Ενδιαφέρεστε για επέμβαση λέιζερ στα μάτια; Έχετε προγραμματίσει την επέμβασή σας; Πριν προχωρήσετε σίγουρα θα σας βοηθήσουν πολύ οι παρακάτω πληροφορίες πριν από την επέμβαση!

• Φακοί επαφής και μακιγιάζ

Αν είστε χρήστης φακών επαφής θα πρέπει να τους αφαιρέσετε 10 ημέρες πριν την επέμβαση (μαλακοί φακοί επαφής). Εάν χρησιμοποιείτε ημίσκληρους φακούς επαφής καλό είναι να αφαιρεθούν 30 ημέρες πριν το λείζερ. Η χρήση των φακών αλλάζει το σχήμα του κερατοειδούς και επηρεάζει τις τελικές σας μετρήσεις που προγραμματίζονται στο λέιζερ. Αφήνοντας τα μάτια σας αυτές τις μέρες χωρίς φακούς επαφής βοηθάτε τον κερατοειδή να επιστρέψει στο φυσιολογικό του σχήμα. Επίσης την ημέρα της επέμβασης δε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε άρωμα, κρέμα προσώπου ματιών και άλλα προϊόντα μακιγιάζ (make up, πούδρα, ρουζ), τόσο στα μάτια, όσο και στο πρόσωπο. Έτσι αποφεύγεται ο κίνδυνος μόλυνσης κατά την επέμβαση του λέιζερ.


• Μετεγχειρητική αγωγή με σταγόνες (κολλύρια)


Αμέσως μετά την επέμβαση του λέιζερ θα πρέπει να ξεκινήσετε συγκεκριμένη αγωγή με κολλύρια, τα οποία θα σας προτείνει ο οφθαλμίατρός σας. Η δοσολογία και η συχνότητα των κολλυρίων θα πρέπει να τηρείται αυστηρά, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μόλυνσης. Ειδικά τις πρώτες 10-15 ημέρες πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με την αγωγή που θα σας δοθεί. Στην πορεία θα χρειαστεί να χρησιμοποιείτε τεχνητά δάκρυα για να αισθάνεστε πιο άνετα τα μάτια σας.


• Λείζερ ματιών: Ποια είναι η διαδικασία;


Το λέιζερ στα μάτια γίνεται μόνο με τοπική αναισθησία σε οφθαλμολογική κλινική, η οποία διαθέτει ειδικά μηχανήματα λέιζερ για τη διόρθωση της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού. Η επέμβαση λέιζερ στα μάτια διαρκεί περίπου 10 λεπτά για το κάθε μάτι. Η αναισθησία γίνεται με ειδικές σταγόνες που μουδιάζουν τα μάτια σας, χωρίς να θολώνουν την όρασή σας. Καθ’ όλη τη διάρκεια του λέιζερ ακούτε και μπορείτε να συνομιλείτε με το γιατρό σας. Για την επέμβαση λέιζερ δεν χρησιμοποιούνται ράμματα.

λειζερ μυωπιας

Για την επούλωση του κερατοειδούς ο γιατρός σας μπορεί να τοποθετήσει στα μάτια σας θεραπευτικό φακό επαφής, τον οποίο αφαιρεί ο ίδιος μετά από μερικές ημέρες. Στην κλινική παραμένετε για περίπου 2 ώρες. Αμέσως μετά την επέμβαση μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας.


• Ποιες τεχνικές επέμβασης λέιζερ υπάρχουν;


Ανάλογα με το ποια μέθοδος είναι καταλληλότερη για εσάς θα χρησιμοποιηθεί και η ανάλογη τεχνική. Οι πιο δημοφιλείς τεχνικές είναι η femtosecond Lasik και η Trans PRK. Στην Femto Lasik ή femtosecond lasik χρησιμοποιείται ένα πολύ γρήγορο λέιζερ που ονομάζεται femtosecond laser. Το λέιζερ αυτό δημιουργεί μι φλοίδα κερατοειδούς (έναν κρημνό), τον οποίο ο οφθαλμίατρος ανασηκώνει για να χρησιμοποιηθεί ένα νέο λέιζερ που ονομάζεται excimer laser και σμιλεύει τον κερατοειδή.

laser διορθωση μυωπιας

Στη μέθοδο Trans PRK η σμίλευση ξεκινά απ’ ευθείας στον κερατοειδή. Για αυτό το λόγο η τεχνική Trans PRK ονομάζεται και no touch PRK (χωρίς επαφή). Ο οφθαλμίατρός σας αφού ολοκληρώστε τον προεγχειρητικό σας έλεγχο θα σας προτείνει την καταλληλότερη και ασφαλέστερη μέθοδο για εσάς.


• Μετά την επέμβαση λέιζερ η όραση βελτιώνεται άμεσα!


Το πιο σπουδαίο μετά από μια επέμβαση λέιζερ στα μάτια είναι ότι η αποκατάσταση της όρασης είναι πολύ γρήγορη! Από την πρώτη κιόλας μέρα θα μπορείτε να παρατηρήσετε την δραματική αλλαγή στην όρασή σας! Αυτό μάλιστα συμβαίνει πιο συχνά αν κάποιος υποβληθεί σε επέμβαση Femto Lasik. Αν η καταλληλότερη μέθοδος για εσάς είναι η Trans PRK η βελτίωση της όρασης θα είναι αισθητή μέσα στις πρώτες ημέρες. Η μέθοδος Trans PRK χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο στην αποκατάσταση της όρασης γιατί πρέπει να ολοκληρωθεί η επούλωση του κερατοειδούς. Σε αυτό βοηθάει πολύ ο θεραπευτικός φακός επαφής.


• Τι να περιμένω μετά την επέμβαση λέιζερ στα μάτια;


Μετά την επέμβαση λέιζερ καλό είναι να παραμείνετε στο σπίτι τις πρώτες 3 ημέρες. Αυτό θα σας βοηθήσει να είστε ήρεμοι. Όσο διαρκεί η διαδικασία της επούλωσης καλό είναι να αποφύγετε τον υπολογιστή, το κινητό και την τηλεόραση. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να κοιμηθείτε ή να είστε όσο μπορείτε με τα μάτια κλειστά. Με την άδεια γιατρού τεμπελιάστε!


Επίσης μετά την επέμβαση και για τους πρώτους μήνες μπορεί να αισθάνεστε τα μάτια σας στεγνά, ξηρά, σαν να έχουν σκουπιδάκια. Αυτή η κατάσταση είναι φυσιολογική και ονομάζεται ξηροφθαλμία. Για να το αντιμετωπίσετε θα χρησιμοποιείτε όσο συχνά θέλετε τεχνητά δάκρυα.


Ορισμένοι ασθενείς το πρώτο διάστημα μετά την επέμβαση αναφέρουν ότι εμφανίζουν ευαισθησία στο φως. Αυτό είναι κάτι που δε συμβαίνει σε όλους και έχει να κάνει με την ιδιοσυγκρασία του κάθε ασθενή. Αυτό που σας συστήνουμε εμείς είναι να φοράτε πάντοτε γυαλιά ηλίου όσο είστε έξω, ακόμη και αν έχει συννεφιά.
Να θυμάστε ότι όποια μέθοδο και αν ακολουθήσετε να θυμάστε ότι η πρόοδος της τεχνολογίας στον τομέα των λέιζερ είναι ραγδαία και τα αποτελέσματα είναι εγγυημένα σε συνδυασμό με την εμπειρία του οφθαλμιάτρου!


Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία!