Η επέμβαση λέιζερ Transepithelial PRK (Trans PRK) είναι η νέα μέθοδος διόρθωσης διαθλαστικών ανωμαλιών όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός. Η Trans PRK μπορεί να σας απαλλάξει από τα γυαλιά και τους φακούς επαφής σας άμεσα χωρίς προβλήματα.

Τι είναι το Trans PRK;

Το Trans PRK είναι η επιφανειακή φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή (no touch PRK), η οποία αντιπροσωπεύει την πιο πρόσφατη τεχνολογία της διαθλαστικής χειρουργικής με laser. Πρόκειται για εξέλιξη της κλασσικής μεθόδου PRK, η οποία ήταν η πρώτη μέθοδος για τη διόρθωση της μυωπίας ήδη από τη δεκαετία του 1980. Ωστόσο, με τα χρόνια επικράτησε η μέθοδος Lasik γιατί ήταν ανώδυνη και παρείχε ταχύτερη επούλωση και αποκατάσταση της όρασης. Στην επέμβαση PRK η ανάκτηση της όρασης καθυστερούσε λίγο περισσότερο εξαιτίας της ανάγκης των νέων επιθηλιακών κυττάρων να αναπτυχθούν ξανά. Με το Trans PRK οι δύο μέθοδοι συγκλίνουν ως προς τις ενοχλήσεις και τη μετεγχειρητική αποκατάσταση.

Η μέθοδος Trans PRK μας δίνει τη δυνατότητα να διορθώσουμε τη μυωπία, την υπερμετρωπία ή και τον αστιγματισμό χωρίς να χρησιμοποιηθεί λεπίδα (blade) για να δημιουργηθεί κρημνός όπως στην επέμβαση Lasik. Ουσιαστικά η μέθοδος trans PRK είναι μη επεμβατική και επιφανειακή διαδικασία, καθώς έχουμε δράση μόνο του laser.

laser trans PRK πως γινεται

Δράση του laser στη μέθοδο Trans PRK


Ποια είναι η διαφορά PRK και Trans PRK

Η βασική διαφορά PRK και Trans PRK είναι η τεχνική αφαίρεσης του επιθηλίου του κερατοειδούς. Στη μέθοδο PRK χρησιμοποιείται αλκοόλη για να αφαιρεθεί το επιθήλιο και στη συνέχεια εφαρμόζεται το laser, το οποίο σμιλεύει και αφαιρεί τους βαθμούς. Αντίθετα στη μέθοδο Trans PRK το laser δρα απ’ ευθείας πάνω στο επιθήλιο, απομακρύνοντας τα κύτταρα και στη συνέχεια δρα και πάλι το ίδιο laser για την αναδιαμόρφωση του ιστού.

Ποιοι είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για Trans PRK;

  • Η μέθοδος Trans PRK είναι ιδανική επιλογή για όσους μετά από προεγχειρητικό έλεγχο δεν έχουν κριθεί κατάλληλοι υποψήφιοι για Lasik.
  • Επίσης το Trans PRK μπορεί να είναι μια δεύτερη ευκαιρία για ασθενείς με λεπτό κερατοειδή και για ασθενείς που έχουν επιπλοκές μετά από επέμβαση Lasik. Οι ουλές που μπορεί να δημιουργηθούν λόγω ανώμαλης αποκατάστασης μετά από Lasik μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη μέθοδο Trans PRK.
  • Το Trans PRΚ είναι μια καλή επιλογή για ασθενείς με μέτρια ή υψηλή μυωπία. Ειδικά στην περίπτωση της υψηλής μυωπίας, το laser θα ξεκινήσει να αφαιρεί βαθμούς από την επιφάνεια του κερατοειδούς, χωρίς να χρειάζεται να δημιουργηθεί κρημνός (flap) κερατοειδούς, όπως συμβαίνει στη Lasik. Επομένως με τη μέθοδο Trans PRK ακόμα και αν χρειάζεται να αφαιρεθούν αρκετοί βαθμοί, ο κερατοειδής τελικά θα έχει περισσότερο ιστό μετά την επέμβαση.

Πως γίνεται η επέμβαση Trans PRK;

Όπως αναφέραμε η μέθοδος Trans PRK χρησιμοποιεί μόνο laser το οποίο αφαιρεί πρώτα τα επιθηλιακά κύτταρα της επιφάνειας του κερατοειδούς. Στη συνέχεια με το ίδιο laser σμιλεύει και αναδιαμορφώνει την επιφάνεια του κερατοειδούς, αφαιρώντας τους βαθμούς σας. Η επέμβαση διαρκεί ελάχιστα λεπτά και πραγματοποιείται χωρίς να συμβάλλει ουσιαστικά το ανθρώπινο χέρι, ελαχιστοποιώντας έτσι τις πιθανότητες επιπλοκής.

Η διαδικασία του laser Trans PRK είναι ασφαλής, γρήγορη και με πολύ καλά αποτελέσματα σύμφωνα με μελέτες εφάμιλλα με αυτά της μεθόδου Lasik.