Η επέμβαση του καταρράκτη τα τελευταία χρόνια μπορεί να γίνει με λέιζερ. Μάλιστα υπάρχουν πλέον αρκετές μελέτες οι οποίες υποστηρίζουν ότι το λέιζερ κάνει τη χειρουργική επέμβαση του καταρράκτη πιο εύκολη και ασφαλή, σε σύγκριση με την κλασσική μέθοδο της φακοθρυψίας.

Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια χειρουργικές επεμβάσεις καταρράκτη εκτελούνται ετησίως στις Η.Π.Α. Τα στοιχεία αυτά είναι αντίστοιχα και για την Ευρώπη. Ο λόγος είναι ότι όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας θα εμφανίσουμε καταρράκτη μετά την ηλικία των 60 ετών.

Πώς γίνεται η επέμβαση του καταρράκτη;

Η χειρουργική επέμβαση του καταρράκτη πραγματοποιείται για να απομακρυνθεί ο φυσικός φακός του ματιού, αφού έχει θολώσει με την πάροδο του χρόνου. Στη συνέχεια εμφυτεύεται ένας μόνιμος τεχνητός φακός για να αντικαταστήσει τον φυσικό φακό. Ο νέος φακός αυτός, ο οποίος ονομάζεται ενδοφακός έχει τη δυνατότητα να παρέχει κατάλληλη διόρθωση της όρασης για κάθε ασθενή. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που έχει είτε μυωπία από παιδική ή εφηβική ηλικία, είτε υπερμετρωπία, είτε αστιγματισμό, μπορεί με την επέμβαση του καταρράκτη να απαλλαγεί από τα γυαλιά του.

Πώς γίνεται η παραδοσιακή επέμβαση καταρράκτη;

Η παραδοσιακή επέμβαση καταρράκτη η οποία πραγματοποιείται εδώ αι δεκαετίες με επιτυχία χρησιμοποιεί υπερήχους. Πραγματοποιούνται δύο πολύ μικρές τομές (2 χιλιοστών) απ’ όπου διασπάται και αναρροφάται ο θολωμένος φακός. Ο υπέρηχος ρευστοποιεί τον καταρράκτη.

καταρρακτης συμπτωματα

Φακοθρυψία με χρήση υπερήχων


Στη συνέχεια με τη βοήθεια ενός ειδικού εργαλείου (injector) ο νέος τεχνητός φακός (ενδοφακός) τοποθετείται ακριβώς στη θέση του παλαιού. Οι τομές είναι τόσο μικρές που δε χρειάζονται ράμματα και κλείνουν μόνες τους μετά από μερικές ημέρες.

Πώς γίνεται η επέμβαση του καταρράκτη με λέιζερ;

Τα νέα δεδομένα στην επέμβαση του καταρράκτη χρησιμοποιούν το femtosecond laser. Το λέιζερ αυτό είναι γνωστό από τη διαθλαστική χειρουργική όπου έχει εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία. Το femtosecond laser βοηθά στο να γίνει η επέμβαση του καταρράκτη πιο εύκολα και ασφαλέστερα. Συγκεκριμένα, το λέιζερ δημιουργεί χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπινου χεριού τις τομές που απαιτούνται για να γίνει η επέμβαση.

καταρρακτης επεμβαση λειζερ

Femtosecond laser στην επέμβαση καταρράκτη


Στη συνέχεια, δημιουργεί ένα τέλειο κυκλικό άνοιγμα για να μπορέσει να αφαιρεθεί το πρόσθιο τμήμα του σάκου που βρίσκεται μέσα ο θολωμένος φακός. Ακολουθεί η διάσπαση του θολωμένου φακού και η τοποθέτηση του νέου με την ίδια παραδοσιακή τεχνική στον ίδιο σάκο.

Γιατί να επιλέξω το femtosecond laser για την επέμβαση του καταρράκτη μου;

Η επέμβαση του καταρράκτη με femtosecond laser έχει πολλά οφέλη. Συγκριτικά με την παραδοσιακή τεχνική της φακοθρυψίας, το λέιζερ χρησιμοποιεί περίπου τη μισή ενέργεια υπερήχων για την απομάκρυνση του καταρράκτη. Η λιγότερη ενέργεια έχει ως αποτέλεσμα λιγότερες πιθανές επιπλοκές λόγω της επέμβασης και ταχύτερη ανάκαμψη της όρασης.

καταρρακτης θεραπεια

Δράση του laser για τη διάσπαση του φακού


Με τη χρήση του λέιζερ μειώνεται αρκετά ο χρόνος της επέμβασης. Μάλιστα σε μελέτες που έχουν γίνει η επέμβαση του καταρράκτη με λέιζερ γίνεται περίπου στα 7 λεπτά, ενώ με την παραδοσιακή τεχνική φθάνει τα 10-15 λεπτά.

Το femtosecond laser δημιουργεί λιγότερες βλάβες στα κύτταρα του κερατοειδούς χιτώνα. Υπάρχει μια στιβάδα κυττάρων του κερατοειδούς, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των ματιών και της όρασης. Μελέτη που έχει παρακολουθήσει τη συμπεριφορά του λέιζερ και την αντίδραση των κυττάρων αυτών έδειξε ότι δεν υπήρξε απώλεια ενδοθηλιακών κυττάρων. Αντίθετα, με την παραδοσιακή τεχνική της φακοθρυψίας, μπορεί να παρατηρηθεί απώλεια κυττάρων 1% έως 7%.

Άλλα πλεονεκτήματα της χειρουργικής καταρράκτη με λέιζερ

Οι τομές που πραγματοποιούνται είναι τέλειες κάθε φορά, γεγονός που με το ανθρώπινο χέρι είναι δύσκολο.

Επίσης το λέιζερ επιτρέπει στο χειρουργό να δημιουργήσει ένα τέλεια κεντραρισμένο κυκλικό άνοιγμα του σάκου που βρίσκεται μέσα ο θολωμένος φακός του καταρράκτη (καψουλοτομή). Μια τέλεια καψουλοτομή μειώνει την πιθανότητα να μετακινηθεί αργότερα ο νέος ενδοφακός που τοποθετείται στο μάτι.