Το υπεριώδες φως που εκπέμπει ο ήλιος μπορεί να βλάψει τα μάτια μας και κυρίως των παιδιών μας με την πάροδο του χρόνου, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο καταστάσεων όπως ο καταρράκτης (όπου ο φακός γίνεται κιτρινωπός και θολός) και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία (που προκαλεί βλάβη στο κέντρο της όρασής μας).

Η μελανίνη είναι η χρωστική ουσία που δίνει στα μάτια το χρώμα τους και ταυτόχρονα προστατεύει τον αμφιβληστροειδή από τις βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV). Δυστυχώς όμως καθώς γερνάμε, τα επίπεδα μελανίνης μειώνονται.

Πώς δημιουργείται καταρράκτης από την υπεριώδη ακτινοβολία;

Ο καταρράκτης είναι η θόλωση του φυσικού φακού που βρίσκεται μέσα στον οφθαλμό και μας βοηθάει να εστιάζουμε. Το υπεριώδες φως δημιουργεί μια χημική αντίδραση στις ίνες του φακού μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται γλυκοποίηση, οδηγώντας τελικά τον φακό να γίνει λιγότερο διαφανής.

Τί προστασία πρέπει να έχουν τα γυαλιά ηλίου που θα αγοράσω;

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι υπεριώδους ακτινοβολίας. Η UVA η UVB. Η UVA ακτινοβολία είναι πιθανότατα πιο καταστροφική από τη UVB (οι ακτίνες της προκαλούν ηλιακά εγκαύματα), επειδή διεισδύει πιο βαθιά στους ιστούς και στο δέρμα. Ωστόσο τα γυαλιά ηλίου θα πρέπει να έχουν προστασία τόσο από UVA, όσο και από UVB ακτινοβολία.
Επίσης τα γυαλιά ηλίου θα πρέπει να φέρουν ένδειξη CE (CE mark) για να είναι πιστοποιημένα και κατάλληλα για χρήση.

παιδι γυαλια ηλιου

Τα γυαλιά ηλίου που δεν έχουν προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία UVA UVB είναι χειρότερα από το να μη φοράμε καθόλου γυαλιά ηλίου, καθώς οι σκούροι φακοί κάνουν τις κόρες των ματιών μας να διαστέλλονται και να επιτρέπουν να εισέλθει στο μάτι περισσότερη επιβλαβής ακτινοβολία από τον ήλιο. Ακόμη, η επανειλημμένη έκθεση στον ήλιο χωρίς τα κατάλληλα γυαλιά ηλίου μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλαγές στο δέρμα στα βλέφαρα ή σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.

Για να προστατεύσετε την περιοχή των ματιών, ιδανικά χρειάζεστε μεγάλα γυαλιά ηλίου, τα οποία θα καλύπτουν την περιοχή από τα φρύδια μέχρι. το κόκκαλο κάτω από το μάτι και την άκρη της μύτης σας.
Τα παιδιά πρέπει να φορούν γυαλιά από οποιαδήποτε ηλικία κατά την οποία είναι σε θέση να τα κρατήσουν στα μάτια τους, ενώ προτείνουμε να φορούν και καπέλο με γείσο για να προφυλάσσονται ακόμη περισσότερο.