Η πρόοδος της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια στη διαθλαστική χειρουργική έχει κάνει πολλούς υποψηφίους να προβληματίζονται σχετικά με το ποια μέθοδος θεραπείας είναι καλύτερη για την αφαίρεση της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού.

Συνήθως ένας υποψήφιος μπορεί να είναι κατάλληλος για παραπάνω από μια μεθόδους διαθλαστικής επέμβασης. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτεί τον οφθαλμίατρό του για τα υπέρ και τα κατά κάθε επέμβασης για να αποφασίσουν από κοινού την καταλληλότερη μέθοδο για εκείνον.

Παρακάτω θα εξηγήσουμε τις κύριες διαφορές μεταξύ των τριών πιο δημοφιλών επεμβάσεων laser: Της Lasik, της συμβατικής PRK και της Trans PRK.

Τι είναι η επέμβαση PRK;

Η επέμβαση PRK ήταν η πρώτη μέθοδος διόρθωσης της μυωπίας με laser και πολύ δημοφιλής επίσης. Για κάποιους χειρουργούς οφθαλμιάτρους παραμένει μέχρι και σήμερα μια ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος διαθλαστικής επέμβασης. Μάλιστα η συμβατική επέμβαση PRK θεωρήθηκε επαναστατική σε σχέση με προηγούμενες μεθόδους διαθλαστικής επέμβασης, καθώς αυτή η τεχνική προσέφερε μια πολύ λιγότερο επεμβατική διαδικασία για να διορθώσει τις πιο κοινές διαθλαστικές ανωμαλίες όπως ο αστιγματισμός, η υπερμετρωπία και η μυωπία. Επανάσταση θεωρείται η εξέλιξη της PRK σε Trans PRK.

Η όλη διαδικασία είναι αρκετά σύντομη. Η προετοιμασία της επέμβασης περιλαμβάνει τη χρήση ανισθητικών οφθαλμικών σταγόνων. Στη συνέχεια στην κλασσική PRK το επιθήλιο (επιφάνεια κερατοειδούς) απομακρύνεται απαλά, συνήθως με τη βοήθεια αλκοόλης. Ακολουθεί το laser (excimer laser), το οποίο χρησιμοποιείται για να αναδιαμορφώσει τον κερατοειδή και να σας απαλλάξει από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής σας! Αμέσως μετά την επέμβαση τοποθετούνται θεραπευτικοί φακοί επαφής, οι οποίοι αφαιρούνται μετά από μερικές μέρες. Οι φακοί επαφής προστατεύουν τον κερατοειδή και τον βοηθούν να επουλωθεί ομαλά.

λειζερ μυωπια trans prk

Στάδια επέμβασης PRK

Αποκατάσταση μετά από συμβατική επέμβαση PRK

Η αποκατάσταση/επούλωση του κερατοειδούς ξεκινά μετά την επέμβαση. Το επιθήλιο ξεκινά να αναγεννάται μετά την επέμβαση και συνήθως η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται μέσα σε 5 ημέρες. Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να ακολουθείτε τις μετεγχειρητικές οδηγίες πιστά και να βάζετε αντιβιοτικές σταγόνες (κολλύρια) και τεχνητά δάκρυα. Η αγωγή αυτή θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε πιο άνετα και να βοηθήσετε τη διαδικασία επούλωσης.

Γενικότερα η διαδικασία επούλωσης στη μέθοδο PRK διαρκεί περισσότερο από άλλες θεραπείες.

Τι είναι η επέμβαση Trans PRK;

Η επέμβαση Trans PRK αποτελεί μια από τις πιο εξελιγμένες μεθόδους χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας. Η Trans PRK αποτελεί ουσιαστικά μη επεμβατική διαδικασία, όταν τίποτα δεν ακουμπάει το μάτι. Η διαφορά με τη συμβατική μέθοδο PRK είναι ότι δεν έχουμε απομάκρυνση του επιθηλίου μηχανικά με αλκοόλη, αλλά έχουμε απ΄ευθείας δράση του laser, το οποίο αφαιρεί τους βαθμούς σας. Συγκεκριμένα στη μέθοδο Trans PRK χρησιμοποιείται ένα laser καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης και δε χρησιμοποιούνται άλλα όργανα όπως στη μέθοδο PRK.

Trans PRK laser επεμβαση ματιων

Επέμβαση Trans PRK

Αποκατάσταση μετά από επέμβαση Trans PRK

Η αποκατάσταση της όρασης μετά από επέμβαση Trans PRK είναι πιο γρήγορη σε σύγκριση με τη συμβατική PRK, κυρίως λόγω του μη επεμβατικού της χαρακτήρα. Επίσης η Trans PRK φαίνεται να έχει πολύ λιγότερες μετεγχειρητικές ενοχλήσεις σε σύγκριση με την PRK, γι αυτό ακι η όραση επανέρχεται τεχύτερα.

Τι είναι η επέμβαση Lasik;

Η επέμβαση Lasik ροέρχεται από τα αρχικά Laser In Situ Keratosmileusis. Η τεχνική της διαφέρει αρκετά από αυτή της PRK και της Trans PRK και αυτό γιατί δεν έχουμε απομάκρυνση του επιθηλίου του κερατοειδούς, είτε μηχανικά, είτε με laser για να μπορέσει να αναδιαμορφωθεί ο κερατοειδής χιτώνας.

Στη μέθοδο Lasik δημιουργείται ένας κρημνός, μια λεπτή φλοίδα κερατοειδούς, η οποία ονομάζεται flap. Ο κρημνός αυτός ανασηκώνεται για να ακολουθήσει η δράση του laser και να σμιλεύσει τον κερατοειδή. Στο τέλος της διαδικασίας ο κρημνός του κερατοειδούς (flap) επανατοποθετείται στη θέση του και το μάτι φαίνεται σχεδόν ανέπαφο από την όλη διαδικασία, η οποία διαρκεί περίπου 5 λεπτά σε κάθε μάτι.

Να σημειώσουμε εδώ ότι η δημιουργία του flap μπορεί να γίνει είτε μηχανικά με ένα ειδικό εργαλείο που ονομάζεται μικροκερατόμος (συμβατική επέμβαση Lasik), είτε με το Femtosecond laser, οπότε και μιλάμε για τη διαδεδομένη πλέον μέθοδο Femto Lasik.

femto lasik επεμβαση μυωπιας

Επέμβαση Femto Lasik

Αποκατάσταση μετά από επέμβαση Lasik

Η αποκατάσταση μετά από επέμβαση Lasik συγκριτικά με τη συμβατική PRK και την Trans PRK είναι ότι προσφέρει ελάχιστες μετεγχειρητικές επιπλοκές και ταχύτερη ανάκαμψη. Αυτό συμβαίνει διότι οι μικρές τομές στα εξωτερικά στρώματα του κερατοειδούς επουλώνονται ταχύτερα σε σύγκριση με την απομάκρυνση της επιθηλιακής στιβάδας.

Γενικότερα να θυμάστε ότι αφού πραγματοποιήσετε τον προεγχειρητικό σας έλεγχο θα μπορέσετε να έχετε μια πλήρη εικόνα μετά από συζήτηση με το χειρουργό-οφθαλμίατρό σας για το ποια μέθοδος είναι καταλληλότερη και ασφαλέστερη για εσάς.