1. Αντι-αγγειακά φάρμακα (Anti- VEGF)

Τα Anti-VEGF είναι φάρμακα που παρεμποδίζουν την δράση του VEGF-A, ενός αγγειογεννετικό παράγοντα που η κακή λειτουργία του μπορεί να επηρεάσει την όραση. Αυτό συμβαίνει σε νόσους όπως η υγρή ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD) ή σε διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας (DME) ή σε δευτεροπαθές οίδημα από απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς (RVO). Τα Anti-VEGF φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν βελτιώνοντας τις διαταραχές της όρασης ή σταματάνε την επιδείνωσή τους.

ενεση ωχρα κηλιδα anti-VEGF

Έγχυση φαρμάκου anti-VEGF

2. Ενδοφθαλμία ένεση OZURDEX

Το φάρμακο Ozurdex είναι ένα βιοδιασπώμενο εμφύτευμα με παρατεταμένης απελευθέρωσης που περιέχει το κορτικοστεροειδές δεξαμεθαζόνη. Γενικά τα κορτικοστεροειδή έχουν την ικανότητα να εμποδίζουν τη δημιουργία φλεγμονής, διαρροής από αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς και οίδημα (πρήξιμο) του αμφιβληστροειδούς. Μελέτες οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί αποδεικνύουν ότι το φάρμακο Ozurdex είναι εξαιρετικά χρήσιμο και έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα στις παραπάνω περιπτώσεις.

Ενδείξεις χρήσης Ozurdex

Το φάρμακο Ozurdex χρησιμοποιείται στις εξής περιπτώσεις:

  • Οίδημα της ωχράς κηλίδας, το οποίο έχει προκύψει από απόφραξη κεντρικής φλέβας ή κλάδου κεντρικής φλέβας αμφιβληστροειδούς
  • Διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας
  • Ραγοειδίτιδα (φλεγμονή του ραγοειδή χιτώνα, η οποία προέρχεται από μη μολυσματικούς παράγοντες).

3. Ενδοφθαλμία ένεση JETREA

Το φάρμακο Jetrea χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της υαλοειδοωχρικής έξης. Η υαλοειδοωχρική έλξη είναι μια κατάσταση, η οποία συμβαίνει συνήθως μετά από οπίσθια αποκόλληση υαλοειδούς. Στην αποκόλληση του υαλοειδούς, το υαλοειδές αποκολλάται από τον αμφιβληστροειδή, γεγονός που συμβαίνει λόγω ηλικίας. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου εμφανίζονται προσφύσεις μεταξύ του υαλοειδούς και του αμφιβληστροειδούς, με αποτέλεσμα το υαλοειδές να προσκολλάται στην ωχρά κηλίδα και την «τραβάει», προκαλώντας πτώση και παραμόρφωση της όρασης. Το φάρμακο Jetrea είναι πιστοποιημένο από τον Αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων και τροφίμων (FDA) για την αντιμετώπιση της πάθησης αυτής. Αποτελέσματα διεθνών πολυκεντρικών μελετών έχουν δείξει ότι η μια δόση Jetrea μπορεί να απελευθερώσει την έλξη της ωχράς κηλίδας από το υαλοειδές σε λιγότερο από 1 μήνα (28 μέρες) σε περισσότερους ασθενείς σε σχέση με άλλες μεθόδους ή εικονική θεραπεία (placebo).