Ο ενδοφακός είναι ο τεχνητός φακός που τοποθετείται κατά την επέμβαση του καταρράκτη στη θέση του φυσικού φακού του ματιού, ο οποίος έχει θολώσει. Ο φυσικός φακός του ματιού βοηθάει το φως να εστιαστεί σωστά στο πίσω μέρος του ματιού (αμφιβληστροειδής) για να έχουμε καθαρή όραση.


Ο νέος διαυγής τεχνητός φακός (ενδοφακός) τοποθετείται στην αρχική θέση του φυσικού φακού που έχει αφαιρεθεί, προσφέροντας έτσι καθαρή και άνετη όραση. Ο ενδοφακός μένει εφ’ όρου ζωής στο μάτι και δε χρειάζεται αφαίρεση ή συντήρηση. Ο ασθενής δεν καταλαβαίνει κάποια διαφορά όσον αφορά την αίσθηση του νέου φακού, σε σχέση με το δικό του.
Η πρόοδος της τεχνολογίας μας επιτρέπει να έχουμε στη διάθεσή μας διάφορους τύπους ενδοφακών προκειμένου να καλύπτουμε κάθε οπτική ανάγκη. Παρακάτω θα αναλύσουμε τους πιο δημοφιλείς τύπους ενδοφακών και τα χαρακτηριστικά τους.

Μονοεστιακός ενδοφακός

Ο μονοεστιακός ενδοφακός είναι ο πιο συχνά χρησιμοποιούμενος ενδοφακός που εμφυτεύεται σήμερα στην επέμβαση του καταρράκτη. Ουσιαστικά, ο μονοεστιακός ενδοφακός έχει την ίδια δύναμη σε όλες τις περιοχές και προσφέρουν υψηλή ευκρίνεια όρασης για μακριά. Συνήθως αν εμφυτευτεί μονοεστιακός ενδοφακός, ο ασθενής μετεγχειρητικά θα χρειαστεί ένα κοντινό γυαλί για να τον βοηθάει στο διάβασμα και γενικότερα στις κοντινές του δραστηριότητες. Οι μονοεστιακοί ενδοφακοί δε διορθώνουν τον αστιγματισμό. Στην περίπτωση που έχετε αστιγματισμό και θέλετε να τον διορθώσετε, ο χειρουργός οφθαλμίατρος μπορεί να κάνει επιπλέον τομές στον κερατοειδή. Αυτό είναι κάτι που συνηθίζεται για μικρούς βαθμούς αστιγματισμού και είναι ασφαλές. Οι ασθενείς που έχουν πολύ αστιγματισμό θα πρέπει μετεγχειρητικά να χρησιμοποιούν γυαλιά που να βελτιώνουν την όρασή τους στην περίπτωση που τοποθετήσουν μονοεστιακό ενδοφακό.

καταρρακτης επεμβαση

Μονοεστιακός ενδοφακός

Τορικός (αστιγματικός) ενδοφακός


Ο τορικός ενδοφακός χρησιμοποιείται σε ασθενείς που έχουν αρκετό αστιγματισμό και θέλουν να τον διορθώσουν συγχρόνως με την επέμβαση καταρράκτη. Σχεδιαστικά, οι τορικοί ενδοφακοί έχουν μεγαλύτερη δύναμη σε έναν συγκεκριμένο άξονα για να διορθωθεί ο αστιγματισμός. Άμεσα η μακρινή, αλλά και η ποιότητα της κοντινής όρασης βελτιώνεται. Η διόρθωση του αστιγματισμού με τορικό ενδοφακό προϋποθέτει ότι ο ενδοφακός θα τοποθετηθεί με συγκεκριμένο τρόπο ανάλογα με τις μοίρες του αστιγματισμού του ασθενή. Οι ασθενείς οι οποίοι επιλέγουν τορικό ενδοφακό στην επέμβαση του καταρράκτη τους θα χρειαστούν μετεχειρητικά κοντινά γυαλιά για τις δραστηριότητές τους.

καταρρακτης αστιγματισμος διορθωση

Τορικός ενδοφακός. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα οι γραμμές για τη διόρθωση του αστιγματισμού σε συγκεκριμένο άξονα.

Πολυεστιακός ενδοφακός


Ο πολυεστιακός ενδοφακός είναι από τις πιο σύγχρονες εξελίξεις στην επέμβαση του καταρράκτη. Συγκεκριμένα, ένας πολυεστιακός ενδοφακός έχει διαφορετική δύναμη στις περιοχές του, οι οποίες μάλιστα χωρίζονται σε ζώνες. Ο σχεδιασμός αυτός επιτρέπει στον ασθενή να βλέπει καθαρά σε όλες τις αποστάσεις, δηλ. μακριά, μεσαία (υπολογιστής, laptop) και κοντά. Ο πολυεστιακός ενδοφακός συνηθίζεται πολύ πιο εύκολα από τα πολυεστιακά γυαλιά που για κάποιους ίσως δεν είναι καλή λύση λόγω δύσκολης προσαρμογής τους σε αυτά. Ένα καλό παράδειγμα για να δείτε πως θα είναι η όρασή σας με έναν πολυεστιακό ενδοφακό είναι να χρησιμοποιήσετε για ένα διάστημα πολυεστιακούς φακούς επαφής! Σήμερα υπάρχουν και τορικοί πολυεστιακοί ενδοφακοί (που διορθώνουν και αστιγματισμό), αν και μάτια με υψηλό αστιγματισμό δε θεωρούνται ιδανικοί υποψήφιοι για πολυεστιακούς ενδοφακούς.

καταρρακτης πρεσβυωπια διορθωση

Πολυεστιακός ενδοφακός. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα οι ομόκεντροι δακτύλιοι που υποδηλώνουν διαφορετική δύναμη για πληθώρα αποστάσεων.