Η YAG laser οπίσθια καψουλοτομή είναι μια επέμβαση η οποία είναι μερικές φορές απαραίτητη μετά από μία επέμβαση αφαίρεσης καταρράκτη. Η χειρουργική αφαίρεση του καταρράκτη γίνεται όταν ο φακός του ματιού, εκεί δηλαδή που εστιάζονται οι ακτίνες του φωτός, θολώνει. Όταν αυτή η θόλωση εμποδίζει την όραση τότε μιλάμε για καταρράκτη και απαιτείται η χειρουργική αφαίρεσή του και τοποθέτηση ενδοφακού μέσα στο μάτι.

Ποια είναι η σχέση της κάψουλας με την επέμβαση καταρράκτη;

Ο φακός του ματιού έχει μια διάφανη επένδυση που ονομάζεται περιφάκιο (κάψα). Η μέθοδος που χρησιμοποιείται για την αφαίρεση του καταρράκτη αφήνει το πίσω μέρος του περιφακίου ανέπαφο μετά την αφαίρεση του υπόλοιπου φακού.

Αυτή η τεχνική διατηρεί το φυσικό φράγμα μεταξύ των εσωτερικών κοιλοτήτων του ματιού. Το πίσω μέρος του περιφακίου (οπίσθιο περιφάκιο) μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποστηρικτής του ενδοφθάλμιου φακού που θα εμφυτευτεί στο μάτι συνήθως κατά την διάρκεια της επέμβασης αφαίρεσης καταρράκτη.

Γιατί είναι απαραίτητη η οπίσθια καψουλοτομή;

Το οπίσθιο περιφάκιο συνήθως είναι καθαρό. Με το πέρασμα του χρόνου μετά την επέμβαση αφαίρεσης καταρράκτη, το περιφάκιο θολώνει και ρυτιδώνεται. Όταν είναι στη θέση του και τεντωμένο, είναι σαν μια μεμβράνη που εύκολα βλέπει κανείς μέσα από αυτή, αλλά όταν ζαρώσει προκαλεί θάμπωση της όρασης. Όταν συμβεί αυτό εμποδίζεται η όραση με τρόπο παρόμοιο με αυτόν του καταρράκτη.

δευτερογενης καταρρακτης θεραπεια

Δευτερογενής καταρράκτης

δευτερογενης καταρρακτης YAG laser

YAG laser οπίσθια καψουλοτομή

 Όταν ανωμαλίες του περιφακίου αρχίσουν να δημιουργούν προβλήματα στην όραση, τότε γίνεται μια μικρή τομή στο περιφάκιο για να επανέλθει η κανονική όραση. Αυτή η τομή γίνεται με Nd: YAG laser. Δεν αφαιρείται όλο το περιφάκιο, απλά γίνεται μια τομή στο κέντρο της ώστε να επιτρέπει στο φως να περνάει. Παρόλο που μια τέτοια επέμβαση απαιτεί ιδιαιτέρως προσεκτικό χειρισμό από τον οφθαλμίατρο, για τον ασθενή η τεχνική είναι ανώδυνη και γρήγορη.

Η YAG laser οπίσθια καψουλοτομή είναι αποτελεσματική, όπως οι περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις όμως μπορεί σπάνια να προκαλέσει επιπλοκές, όπως αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης, τρώση του ενδοφακού, ακόμα και αποκόλληση του αμφιβληστροειδή.

Πότε πρέπει γίνεται η YAG laser οπίσθια καψουλοτομή;

Εάν η καλή όραση που υπάρχει μετά την επέμβαση καταρράκτη αρχίζει και ελαττώνεται, τότε είναι απαραίτητη η συμβουλή του οφθαλμιάτρου. Η καψουλοτομή συστήνεται όταν η όραση είναι ιδιαίτερα χαμηλή και εμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου και έχει βεβαιωθεί ότι οφείλεται σε πρόβλημα του περιφακίου.

Πολλοί είναι αυτοί που τελικά υποβάλλονται σεYAG laser οπίσθια καψουλοτομή μετά από μία επέμβαση καταρράκτη και συνήθως μικρότερης ηλικίας άτομα. Τα τελευταία χρόνια με την βελτίωση της τεχνολογίας των ενδοφακών, έχει περιοριστεί σημαντικά η συχνότητα των laser καψουλοτομών. Η ανάγκη, όμως, μιας τέτοιας επέμβασης δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί, διότι αυτή η διαταραχή στην κάψουλα είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού στην διαδικασία επούλωσης και η επέμβαση είναι γρήγορη και ανώδυνη στο ιατρείο.

Γιατί είναι απαραίτητη η συχνή οφθαλμολογική εξέταση για όλους

Οι παθήσεις των ματιών μπορεί να εμφανιστούν σε κάθε ηλικία. Πολλές ασθένειες δεν έχουν συμπτώματα μέχρι το σημείο που έχουν προχωρήσει αρκετά και έχει προκληθεί ζημιά. Εφόσον πολλές δυσάρεστες συνέπειες μπορούν να αποτραπούν εάν διαγνωστούν και θεραπευτούν έγκαιρα, μια τακτική οφθαλμολογική εξέταση είναι πολύ βασική όταν βέβαια γίνεται από ειδικευμένο οφθαλμίατρο ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να παράσχει ολοκληρωμένη ιατρική, χειρουργική και οφθαλμολογική φροντίδα.