αμφιβληστροειδούς).