Η παραδοσιακή επέμβαση καταρράκτη πραγματοποιείται εδώ και πολλές δεκαετίες με τη χρήση υπερήχων και τη μέθοδο της φακοθρυψίας. Την τελευταία δεκαετία ωστόσο ο καταρράκτης πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία με τη μέθοδο του femtosecond laser!

Τι είναι ο καταρράκτης

Ο καταρράκτης δημιουργείται από τη θόλωση του φυσικού φακού του ματιού μας. Η θόλωση αυτή είναι φυσιολογική και περίπου μετά την ηλικία των 60 ετών θα συμβεί σε όλους μας. Δε θεωρείται πάθηση και αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα.

καταρρακτης πως φαινεται

Πώς φαίνεται ένα μάτι που έχει καταρράκτη

Πως αντιμετωπίζεται ο καταρράκτης;

Ο καταρράκτης αντιμετωπίζεται χειρουργικά. Δυστυχώς δεν υπάρχουν (μέχρι στιγμής) οφθαλμικές σταγόνες (κολλύρια) που να μπορούν να θεραπεύσουν τον καταρράκτη.

Κατά την επέμβαση του καταρράκτη ο θολωμένος φακός ρευστοποιείται και αφαιρείται από το μάτι και στη θέση του μπαίνει ένας νέος καθαρός φακός που ονομάζεται ενδοφακός.

Ποιοι τύποι ενδοφακών υπάρχουν;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι και ποιότητες ενδοφακών. Μπορείτε να συζητήσετε με τον χειρουργό-οφθαλμίατρό σας για τις ανάγκες της καθημερινότητάς σας και τις επιθυμίες σας σχετικά με τον ενδοφακό.

καταρρακτης χειρουργειο

Ενδοφακός


Για παράδειγμα μπορείτε να απαλλαγείτε από τον αστιγματισμό σας, εάν τοποθετηθεί τορικός ενδοφακός ή να βλέπετε καλά σε όλες τις αποστάσεις, μακριά, μεσαία και κοντά, χωρίς να χρειάζεται να φοράτε γυαλιά, εάν τοποθετηθεί ένας πολυεστιακός ενδοφακός.

Ποιες είναι οι χειρουργικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην επέμβαση του καταρράκτη;

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι χειρουργικής επέμβασης του καταρράκτη. Αυτές είναι η παραδοσιακή τεχνική της φακοθρυψίας με υπερήχους και η τεχνική με το femtosecond laser. Αν και οι δύο μέθοδοι είναι αποτελεσματικές και ασφαλείς, διαφέρουν στην τεχνική. Παρακάτω θα επισημάνουμε μερικές από τις ιδιότητες της παραδοσιακής χειρουργικής επέμβασης καταρράκτη και χειρουργικής επέμβασης με femtosecond laser.

Παραδοσιακή τεχνική επέμβασης καταρράκτη με φακοθρυψία

Η παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση καταρράκτη είναι ασφαλής και εξαιρετικά αποτελεσματική. Ο χειρουργός οφθαλμίατρος κάνει μια μικροσκοπική τομή στην πλευρά του κερατοειδούς, περίπου 2 χιλιοστών για να αφαιρέσει τον θολό φακό σας. Χρησιμοποιώντας μια διαδικασία που ονομάζεται φακοθρυψία, ο χειρουργός σας θα εισάγει έναν μικρό καθετήρα στο μάτι σας. Η συσκευή απελευθερώνει κύματα υπερήχων που διασπούν το φακό, ώστε να μπορεί να ρευστοποιηθεί και να αναρροφηθεί.

Χρησιμοποιώντας την ίδια μικρή τομή, ο χειρουργός σας θα εισάγει τον καθαρό ενδοφακό στο μάτι σας. Η τομή είναι τόσο μικροσκοπική που συνήθως δεν απαιτεί ράμματα, αφού ο ιστός του ματιού επουλώνεται μετά από λίγες ημέρες. Αυτή η διαδικασία γίνεται σε κλινικές ημερήσιας νοσηλείας διαρκεί περίπου 20 λεπτά και έχει πολύ γρήγορο χρόνο αποκατάστασης. Οι περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες αρκετά γρήγορα, αναλόγως με το περιβάλλον εργασίας τους.

καταρρακτης επεμβαση

Επέμβαση καταρράκτη με τη μέθοδο της φακοθρυψίας

Επέμβαση καταρράκτη με femtosecond laser

Η χειρουργική επέμβαση του καταρράκτη με λέιζερ έχει χρησιμοποιηθεί την τελευταία δεκαετία. Αυτή η διαδικασία παρέχει το ίδιο αποτέλεσμα με την παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση καταρράκτη, αλλά χρησιμοποιεί μια διαφορετική μέθοδο. Συγκεκριμένα χρησιμοποιεί το femtosecond λέιζερ για να διασπάσει τον καταρράκτη. Ο χειρουργός οφθαλμίατρος θα χρησιμοποιήσει ειδικό λογισμικό για να δημιουργήσει ένα χειρουργικό σχέδιο με τρισδιάστατη (3-D) εικόνα του οφθαλμού. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τη θέση, το βάθος και το μήκος του καταρράκτη σε όλα τα επίπεδα. Χρησιμοποιώντας το μοναδικό χάρτη του ματιού σας και τις ρυθμίσεις που δημιουργούνται στο λογισμικό, το femtosecond λέιζερ θα δημιουργήσει πραγματικά τις τομές στο μάτι σας και θα βοηθήσει στην αφαίρεση του καταρράκτη.

καταρρακτης επεμβαση λειζερ

Επέμβαση καταρράκτη με femtosecond laser. 3D εικόνα από το ειδικό λογισμικό.

Η φωτεινή ενέργεια από το λέιζερ προκαλεί διάρρηξη των ιστών, χωρίς να δημιουργείται κάποιο πρόβλημα στους κοντινούς ιστούς του ματιού. Ο παλιός φακός αφαιρείται και στη συνέχεια τοποθετείται ο νέος φακός (ενδοφακός). Ο χρόνος αποκατάστασης είναι πολύ παρόμοιος με τον παραδοσιακό χειρουργικό καταρράκτη με την τεχνική της φακοθρυψίας, ενώ οι περισσότεροι ασθενείς έχουν πιο καθαρή όραση και μπορούν να επανέλθουν στην καθημερινότητά τους άμεσα.

Ποια χειρουργική μέθοδο καταρράκτη να επιλέξω;

Για να αποφασίσετε ποια είναι η καλύτερη μέθοδος για εσάς θα πρέπει να συζητήσετε με το χειρουργό οφθαλμίατρό σας σχετικά με αυτές τις δύο διαδικασίες που θα βελτιώσουν σημαντικά την όρασή σας. Και οι δύο μέθοδοι έχουν αποδείξει τα ποσοστά επιτυχίας τους, οπότε μέσα από τη συζήτηση και τις ερωτήσεις σας, θα μπορέσετε να καταλήξετε σίγουρα στην κατάλληλη επιλογή για εσάς.