Πολλοί άνθρωποι μετά την ηλικία των 60 ετών, μπορεί να έχουν καταρράκτη. Το ερώτημα όμως που απασχολεί πολλούς είναι πότε θα πρέπει να γίνει την επέμβαση; Πότε είναι καλύτερο να αφαιρεθεί ο καταρράκτης;

Έχω καταρράκτη;

Στα πλαίσια του ετήσιου οφθαλμολογικού σας ελέγχου μπορείτε να δείτε αν έχει ξεκινήσει να εμφανίζεται καταρράκτης. Ο οφθαλμίατρος μπορεί μέσα από την οφθαλμολογική εξέταση να διαπιστώσει αν υπάρχει καταρράκτης ακόμη και αν δεν έχει ακόμη επηρεαστεί η όρασή σας.

Επίσης αν παρακολουθείτε την εξέλιξη του καταρράκτη, μέσα από τον οφθαλμολογικό έλεγχο μπορούμε να δούμε την εξέλιξη και το στάδιο της θόλωσης και να μετρήσουμε πόσο έχει επηρεαστεί η όρασή σας.

Τι είναι ο καταρράκτης;

Ο καταρράκτης είναι η κατάσταση κατά την οποία ο φυσικός φακός του ματιού θολώνει, προκαλώντας μείωση στην όραση. Ο φακός του ματιού βρίσκεται πίσω από την ίριδα (χρωματιστό μέρος του ματιού) και έχει μέγεθος όσο ένας κόκκος φακής. Ο φακός ενός μικρού παιδιού είναι εξαιρετικά διαυγής και ελαστικός. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να «ζουμάρει» με μεγάλη ευκολία, βοηθώντας έτσι να δούμε καθαρά τα αντικείμενα στην απόσταση που θέλουμε. Με το πέρας όμως της ηλικίας και ειδικά μετά τα 40 ο φακός χάνει σιγά σιγά την ελαστικότητά του με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να διαβάσουμε ή να κάνουμε μια κοντινή εργασία καθαρά.

Περίπου στην ηλικία των 60 ετών η θόλωση του φακού αρχίζει και γίνεται εμφανής και τα συμπτώματα του καταρράκτη όλο και πιο εμφανή. Η όραση θολώνει, ίσως να έχει και μια κιτρινωπή απόχρωση και τα αντικείμενα μπορεί να φαίνονται παραμορφωμένα. Τα συμπτώματα του καταρράκτη μπορεί να ποικίλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Επίσης η εξέλιξη του καταρράκτη στα δύο μάτια μπορεί να μην είναι ίδια. Μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσετε σε επέμβαση πρώτα στο ένα μάτι και αργότερα στο άλλο.

 

καταρρακτης επεμβαση λειζερ

Πώς φαίνεται η όραση χωρίς καταρράκτη, με πρώιμο καταρράκτη και με προχωρημένο καταρράκτη


Πότε πρέπει να κάνω επέμβαση καταρράκτη;

Η επέμβαση του καταρράκτη συστήνεται όταν ο ασθενής έχει σημαντική απώλεια της όρασης λόγω της εξέλιξης του καταρράκτη. Γενικότερα τα τελευταία χρόνια δε συστήνουμε να περιμένει πολύ κάποιος για να κάνει επέμβαση καταρράκτη. Παλαιότερα επικρατούσε η άποψη να αφήσουμε τον καταρράκτη να ωριμάσει για να τον αφαιρέσουμε. Σήμερα με τη χρήση των λέιζερ και των υπερήχων ρευστοποιούμε τον καταρράκτη και τον αφαιρούμε τμηματικά. Επομένως ο καταρράκτης δεν πρέπει να είναι πολύ προχωρημένος, γιατί αυτό δυσκολεύει τους χειρισμούς της επέμβασης και αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών.

Πόσο διαρκεί η επέμβαση του καταρράκτη;

Η επέμβαση του καταρράκτη διαρκεί περίπου 15 λεπτά. Γίνεται με τοπική αναισθησία με σταγόνες και ήπιο ηρεμιστικό για να νιώθετε άνετα και χαλαρά. Θα έχετε τη δυνατότητα να συνομιλείτε και να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Η επέμβαση είναι γρήγορη και ανώδυνη. Η παραμονή στην κλινική, η οποία συμπεριλαμβάνει και την προετοιμασία σας διαρκεί περίπου 2-3 ώρες. Δε χρειάζεται να έχετε μαζί σας πιτζάμες ή άλλα ρούχα. Θα σας δοθεί ιματισμός χειρουργείου πριν μπείτε στην αίθουσα.