Τα γυαλιά ηλίου είναι ο καλύτερος σύμαχός σας το καλοκαίρι, αλλά και όλο το χρόνο. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου κάνουν κακό στο δέρμα μας.

Ωστόσο το υπεριώδες φως του ήλιου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες και είναι αιτία για διάφορες παθήσεις των ματιών εφόσον δεν υπάρχει η κατάλληλη προστασία με γυαλιά ηλίου. Είναι επομένως σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν αγοράζουμε ένα γυαλί ηλίου μόνο για λόγους μόδας και στυλ, αλλά και για να έχουμε την κατάλληλη προστασία από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου (UVAκαι UVB).

γυαλια ηλιου προστασια UVA UVB

Τι προβλήματα προκαλεί ο ήλιος στα μάτια μας;

Ο ήλιος προκαλεί διάφορα προβλήματα στα μάτια μας, εάν δεν προστατευτούμε κατάλληλα. Μερικά από αυτά είναι: Καταρράκτης, Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας (ΗΕΩ), πτερύγιο και σπάνιες μορφές καρκίνου όπως ο καρκίνος των βλεφάρων. Το αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμη και μικρή έκθεση των ματιών στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς προστασία είναι ικανή να προκαλέσει τέτοιου είδους βλάβες μακροπρόθεσμα. Επίσης, η αντανάκλαση του ήλιου στο νερό μπορεί να προκαλέσει φωτοκερατίτιδα, δηλαδή ένα επίπονο έγκαυμα στον κερατοειδή χιτώνα (το διάφανο μπροστινό μέρος του ματιού). Η φωτοκερατίτιδα συνοδεύεται από πόνο, θολή όραση, ευαισθησία στο έντονο φως και σε σπάνιες περιπτώσεις μόνιμες βλάβες στην όραση.

Πώς μπορώ να προστατεύσω τα μάτια μου από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου;

Η προστασία των ματιών μας από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου είναι εύκολη! Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα ζευγάρι καλών γυαλιών ηλίου που μπλοκάρουν 100% τις υπεριώδεις ακτίνες UVAκαι UVB.
Να θυμάστε:

• Προσοχή στις ετικέτες: Όταν αγοράσετε κάποιο γυαλί ηλίου να κοιτάξετε προσεκτικά την ετικέτα που υπάρχει μέσα στο βραχίονα όπου αναγράφει ότι το γυαλί είναι 100% απορροφητικό στην υπεριώδη ακτινοβολία.
• Προτιμήστε γυαλιά που κάθονται καλά στο πρόσωπό σας και σας καλύπτουν αρκετά. Όσο περισσότερο σας καλύπτουν οι προστατευτικοί φακοί, τόσο μεγαλύτερη και η προστασία από τις ακτίνες του ήλιου.
• Δεν είναι απαραίτητο να αγοράσετε πολύ σκούρα γυαλιά ηλίου. Το ότι ένα γυαλί είναι σκούρο δε σημαίνει ότι είναι χειρότερο ποιοτικά από ένα γυαλί με πιο ανοιχτόχρωμους φακούς.
• Σκεφτείτε να δοκιμάσετε τα πολωτικά γυαλιά ηλίου. Οι πολωτικοί φακοί είναι πιο ξεκούραστοι, μειώνουν τις αντανακλάσεις του ήλιου στις επιφάνειες (πχ στο δρόμο ή στο νερό) και δεν αλλοιώνουν τα χρώματα. Προσοχή! Τα πολωτικά γυαλιά ηλίου δεν είναι περισσότερο απορροφητικά από τα υπόλοιπα, αλλά εξυπηρετούν καλύτερα τις καθημερινές σας δραστηριότητες.
• Δεν είναι απαραίτητο τα γυαλιά ηλίου να κοστίζουν μια περιουσία για να είναι απορροφητικά από τις ακτίνες του ήλιου. Μπορείτε να απευθυνθείτε σε ένα οπτικό κατάστημα και εκεί ανάλογα τα χρήματα που θέλετε να διαθέσετε θα βρείτε ένα γυαλί ηλίου το οποίο μπορεί να είναι πιο οικονομικό, αλλά εξίσου απορροφητικό με τα άλλα!
• Ο ήλιος δεν είναι βλαβερός μόνο το καλοκαίρι. Χρειαζόμαστε την προστασία με τα γυαλιά ηλίου όλο το χρόνο, ακόμα και τις ημέρες με συννεφιά. Οι υπεριώδεις ακτίνες μπορούν να περάσουν τα σύννεφα και να προκαλέσουν εξίσου σοβαρά προβλήματα στα μάτια μας.