Οι πολυεστιακοί ενδοφακοί είναι διαυγείς φακοί που μοιάζουν με τους κρυσταλλοειδείς φακούς των ματιών μας και παίρνουν τη θέση τους όταν αυτοί θολώνουν στο χειρουργείο του καταρράκτη.
Η χειρουργική επέμβαση του καταρράκτη με την τοποθέτηση ενός κλασσικού μονοεστιακού ενδοφακού στοχεύει σαφέστατα σε μια καθαρή και άνετη μακρινή όραση, ωστόσο ο ασθενής χρειάζεται για τις κοντινές του δραστηριότητες ένα ζευγάρι γυαλιά.

Οι πολυεστιακοί φακοί προσφέρουν τη δυνατότητα διαυγής οράσεως σε όλες τις αποστάσεις, μακρινές, ενδιάμεσες και κοντινές. Οι ενδοφακοί αυτοί λειτουργούν με τη φιλοσοφία των πολυεστιακών φακών επαφής που χωρίζουν το οπτικό τους μέρος σε ζώνες, συνήθως ομόκεντρες).

πολυεστιακος ενδοφακος καταρρακτης

Σχεδιασμός πολυεστιακού ενδοφακού

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του πολυεστιακού ενδοφακού ο εγκέφαλος θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και θα μάθει να επιλέγει αυτόματα την εστίαση που είναι κατάλληλη για να κοιτάξει ο ασθενής το αντικείμενο που θέλει, είτε αυτό είναι στο βάθος του γραφείου (μακρινή απόσταση), είτε στον υπολογιστή του (ενδιάμεση απόσταση), είτε το έγγραφο που έχει μπροστά του (κοντινή απόσταση). Μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά υπάρχει πάντα μια περίοδος προσαρμογής (καμπύλη εκμάθησης όπως λέγεται), ώσπου ο ασθενής να χρησιμοποιεί άνετα αυτό το νέο προηγμένο σχεδιασμό.