Σίγουρα θα έχετε ακούσει πολλά για την επέμβαση Lasik. Τι όμως ισχύει πραγματικά; Παρακάτω θα μπορέσετε να δείτε ορισμένους μύθους και αλήθειες σχετικά με την πιο διάσημη μέθοδο διόρθωσης μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού, τη Lasik!

 

Μύθος Νο 1: Η επέμβαση Lasik πονάει

Αλήθεια: Η επέμβαση Lasik είναι εντελώς ανώδυνη. Πριν μπείτε στην αίθουσα του λέιζερ θα σας δοθούν ειδικές σταγόνες (κολλύριο) που μουδιάζουν τοπικά το μάτι, έτσι ώστε να μην νιώσετε το παραμικρό κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Εάν νιώθετε αγχωμένοι μπορείτε να πάρετε ένα ελαφρύ ηρεμιστικό το οποίο θα σας χαλαρώσει και θα σας κάνει να νιώσετε πιο άνετα. Το μόνο που μπορεί να νιώσετε είναι μια ελαφριά πίεση τη στιγμή που δημιουργείται ο κρημνός του κερατοειδούς (flap). Από εκεί και πέρα το λέιζερ που χρησιμοποιείται για τη σμίλευση του κερατοειδή είναι εντελώς ανώδυνο.

Μύθος Νο 2: Μπορεί να τυφλωθείτε από την επέμβαση Lasik

Αλήθεια: Κανείς δεν έχει τυφλωθεί από την επέμβαση Lasik. Ουσιαστικά επεμβαίνουμε μόνο στο πρόσθιο μέρος του ματιού, τον κερατοειδή, για να αναδιαμορφώσουμε την επιφάνεια και να σας απαλλάξουμε από τα γυαλιά και τους φακούς επαφής σας. Το λέιζερ δεν προχωρά στο εσωτερικό του ματιού, για να βλάψει κάποιο άλλο μέρος ή ιστό. Επίσης, οι επιπλοκές από την επέμβαση Lasik είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Μύθος Νο 3: Αν με την επέμβαση Lasik δεν επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα, δεν μπορεί στην πορεία να διορθωθεί.

Αλήθεια: Πάνω από το 95% των ασθενών που υποβάλλονται σε επέμβαση Lasik είναι απολύτως ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα στην όρασή τους. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι αν δεν εξελιχθούν όλα όπως θα θέλαμε, δεν μπορούμε να το διορθώσουμε. Αν η όρασή σας δεν είναι ικανοποιητική, υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι τρόποι για να το αντιμετωπίσουμε.

Μύθος Νο 4: Η επέμβαση Lasik είναι καινούργια, οπότε τα μακροχρόνια προβλήματα και οι επιπλοκές δεν είναι ακόμη γνωστές

Αλήθεια: Η επέμβαση Lasik πραγματοποιείται εδώ και περίπου 30 χρόνια. Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 80 έχουν ξεκινήσει οι πρώτες επεμβάσεις στην Κρήτη. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί εκατομμύρια επεμβάσεις Lasik σε όλο τον κόσμο. Χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας και των laser έχουμε καταφέρει να μειώσουμε δραματικά τις επιπλοκές που υπήρχαν τα πρώτα χρόνια της επέμβασης. Τα προβλήματα από τις σύγχρονες μεθόδους Lasik τυπικά είναι σχεδόν μηδαμινά, αλλά ακόμη και αν συμβούν αντιμετωπίζονται στο άμεσο χρονικό διάστημα μετά την επέμβαση.

Μύθος Νο 5: Η επέμβαση Lasik διορθώνει μόνο τη μυωπία. Αν έχω υπερμετρωπία ή και αστιγματισμό δεν μπορώ να κάνω Lasik.

Αλήθεια: Η επέμβαση Lasik μπορεί να διορθώσει όλα τα διαθλαστικά σφάλματα, δηλ. μυωπία, υπερμετρωπία και αστιγματισμό, ακόμη και αν αυτά υπάρχουν σε συνδυασμό στα μάτια σας.

Μύθος Νο 6: Μετά την επέμβαση Lasik δε θα χρειαστεί να φορέσετε ποτέ ξανά γυαλιά στη ζωή σας.

Αλήθεια: Η επέμβαση Lasik μπορεί να σας απαλλάξει από τα γυαλιά και τους φακούς επαφής σας για να βλέπετε καλά μακριά. Δε σταματά όμως τη φυσιολογική εξέλιξη της γήρανσης του οφθαλμού. Αυτό σημαίνει ότι μετά την ηλικία των 40 ετών θα εμφανίσετε κανονικά πρεσβυωπία και θα χρειαστεί να φορέσετε γυαλιά για διάβασμα και κοντινές δραστηριότητες. Επίσης μετά την ηλικία των 60 ετών θα εμφανίσετε καταρράκτη, όπως και όλοι οι άνθρωποι που δεν έχουν υποβληθεί σε επέμβαση Lasik στο παρελθόν. Ωστόσο σχετικά με την πρεσβυωπία υπάρχουν σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης με laser, όπως μπορείτε να ενημερωθείτε και από το σχετικό μας άρθρο (url σύγχρονες μέθοδοι διόρθωσης της πρεσβυωπίας)