Εάν η όρασή σας είναι θολή και είστε μετά τα 60, τότε μπορεί να έχετε καταρράκτη. Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί μετά από επίσκεψη στον οφθαλμίατρο. Αφού διαπιστωθεί το στάδιο του καταρράκτη, ο χειρουργός οφθαλμίατρος θα σας προτείνει πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνετε την επέμβαση.

Η επέμβαση του καταρράκτη είναι μια πολύ λεπτή και ακριβής επέμβαση, στην οποία ο θολός φακός του ματιού μας αφαιρείται και αντικαθίσταται από έναν νέο φακό, ο οποίος ονομάζεται ενδοφακός. Μετά την επέμβαση του καταρράκτη η όρασή σας αποκαθίσταται.

Πότε πρέπει να κάνω επέμβαση καταρράκτη;

Εάν έχετε καταρράκτη ο οποίος είναι σε αρχικό στάδιο είναι πολύ πιθανό να μην έχετε παρατηρήσει κάποια αλλαγή στην όρασή σας. Το σύνηθες σύμπτωμα είναι η δυσκολία ανάγνωσης και η ενόχληση από τα φώτα των αυτοκινήτων τις νυχτερινές ώρες. Όσον αφορά το διάβασμα πολλοί χρησιμοποιούν περισσότερο φως και διευκολύνονται αρκετά.

 

καταρρακτης χειρουργειο με λειζερ

Όραση χωρίς καταρράκτη αριστερά και με καταρράκτη δεξιά.

Ωστόσο ο καταρράκτης δε μένει στάσιμος, αλλά εξελίσσεται συνεχώς. Όσο προχωράει η όραση γίνεται όλο και πιο θολή και μοιάζει σαν να βλέπετε μέσα από ομίχλη. Επίσης μπορεί να παρατηρήσετε ότι η όρασή σας έχει μια κίτρινη απόχρωση. Όλα αυτά δυσκολεύουν την καθημερινότητά σας.

Εάν έχετε κάποιο ή κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας και να κάνετε έναν έλεγχο της όρασης και οπωσδήποτε μια βυθοσκόπηση (εξέταση του ματιού με σταγόνες που ανοίγουν την κόρη του ματιού) για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει καταρράκτης, καθώς και σε ποιο στάδιο είναι.

 

καταρρακτης επεμβαση laser

Νυχτερινή οδήγηση και καταρράκτης


Ο χειρουργός οφθαλμίατρος αφού σας εξετάσει θα συζητήσει μαζί σας και θα κρίνει πότε θα πρέπει να υποβληθείτε σε επέμβαση. Καλό είναι ο ασθενής να μην περιμένει πολύ για να κάνει την επέμβαση, δηλ. να μη έχει πολύ προχωρημένο καταρράκτη γιατί τότε αυξάνεται ο κίνδυνος επιπλοκών λόγω των χειρισμών στο χειρουργείο.

Ποια είναι η προετοιμασία για την επέμβαση του καταρράκτη;

Πριν από την επέμβαση θα χρειαστεί μια ειδική εξέταση που λέγεται βιομετρία. Η βιομετρία είναι μια ανώδυνη, απεικονιστική εξέταση, η οποία μετράει το αξονικό μήκος του ματιού, δηλ. πόσο μεγάλο είναι το μάτι σας. Αυτή η εξέταση είναι χρήσιμη γιατί υπολογίζει τη δύναμη του νέου φακού που θα μπει στο μάτι σας (ενδοφακός) κατά την επέμβαση. Ανάλογα με τις ανάγκες της καθημερινότητάς σας, τοποθετείται και κατάλληλος ενδοφακός, πχ αν κάποιος θέλει να βλέπει καλά μακριά ή κοντά, ή σε όλες τις αποστάσεις. Επίσης μπορεί κάποιος αν έχει πολύ αστιγματισμό να βάλει τον αντίστοιχο ενδοφακό που ονομάζεται τορικός και να τον διορθώσει.

Τι συμβαίνει στην επέμβαση του καταρράκτη;

Κατά την επέμβαση του καταρράκτη θα είστε ξύπνιοι καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Η αναισθησία των ματιών είναι τοπική και γίνεται μόνο με ειδικές σταγόνες. Εάν αισθάνεστε ότι το χρειάζεστε μπορείτε να πάρετε ένα πολύ ελαφρύ ηρεμιστικό, το οποίο θα σας χαλαρώσει, αν και θα έχετε πλήρη συνείδηση. Μπορείτε να συνομιλείτε με το γιατρό, ο οποίος μπορεί να σας εξηγεί τα βήματα της επέμβασης αν το θέλετε.

Η επέμβαση διαρκεί περίπου 15-20 λεπτά, ενώ η προετοιμασία και η παραμονή στην κλινική περίπου 2 ώρες.

Ο χειρουργός οφθαλμίατρος θα χρησιμοποιήσει δύο πολύ μικρά εργαλεία, σαν στυλό και θα δημιουργήσει δύο μικρές τρυπούλες πλάτους δύο χιλιοστών. Οι τρυπούλες αυτές είναι τόσο μικρές που δε χρειάζονται ράμματα για να κλείσουν. Στη συνέχεια δημιουργεί ένα κυκλικό άνοιγμα στο σάκο που βρίσκεται ο καταρράκτης (θολωμένος φακός) για να μπορέσει αν τον αφαιρέσει στην πορεία. Το κυκλικό αυτό άνοιγμα μπορεί να γίνει και τέλεια με λέιζερ (femto cataract).

Το επόμενο βήμα είναι η ρευστοποίηση και η αναρρόφηση του καταρράκτη. Η διαδικασία αυτή γίνεται με τη βοήθεια υπερήχων. Ένα μικρό εργαλείο διαλύει τον καταρράκτη και τον αναρροφά σταδιακά. Όταν αφαιρεθούν όλα τα κομμάτια του καταρράκτη, ακόμα και τα μικρά απομεινάρια τότε εισάγεται στο μάτι ένας νέος, διαυγής και τεχνητός ενδοφακός στη θέση του παλιού.

 

καταρρακτης επιπλοκες

Στάδια επέμβασης καταρράκτη


Για την επέμβαση του καταρράκτη δε θα χρειαστεί να μείνετε το βράδυ στην κλινική. Ωστόσο καλό είναι τουλάχιστον τις πρώτες μέρες να έχετε βοήθεια στο σπίτι.

Ανάρρωση μετά από την επέμβαση καταρράκτη

Η ανάρρωση μετά την επέμβαση του καταρράκτη είναι γρήγορη αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Ο χειρουργός οφθαλμίατρος θα σας δώσει οφθαλμικές σταγόνες (κολλύρια), τα οποία θα πρέπει να βάζετε στο χειρουργημένο μάτι (ή και στα δύο μάτια αν κάνετε επέμβαση την ίδια ημέρα) ανελλιπώς. Καλό είναι να υπάρχει κάποιος που να σας βάζει τα κολλύρια για να είστε σίγουροι ότι μπαίνουν σωστά, μέσα στο μάτι. Μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό ασθενών που δε βάζουν σωστά τα κολλύριά τους.

Πολύ σημαντικό την πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση του καταρράκτη είναι να προσέχετε και να μην ακουμπάτε τα μάτια σας. Επίσης δεν πρέπει να τα τρίβετε ή να τα σφίγγετε δυνατά. Μπορείτε να τα ανοιγοκλείνετε απαλά για να βελτιώνεται η όρασή σας με την ανανέωση των δακρύων κάθε φορά που βλεφαρίζετε.

Ακόμη τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση μπορεί να νιώθετε ότι έχετε κάποιο σκουπιδάκι στα μάτια σας ή κάποιο ξένο σώμα. Αυτό είναι φυσιολογικό και δημιουργείται λόγω ξηρότητας. Η ξηροφθαλμία είναι κάτι συνηθισμένο μετά από οφθαλμολογικές επεμβάσεις και διαρκεί μερικούς μήνες μετά την επέμβαση. Οι γυναίκες μάλιστα αισθάνονται περισσότερο ξηρά και στεγνά τα μάτια τους σε σχέση με τους άνδρες, εξαιτίας των ορμονών. Η ξηροφθαλμία αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με τεχνητά δάκρυα ή και με πιο παχύρευστα gel (γέλες).

Μετά από 3-4 εβδομάδες μπορούμε να κρίνουμε αν ο ασθενής θα χρειαστεί γυαλιά μετά την επέμβαση του καταρράκτη. Συνήθως μπορεί να χρειάζεστε μια μικρή βοήθεια για διάβασμα ή κάποια κοντινή εργασία. Ωστόσο πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορείτε να επιλέξετε πριν την επέμβαση αν θα φορέσετε ή όχι γυαλιά μετά. Υπάρχουν ειδικοί ενδοφακοί όπως οι πολυεστιακοί οι οποίοι σας χαρίζουν άνετη όραση σε όλες τις αποστάσεις! Αυτό σημαίνει ότι μετά την επέμβαση του καταρράκτη μπορεί να μη χρειαστεί να φορέσετε γυαλιά!

Μπορεί η όρασή μου να θολώσει μετά την επέμβαση του καταρράκτη;

Μερικές φορές μετά την επέμβαση του καταρράκτη η όρασή σας μπορεί να θολώσει και να έχετε συμπτώματα παρόμοια με αυτά του καταρράκτη. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται δευτερογενής καταρράκτης και είναι αρκετά συνηθισμένη. Ο δευτερογενής καταρράκτης μπορεί να συμβεί μετά από μερικούς μήνες ή χρόνια από την επέμβαση του καταρράκτη. Μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα και ανώδυνα με ένα λέιζερ που ονομάζεται YAG laser. Το λέιζερ αυτό γίνεται στο ιατρείο και αμέσως μετά μπορείτε να επιστρέψετε κανονικά στις δραστηριότητές σας. Η όρασή σας μετά το YAG laser βελτιώνεται άμεσα.