Νέες μέθοδοι αντιμετώπισης της πρεσβυωπίας βρίσκονται ήδη σε στάδιο κλινικής μελέτης (σε ασθενείς) και αναμένεται να προσφέρουν ενδιαφέρουσες επιλογές για εκατομμύρια ασθενείς που θέλουν να απαλλαγούν από τα κοντινά τους γυαλιά!

Μάλιστα οι επιστήμονες στο εξωτερικό είναι ενθουσιασμένοι από την πρόοδο της τεχνολογίας και πιστεύουν ότι σύντομα οι όποιοι περιορισμοί στις υπάρχουσες μεθόδους θα εξαλειφθούν!

Τι είναι η πρεσβυωπία;

Η πρεσβυωπία είναι η δυσκολία εστίασης σε κοντινά αντικείμενα και είναι μια κατάσταση, η οποία ξεκινάει γύρω στα 40-45.. Έτσι το διάβασμα και άλλες καθημερινές δραστηριότητες γίνεται πιο δύσκολες.

 

πρεσβυωπια λειζερ

Συμπτώματα πρεσβυωπίας


Στα αρχικά στάδια της πρεσβυωπίας ο καλός φωτισμός του χώρου που βρισκόμαστε μπορεί να βοηθάει. Όσο προχωράει όμως η ηλικία τα συμπτώματα της πρεσβυωπίας μεγαλώνουν. Μετά την ηλικία των 50 οι πρεσβύωπες αρχίζουν επίσης να αντιμετωπίζουν προβλήματα και στη νυχτερινή οδήγηση. Η πρεσβυωπία δε θεωρείται πάθηση και είναι κάτι που θα συμβεί αργά ή γρήγορα σε όλους. Η δυσκολία εστίασης συμβαίνει λόγω αρχής της γήρανσης του φακού του ματιού, ο οποίος «ζουμάρει» όπως μια φωτογραφική μηχανική για να μπορέσουμε να δούμε καθαρά σε κοντινές αποστάσεις.

Ένθετοι δακτύλιοι κερατοειδούς (corneal inlays)

Οι δακτύλιοι του κερατοειδούς είναι μια μέθοδος διόρθωσης της πρεσβυωπίας, η οποία βρίσκεται ακόμη υπό έρευνα. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι δακτύλιοι του κερατοειδούς έχουν το πλεονέκτημα ότι παρέχουν ικανοποιητική κοντινή όραση στο μη κυρίαρχο μάτι και αρκετά καλή μακρινή σε σχέση με άλλες μεθόδους. Πολύ γνωστό ένθεμα το οποίο χρησιμοποιείται για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας είναι το Kamra. Ο δακτύλιος Kamra έχει διάμετρο 1,6 χιλιοστών και τοποθετείται μέσα στο στρώμα του κερατοειδή.

πρεσβυωπια επεμβαση laser

Δακτύλιος Kamra


Με τη βοήθεια του femtosecond laser το οποίο αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην οφθαλμολογία δημιουργείται ένα άνοιγμα στον κερατοειδή. Μέσα στο άνοιγμα αυτό τοποθετείται ο δακτύλιος Kamra και επικεντρώνεται καλά. Ο μικροσκοπικός αυτός δακτύλιος έχει πάρει έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) και έχει εμφυτευτεί σε χιλιάδες ασθενείς στο εξωτερικό.

Αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας με laser

Η αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας μπορεί να γίνει με επέμβαση λέιζερ. Ουσιαστικά το λέιζερ (femtosecond laser) αναδιαμορφώνει την επιφάνεια του κερατοειδή, δημιουργώντας πολυεστιακότητα, έτσι ώστε να προσφέρουν άνετη όραση σε όλες τις αποστάσεις. Ωστόσο, μερικοί ασθενείς το πρώτο διάστημα μπορεί να ενοχλούνται με τα φώτα τις νυχτερινές ώρες.

 

διορθωση πρεσβυωπιας λειζερ laser

Το monovivion ή μονοόραση είναι επίσης μια ικανοποιητική λύση για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας με λέιζερ. Συγκεκριμένα στο monovision, το ένα μάτι διορθώνεται για μακριά (υπερέχων οφθαλμός) και το άλλο για να βλέπει καλά κοντά (μη υπερέχων οφθαλμός). Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στο εξωτερικό δείχνουν ικανοποιητικά αποτελέσματα στην όραση των ασθενών που έχουν συμμετάσχει.1

Ενδοφθάλμιοι φακοί (ενδοφακοί)

Οι ενδοφθάλμιοι φακοί ή αλλιώς ενδοφακοί τοποθετούνται στην επέμβαση του καταρράκτη. Στη θέση του φυσικού φακού, ο οποίος με τα χρόνια θολώνει.

Οι πολυεστιακοί ενδοφακοί αποτελούν πολύ καλή λύση για την αντιμετώπιση όχι μόνο της πρεσβυωπίας, αλλά και της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού. Επομένως με την τοποθέτηση ενός πολυεστιακού ενδοφακού μπορεί κάποιος να απαλλαγεί όχι μόνο από τα κοντινά του γυαλιά, αλλά και από τα μακρινά του.

 

χειρουργειο πρεσβυωπια

Πολυεστιακός ενδοφακός


Ο σχεδιασμός των πολυεστιακών ενδοφακών συνεχώς εξελίσσεται για να μπορέσουν να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανές ενοχλήσεις των ασθενών από τη χρήση τους.

1. Alarcon A, Anera RG, Villa C, Jimenez del Barco L, Gutierrez R. Visual quality after monovision correction by laser in situ keratomileusis in presbyopic patients. J Cataract Refract Surg 2011;37:1629-1635.