Ενδιαφέρεστε για επέμβαση Lasik, αλλά δεν ξέρετε αν μπορείτε να κάνετε; Παρακάτω θα δείτε ορισμένες περιπτώσεις όπου ένας ενδιαφερόμενος δεν μπορεί να κάνει την επέμβαση Lasik.

1. Πολύ υψηλό διαθλαστικό σφάλμα


Αν έχετε μεγάλο βαθμό μυωπίας, υπερμετρωπίας ή και αστιγματισμού και δεν έχετε πολύ παχύ κερατοειδή για να αντισταθμίσει τους βαθμούς σας, τότε η επέμβαση Lasik δεν είναι η κατάλληλη για εσάς, προκειμένου να διορθώσετε όλους τους βαθμούς σας. Σε αυτή την περίπτωση και αφού ο χειρουργός οφθαλμίατρος σας εξετάσει και αναλόγως την ηλικία σας θα σας προτείνει είτε ένθεση φακικού ενδοφακού (ICL), είτε επέμβαση τύπου καταρράκτη, που έχει τη διεθνή ονομασία Clear Lens Extraction. Σε αυτή την επέμβαση αφαιρείται ο φακός του ματιού (που με τα χρόνια θολώνει και δημιουργείται καταρράκτης) και στη θέση του μπαίνει ένας νέος φακός, ο οποίος έχει τους κατάλληλους βαθμούς για να διορθώσει την όρασή σας. Εάν και πάλι οι βαθμοί σας είναι τόσοι πολλοί που δεν υπάρχει διαθέσιμος ενδοφακός, τότε η επέμβαση clear lens extraction μπορεί να συνδυαστεί με Lasik για να διορθώσει τους φακούς που απομένουν για να βλέπετε καθαρά.


2. Αλλαγές στην όραση


Η επέμβαση Lasik δεν είναι κατάλληλη για άτομα κυρίως κάτω των 18 ετών, που δεν έχουν σταθερή διάθλαση, δηλ. σταθερότητα στους βαθμούς τους για 1-2 χρόνια. Θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας για να διαπιστώσετε αν η συνταγή σας έχει αλλάξει το τελευταίο χρονικό διάστημα.


3. Πολύ έντονη ξηροφθαλμία


Η πολύ έντονη ξηροφθαλμία προκαλεί αλλαγές στην ποιότητα της όρασης, πέρα από την ενόχληση των ξηρών ματιών. Η επέμβαση Lasik συνήθως επιδεινώνει την ξηροφθαλμία (αν και η επιδείνωση είναι παροδική). Επομένως, εάν κάποιος αντιμετωπίζει ήδη έντονο πρόβλημα ξηροφθαλμίας, αυτό θα γίνει ακόμη πιο έντονο μετά την επέμβαση.


4. Άτομα που έχουν πολύ μεγάλη κόρη ματιών


Εάν τυγχάνει να έχετε πολύ μεγάλες κόρες, τότε μετά την επέμβαση Lasik και κυρίως τις νυχτερινές ώρες μπορεί να βλέπετε άλω και θάμβος γύρω από τα φώτα. Αυτό δεν επηρεάζει την οπτική οξύτητα (ποσοτικά) αλλά μπορεί να χαλάσει την ποιότητα της όρασή σας και να σας κουράσει. Η μέτρηση του μεγέθους της κόρης είναι μια ειδική εξέταση που πραγματοποιείται πάντα όταν κάποιος πρόκειται να κάνει επέμβαση Lasik. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα ορίζεται στο μηχάνημα του laser το μέγεθος της οπτικής ζώνης που θα δράσουν οι παλμοί του λέιζερ για να διορθώσουν τους βαθμούς σας.


5. Κερατόκωνος ή εκτασία στον κερατοειδή


Εάν κάποιος έχει μια πάθηση που ονομάζεται κερατόκωνος, τότε δεν μπορεί να κάνει καμία διαθλαστική επέμβαση, ούτε βεβαίως και Lasik. Ο κερατόκωνος είναι μια συνήθως κληρονομική πάθηση του κερατοειδή και εμφανίζεται στη χώρα μας συχνά πλέον κυρίως σε νησιωτικές περιοχές, αλλά και σε μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Ο κερατόκωνος εάν έχει εκδηλωθεί προκαλεί αλλαγές στον αστιγματισμό και παραμορφωμένη όραση. Ωστόσο ο κερατόκωνος μπορεί να είναι και υποκλινικός. Δηλαδή η πάθηση μπορεί να μην έχει εκδηλώσει ακόμη τα συμπτώματά της, αλλά να υπάρχει. Η τοπογραφία κερατοειδούς είναι μια ειδική εξέταση που δείχνει μέσα από μια φωτογραφία του κερατοειδούς αν κάποιος έχει κερατόκωνο. Για αυτό το λόγο η τοπογραφία είναι μια εξέταση που εντάσσεται πάντα στον προεγχειρητικό έλεγχο των ασθενών που ενδιαφέρονται για επέμβαση διαθλαστικής χειρουργικής. Βέβαια τα τελευταία χρόνια η διασύνδεση κολλαγόνου (collagen cross linking) έχει αρχίσει και αντιστρέφει αυτή την πεποίθηση και σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται laser σε συνδυασμό με cross linking (CXL).

επεμβαση laser lasik παρενεργειες            διαθλαστικη χειρουργικη Lasik

Τοπογραφία κερατοειδούς. Αριστερά φυσιολογική εικόνα, δεξιά εικόνα με κερατόκωνο.

6. Παθήσεις του ανοσοποιητικού συστήματος


Ασθενείς που πάσχουν από παθήσεις όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, πολλαπλή σκλήρυνση, μυασθένεια Graviς κλπ. δεν είναι καλοί υποψήφιοι για διαθλαστική χειρουργική. Τα αυτοάνοσα νοσήματα δεν αποτελούν αντένδειξη για laser, αλλά ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει ότι η επούλωση του κερατοειδούς μπορεί να είναι αργή μετά την επέμβαση.