Η πρεσβυωπία μπορεί εύκολα και αποτελεσματικά να αντιμετωπιστεί με ειδικούς φακούς που τοποθετούνται μέσα στο μάτι και ονομάζονται ενδοφακοί. Οι ενδοφακοί τοποθετούνται κατά την επέμβαση του καταρράκτη. Ανάλογα με τον τύπο του ενδοφακού που τοποθετούμε μπορούμε να έχουμε και τα ανάλογα οφέλη στην όραση και την απαλλαγή από τα γυαλιά, είτε μακρινά, είτε κοντινά, είτε και τα δύο!

Τι είναι ο πολυεστιακός ενδοφακός;

Ο πιο δημοφιλής ενδοφακός που διορθώνει την πρεσβυωπία είναι ο πολυεστιακός ενδοφακός. Ο ενδοφακός αυτός έχει σαφή πλεονεκτήματα έναντι των απλών ενδοφακών που τοποθετούνται στην επέμβαση του καταρράκτη και προσφέρουν καθαρή όραση σε πολλαπλές αποστάσεις για άτομα με πρεσβυωπία.

 

πολυεστιακος ενδοφακος καταρρακτης

Πολυεστιακός ενδοφακός


Ποια η διαφορά του πολυεστιακού ενδοφακού σε σχέση με έναν απλό;

Ένας απλός ενδοφακός (μονοεστιακός) παρέχει καθαρή όραση μετά την επέμβαση καταρράκτη, συνήθως για μακρινές αποστάσεις. Αυτό ωστόσο σημαίνει ότι για τις υπόλοιπες δραστηριότητές σας (πχ. διάβασμα, ενασχόληση με τον υπολογιστή σας ή το tablet) θα χρειαστεί να φοράτε γυαλιά. Από την άλλη πλευρά, οι πολυεστιακοί ενδοφακοί παρέχουν καθαρή όραση ταυτόχρονα σε όλες τις αποστάσεις (μακριά, μεσαία και κοντά), χωρίς να χρειάζεται να φοράτε γυαλιά στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές συχνές ερωτήσεις σχετικά με τους πολυεστιακούς ενδοφακούς και την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας:

Γιατί να βάλω πολυεστιακό ενδοφακό στην επέμβαση του καταρράκτη;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που υποβάλλονται σε αφαίρεση καταρράκτη θέλουν να είναι λιγότερο εξαρτημένοι από τα γυαλιά μετά την επέμβαση. Οι πολυεστιακοί ενδοφακοί που διορθώνουν την πρεσβυωπία μπορούν να εξασφαλίσουν ότι θα απαλλαγείτε από τα γυαλιά σας, ακόμη και όταν χρειάζεται να διαβάσετε κάτι.

Οι πολυεστιακοί ενδοφακοί έχουν υψηλό κόστος;

Γενικά οι πολυεστιακοί ενδοφακοί που διορθώνουν την πρεσβυωπία έχουν υψηλότερο κόστος σε σχέση με τους απλούς φακούς που προσφέρουν καθαρή όραση σε μια μόνο απόσταση. Ωστόσο, το αποτέλεσμα που προσφέρουν θα σας ανταμείψει! Στην περίπτωση που έχετε ιδιωτική ασφάλεια μπορείτε να απευθυνθείτε στον ασφαλιστή σας για να σας κατατοπίσει σχετικά με το συμβόλαιό σας για τις καλύψεις που έχετε.

Μπορεί ο οφθαλμίατρός μου να αφαιρέσει τον καταρράκτη μου και να τοποθετήσει πολυεστιακό ενδοφακό;

Η απάντηση είναι ναι, αρκεί ο χειρουργός οφθαλμίατρος να έχει την κατάλληλη εμπειρία στην επέμβαση του καταρράκτη, αλλά και στο χειρισμό και την τοποθέτηση πολυεστιακών ενδοφακών. Ο κ. Σμαχλίου έχει προβεί σε 11.000 επεμβάσεις τα τελευταία 20 χρόνια σε επεμβάσεις καταρράκτη, εκ των οποίων οι 2.000 είναι με πολυεστιακούς ενδοφακούς. Μελέτες δείχνουν ότι η εμπειρία του χειρουργού οφθαλμιάτρου είναι βασικός παράγοντας στην έκβαση μιας επέμβασης καταρράκτη, αλλά και για το αν μετά από αυτήν ο ασθενής θα συνεχίσει να φοράει ή όχι γυαλιά.

Υπάρχουν προβλήματα με τους πολυεστιακούς ενδοφακούς;

Αν και η πλειοψηφία των ασθενών δεν έχουν προβλήματα με τους πολυεστιακούς ενδοφακούς, μελέτες έχουν δείξει ότι η όραση μετεγχειρητικά μπορεί να εμφανίζει μια ελαφριά ομίχλη ή άλω γύρω από τα φώτα του δρόμου και τους προβολείς τις νυχτερινές ώρες κατά την οδήγηση. Σε πολλές περιπτώσεις αυτά τα περιστατικά βελτιώνονται με το χρόνο και δεν είναι πλέον αισθητά.

Δεν κατάφερα να συνηθίσω τα πολυεστιακά γυαλιά. Θα συμβεί το ίδιο και με τους πολυεστιακούς ενδοφακούς;

Η απάντηση είναι όχι. Πολλά άτομα με πρεσβυωπία δοκιμάζουν τα πολυεστιακά γυαλιά για να επιτύχουν καλή όραση σε όλες τις αποστάσεις. Αρκετοί από αυτούς, ακόμη και μήνες μετά τη χρήση των γυαλιών δεν μπορούν να συνηθίσουν και να κουνήσουν αντίστοιχα το κεφάλι τους για να μπορέσουν να δουν καθαρά. Επίσης πολλοί αναφέρουν ότι ζαλίζονται και δε νιώθουν σίγουροι να ανέβουν ή να κατέβουν σκαλιά. Κάτι τέτοιο δε συμβαίνει με τους πολυεστιακούς ενδοφακούς. Οι φακοί προσαρμόζονται άμεσα στα μάτια σας και ο εγκέφαλος μαθαίνει πως να κοιτάζει σωστά από την κάθε εστία του ενδοφακού, προκειμένου να κοιτάξει εκεί που θέλει.