Οι πολυεστιακοί ενδοφακοί είναι διαυγείς φακοί που μοιάζουν με τους κρυσταλλοειδείς φακούς των ματιών μας και παίρνουν τη θέση τους όταν αυτοί θολώνουν στο χειρουργείο του καταρράκτη.
Η χειρουργική επέμβαση του καταρράκτη με την τοποθέτηση ενός κλασσικού μονοεστιακού ενδοφακού στοχεύει σαφέστατα σε μια καθαρή και άνετη μακρινή όραση, ωστόσο ο ασθενής χρειάζεται για τις κοντινές του δραστηριότητες ένα ζευγάρι γυαλιά.

Οι πολυεστιακοί φακοί προσφέρουν τη δυνατότητα διαυγής οράσεως σε όλες τις αποστάσεις, μακρινές, ενδιάμεσες και κοντινές. Οι ενδοφακοί αυτοί λειτουργούν με τη φιλοσοφία των πολυεστιακών φακών επαφής που χωρίζουν το οπτικό τους μέρος σε ζώνες, συνήθως ομόκεντρες).

πολυεστιακος ενδοφακος καταρρακτης

Σχεδιασμός πολυεστιακού ενδοφακού

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του πολυεστιακού ενδοφακού ο εγκέφαλος θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και θα μάθει να επιλέγει αυτόματα την εστίαση που είναι κατάλληλη για να κοιτάξει ο ασθενής το αντικείμενο που θέλει, είτε αυτό είναι στο βάθος του γραφείου (μακρινή απόσταση), είτε στον υπολογιστή του (ενδιάμεση απόσταση), είτε το έγγραφο που έχει μπροστά του (κοντινή απόσταση). Μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά υπάρχει πάντα μια περίοδος προσαρμογής (καμπύλη εκμάθησης όπως λέγεται), ώσπου ο ασθενής να χρησιμοποιεί άνετα αυτό το νέο προηγμένο σχεδιασμό.

Προεγχειρητικός έλεγχος για πολυεστιακούς ενδοφακούς

Ο ακριβής προεγχειρητικός έλεγχος είναι απαραίτητος για την κατάλληλη συμβουλευτική του ασθενούς σχετικά με το είδος του ενδοφακού που μπορεί να τοποθετηθεί κατά την επέμβαση του καταρράκτη. Επίσης οι προεγχειρητικές εξετάσεις μπορούν να καθορίσουν εάν θα έχει επιτυχία η τοποθέτηση του πολυεστιακού ενδοφακού στο μάτι του ασθενούς.

Αρχικά από το ιστορικό του ασθενούς θα προσδιοριστούν οι ανάγκες του ανάλογα με τις συνήθειες, την εργασία και την καθημερινότητά του. Επίσης από τη μέτρηση της όρασης και τη διάθλαση θα προσδιοριστεί το διαθλαστικό σφάλμα που υπάρχει (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιματισμός), καθώς και ο βαθμός του.

Η τοπογραφία του κερατοειδούς, η οποία μας απεικονίζει με τη βοήθεια ενός χρωματικού χάρτη τις καμπυλότητες του κερατοειδούς και την ύπαρξη ή όχι ομαλού αστιγματισμού. Από την τοπογραφία μπορούμε επίσης να προσδιορίσουμε εάν ο αστιγματισμός του ασθενούς είναι κερατοειδικός (από τον κερατοειδή), ή φακικός δηλ. εσωτερικός (από τον κρυσταλλοειδή φακό του ματιού).

Καλό είναι ο ασθενής να υποβληθεί σε οπτική τομογραφία συνοχής (OCT) για τη διαπίστωση καλής λειτουργίας της ωχράς κηλίδας, προκειμένου να τοποθετηθεί πολυεστιακός ενδοφακός.
Εξαιρετικά σημαντική είναι η ακριβής βιομετρία. Η εξέταση αυτή προσδιορίζει το αξονικό μήκος του ματιού του ασθενούς, δηλ. πόσο μεγάλο είναι το μάτι μέσα στον κόγχο. Η βιομετρία μπορεί να πραγματοποιηθεί με μηχάνημα όπως το IOL Master. Σημαντική πληροφορία για την επιλογή της κατάλληλης δύναμης ενδοφακού μέσω της βιομετρίας είναι να μας πει ο ασθενής αν έχει υποβληθεί στο παρελθόν σε διαθλαστική χειρουργική (laser μυωπίας, υπερμετρωπίας).