Οι οφθαλμίατροι ορίζουν την δακρύρροια σαν την εκ γενετής στένωση των δακρυϊκών οδών. Είναι μια συνηθισμένη κατάσταση σε νεογνά και μωρά. Συγκεκριμένα, το 1/3 των νεογνών γεννιούνται έχοντας υπερβολική ποσότητα δακρύων και βλέννας. Είναι επίσης σύνηθες φαινόμενο τα βλέφαρα των μωρών να κολλάνε μεταξύ τους κατά τη διάρκεια του ύπνου γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μετέπειτα μόλυνση.

Πως τα δάκρυα εξέρχονται από τα μάτια;

Τα δάκρυα αποχετεύονται από τα μάτια μέσα από δύο μικρά ανοίγματα που ονομάζονται πάνω και κάτω δακρυϊκά σημεία και τα οποία εντοπίζονται στο πάνω και κάτω βλέφαρο κοντά στη μύτη και στη συνέχεια περνάνε διαμέσου των δακρυϊκών σωληναρίων στον δακρυϊκό ασκό που βρίσκεται κάτω από το δέρμα στο ύψος της βάσης της μύτης.

Από τον σάκο, τα δάκρυα αποχετεύονται στον ρινοδακρυϊκό πόρο. Αυτός ο πόρος περνάει από τα πλευρικά οστά της μύτης και αδειάζει τα δάκρυα στο πίσω μέρος της μύτης. Γι’ αυτό «τρέχει» η μύτη μας κάθε φορά που κλαίμε.

Τι προκαλεί την δακρύρροια;

Η δακρύρροια συνήθως οφείλεται στην παρουσία μιας μεμβράνης που κλείνει την κάτω έξοδο του δακρυϊκού πόρου μέσα στη μύτη. Κανονικά αυτή η μεμβράνη διαστέλλεται ή ανοίγει πριν ή κατά τη διάρκεια της γέννησης. Σε πολλά όμως νεογνά, παραμένει, βουλώνοντας το σύστημα των δακρυϊκών οδών. Οι δακρυϊκοί οδοί ανοίγουν από μόνες τους λίγους μήνες αργότερα καθώς το νεογνό μεγαλώνει.

Υπάρχουν άλλες αιτίες πρόκλησης δακρύρροιας;

Πολύ σπάνια η δακρύρροια οφείλεται σε εκ γενετής ύπαρξης γλαυκώματος. Υπάρχουν κι άλλα συμπτώματα συνυφασμένα με αυτή την σοβαρή κατάσταση, όπως ένα υπερμέγεθες μάτι, θολός κερατοειδής, υψηλή πίεση του ματιού και ευαισθησία στο φως.

Η δακρύρροια προκαλείται ακόμα από τον αέρα, την μόλυνση της ατμόσφαιρας, τον καπνό ή από ερεθισμό των ματιών προκαλούμενο από χημικά και φάρμακα.

Πως θεραπεύεται η δακρύρροια;

Για την θεραπεία της δακρύρροιας δίνονται αντιβιοτικές σταγόνες για τα μάτια ή αλοιφές μία ή δύο φορές την ημέρα σε συνδυασμό με μαλάξεις γύρω απ’ τη περιοχή του δακρυϊκού σάκου.

Για να πετύχετε την κατάλληλη πίεση, τοποθετήστε ένα δάκτυλο στη γωνία του κάτω βλεφάρου κοντά στη μύτη και τρίψτε πάνω και κάτω από το καμπυλωτό οστό της μύτης. Αυτή η κίνηση βοηθάει την έξοδο των δακρύων και της βλέννας από τον σάκο. Συνεχόμενη πίεση διοχετεύει το αντιβιοτικό στο μάτι. Στα νεογνά η δακρύρροια υποχωρεί μέσα σε έξι μήνες από την γέννηση. Εάν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί είναι απαραίτητα η διάνοιξη και πλύση των δακρυϊκών οδών.

Πως γίνεται η διάνοιξη των δακρυϊκών οδών;

Ένα λεπτό, μακρύ μεταλλικό σύρμα περνάει μέσα από τους αγωγούς των δακρύων για να διανοίξει κάθε βούλωμα. Στη συνέχεια, φυσιολογικός ορός διοχετεύεται, μέσα από τους αγωγούς, στη μύτη για να βεβαιωθεί η σωστή διάνοιξή τους.

Τα νεογνά δεν πονάνε μετά την διαδικασία αλλά μπορεί να εμφανιστεί αίμα στα δάκρυα ή στις εκκρίσεις της μύτης και ίσως κάποιες δυσλειτουργίες στην όραση, τα οποία μπορεί να διαρκέσουν πάνω από μια εβδομάδα. Δίδονται αντιβιοτικά και αν το πρόβλημα επιστρέψει ίσως χρειαστεί επανάληψη της διαδικασίας.

Εάν η διάνοιξη δεν είναι επιτυχής, τότε τοποθετούνται σωληνάκια πλαστικά ή από σιλικόνη μέσα στους δακρυϊκούς αγωγούς. Αυτή η μέθοδος διαρκεί περισσότερο από την προηγούμενη και απαιτείται γενική αναισθησία. Σε μερικές περιπτώσεις χρειάζεται να διανοιχτεί μια νέα έξοδος στον αγωγό των δακρύων από το κόκαλο στη μύτη, με χειρουργική επέμβαση (ασκορινοστομία).

Τι επιπλοκές υπάρχουν με την θεραπεία;

Όπως με όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις, υπάρχει πιθανότητα μολύνσεων ή αιμορραγίας. Ουλές μπορεί να επαναφράξουν τις οδούς και να χρειαστεί επέμβαση εκ νέου. Η χρόνια έμφραξη των δακρυϊκών οδών οδηγεί σε μολύνσεις στον δακρυϊκό σάκο σε οποιαδήποτε ηλικία.