Οι αστιγματικοί ενδοφακοί ή αλλιώς τορικοί είναι φακοί που τοποθετούνται στη θέση του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού κατά το χειρουργείο του καταρράκτη. Εξυπηρετούν τους ασθενείς που έχουν ένα σημαντικό ποσό αστιγματισμού, προκειμένου να τους προσφέρουν διαυγή και άνετη όραση, απαλλάσσοντάς τους από τη χρήση των γυαλιών τους.

Ο αστιγματισμός, ο οποίος δημιουργείται λόγω του ανώμαλου σχήματος του κερατοειδούς μπορεί να κάνει όχι μόνο θολή την εικόνα που βλέπουμε, αλλά και παραμορφωμένη σε όλες τις αποστάσεις.

ενδοφακοι αστιγματισμος θεραπεια

Πώς βλέπει ο ασθενής με αστιγματισμό

Οι τυπικοί ενδοφακοί (μονοεστιακοί), αλλά και οι πολυεστιακοί μπορούν να βελτιώσουν το μακρινό πρόβλημα του ασθενούς (μυωπία, υπερμετρωπία) και το κοντινό (πρεσβυωπία), όχι όμως τον αστιγματισμό. Οι αστιγματικοί ή τορικοί ενδοφακοί έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για να μειώνουν τον αστιγματισμό των ασθενών μετά από χειρουργική επέμβαση.

Σχεδιασμός αστιγματικού ενδοφακού

Ο σχεδιασμός του αστιγματικού ενδοφακού βασίζεται στο σχεδιασμό των μαλακών φακών επαφής που διορθώνουν τον αστιγματισμό (τορικών). Συγκεκριμένα οι αστιγματικοί ενδοφακοί διαθέτουν διαφορετικές δυνάμεις σε διαφορετικούς μεσημβρινούς του φακού, προκειμένου να διορθώσουν την ασυμμετρία του ματιού του ασθενούς που είναι το χαρακτηριστικό του αστιγματισμού. Έτσι, η παραμόρφωση που βιώνει ο ασθενής στην καθημερινότητά του μειώνεται αισθητά.

Ένας αστιγματικός (τορικός ενδοφακός) περιέχει σημάδια, συνήθως τελείες, ή γραμμές που βέβαια δεν επηρεάζουν την όραση του ασθενούς. Τα σημάδια αυτά βοηθούν το χειρουργό οφθαλμίατρο να ευθυγραμμίσει τον ενδοφακό στο μάτι για την ακριβή διόρθωση του αστιγματισμού του ασθενούς. Από τη στιγμή που θα μπει ο ενδοφακός στο μάτι, ο χειρουργός μπορεί να τον περιστρέψει και να τον τοποθετήσει τελικά, έτσι ώστε η διόρθωση του αστιγματισμού να είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη και να επιφέρει το καλύτερο δυνατό οπτικό αποτέλεσμα.

τορικος ενδοφακος αστιγματισμος

Σχεδιασμός Αστιγματικού Ενδοφακού

Τι πρέπει να ξέρω για τους αστιγματικούς ενδοφακούς;

Ο ασθενής θα πρέπει να έχει σημαντικό αστιγματισμό και εξέλιξη του καταρράκτη, προκειμένου να χειρουργηθεί. Ένας καλός υποψήφιος θα πρέπει να ενδιαφέρεται να απαλλαγεί από τα γυαλιά του (συνήθως για μακριά). Επίσης, σημαντικές είναι οι ρεαλιστικές προσδοκίες του ασθενούς, οι οποίες θα προσδιοριστούν μέσα από τη συζήτηση με το χειρουργό οφθαλμίατρο για τις ανάγκες της καθημερινότητάς του, καθώς και τις διαγνωστικές εξετάσεις, οι οποίες θα προσδιορίσουν το ποσό του αστιγματισμού, την κανονικότητά του (μέσω της τοπογραφίας κερατοειδούς).

Πολύ σημαντικό από πλευράς του χειρουργού είναι να προσδιορίσει το είδος του αστιγματισμού. Ο αστιγματισμός του ασθενούς μπορεί να είναι κερατοειδικός (να προέρχεται από τον κερατοειδή) ή φακικός (να προέρχεται από τον κρυσταλλοειδή φακό). Επίσης, θα πρέπει να διαφοροποιηθεί η συνεισφορά του φακικού αστιγματισμού στο συνολικό αστιγματισμό του ασθενούς.