Η επέμβαση Transepithelial PRK ή απλώς Trans PRK όπως είναι γνωστή αποτελεί μια νέα και πολύ σπουδαία μέθοδο διόρθωσης διαθλαστικών σφαλμάτων και αφορά πολλούς ασθενείς που δεν μπορούν να κάνουν επέμβαση Lasik.

Οι βελτιώσεις της τεχνολογίας των laser στη διόρθωση της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού μπορούν πλέον να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή όραση με τον πιο ασφαλέστερο και άνετο τρόπο.

Πώς γίνεται η επέμβαση Trans PRK;

Η επέμβαση Trans PRK είναι ουσιαστικά ένα laser χωρίς επαφή (no touch). Το laser δρα απ’ ευθείας στον κερατοειδή χωρίς να «σπαταλάμε ιστό» για να δημιουργηθεί κρημνός όπως στην επέμβαση Lasik. Το laser που χρησιμοποιείται αναδιαμορφώνει τον κερατοειδή με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να ρυθμίζει την εστίαση του φωτός που περνά από τον κερατοειδή για να έχουμε ευκρινή όραση.

λειζερ μυωπια Trans PRK

Δράση laser στην επέμβαση Trans PRK

Ποια είναι τα στάδια της επέμβασης Trans PRK;

Το Trans PRK είναι μια προηγμένη μορφή laser η οποία εκτελείται σε δύο στάδια:

  1. Το laser χρησιμοποιείται για να αφαιρέσει την «επιδερμίδα του κερατοειδούς» που ονομάζεται επιθήλιο με μεγάλη ακρίβεια, λιγότερη από 1 μικρόμετρο (χιλιοστό του χιλιοστού). Αυτό μας εξασφαλίζει ότι δε θα έχουμε απώλεια κυττάρων σε εσώτερα στρώματα του κερατοειδούς.
  2. Το laser προγραμματίζεται για να αφαιρέσει με ακρίβεια τη σωστή ποσότητα του στρωματικού ιστού του κερατοειδούς ώστε να επιτευχθεί η σμίλευση και να βελτιωθεί σημαντικά η όραση του ασθενούς. Μετά από την επέμβαση τοποθετείται ένας φακός επαφής πάνω στον κερατοειδή για μερικές ημέρες, καθώς τα επιθηλιακά κύτταρα αναπτύσσεται γρήγορα στην επιφάνεια του κερατοειδούς χιτώνα.

trans PRK laser επεμβαση

Στάδια επέμβασης Trans PRK

Πλεονεκτήματα της επέμβασης Trans PRK έναντι της Lasik

  • Άνετη διαδικασία γιατί είναι μια επέμβαση no touch, δηλ. χωρίς επαφή.
  • Δε χρειάζεται να γίνει επαφή του κερατοτόμου με τον κερατοειδή με αναρρόφηση (σα βεντούζα) για να σταθεροποιηθεί.
  • Αποφεύγονται όλες οι επιπλοκές που σχετίζονται με τον κρημνό (flap) κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
  • Είναι λιγότερο επεμβατική και δεν υπάρχει κίνδυνος μακροπρόθεσμων και καθυστερημένων επιπλοκών που σχετίζονται με τον κρημνό του κερατοειδούς.
  • Ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο εκτασίας (βιομηχανικής αστάθειας του κερατοειδούς) μακροπρόθεσμα.

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από Trans PRK

  • Μπορεί να υπάρχει ενόχληση τις πρώτες δύο μέρες μετά το laser συγκριτικά με τη Lasik, λιγότερη όμως σε σύγκριση με τη συμβατική επέμβαση PRK.
  • Η αποκατάσταση της όρασης μπορεί να διαρκέσει περισσότερο σε σύγκριση με τη μέθοδο Lasik και αυτό λόγω της διαδικασίας της επούλωσης του επιθηλίου.
  • Σε σπάνιες περιπτώσεις υπάρχει μικρός κίνδυνος προσωρινής θόλωσης του κερατοειδούς τοπικά, σαν αντίδραση του επιθηλίου στο laser (haze). Ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τη συμβατική μέθοδο PRK.