Η μέθοδος Trans PRK είναι ιδανική επιλογή για τους ασθενείς που δεν είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για την παραδοσιακή επέμβαση Lasik, όπως ασθενείς με ανώμαλο ή λεπτό κερατοειδή.

Εξαιτίας των χαρακτηριστικών του laser Trans PRK χωρίς επαφή, άρα και χωρίς λεπίδα η επέμβαση Trans PRK ταιριάζει σε μεγαλύτερο φάσμα υποψηφίων για laser σε σύγκριση με άλλες διαθλαστικές επεμβάσεις, όπως η Lasik για παράδειγμα.

Στην επέμβαση Trans PRK το laser δρα απ’ ευθείας στον κερατοειδή χωρίς να χρειάζεται να δημιουργηθεί κάποιος κρημνός-flap (μέθοδος Lasik) ή να αφαιρεθεί μηχανικά το επιθήλιο (μέθοδος PRK).

Το laser χωρίς επαφή (no touch) προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια στα αποτελέσματα. Επίσης η έλλειψη επαφής πολλές φορές καθησυχάζει τους ανθρώπους που ανησυχούν και φοβούνται στην ιδέα της λεπίδας ή της δημιουργίας λεπτής φλοίδας του κερατοειδούς (flap). Ως εκ τούτου, το Trans PRK φαίνεται σαν μια καλή επιλογή για τη διόρθωση της μυωπίας, της υπερμετρωπίας ή και του αστιγματισμού, ιδιαίτερα σε αθλητές δυναμικών σπορ.

επεμβαση trans prk μυωπια

Επέμβαση Trans PRK: Δράση του laser στην επιφάνεια του κερατοειδούς


Η επέμβαση Trans PRK είναι ιδανική όταν:

 • Η θεραπεία αφορά ασθενείς με μέτρια μυωπία
 • Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα επιπλοκών για επέμβαση Lasik μικρά, βαθουλωτά μάτια)
 • Η θεραπεία αφορά ασθενείς που ασχολούνται με αθλητικές δραστηριότητες όπως ράγκμπι, πολεμικές τέχνες κλπ. ή ασχολούνται με κάποιο επάγγελμα που έχει αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού (αστυνομικοί, πυροσβέστες κλπ).
 • Η θεραπεία αφορά ασθενείς που είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι ή φοβισμένοι
 • Υπάρχει ανάγκη για επανάληψη της επέμβασης ή διορθωτική επέμβαση
 • Ο ασθενής που πρόκειται να υποβληθεί σε επέμβαση laser θα χρειαστεί να κάνει επίσης και επέμβαση διασύνδεσης κολλαγόνου για τη σταθεροποίηση του κερατοειδή (cross linking).

Προετοιμασία επέμβασης Trans PRK

Το Trans PRK είναι μια διαθλαστική επέμβαση, επομένως θα πρέπει να υποβληθείτε σε ενδελεχή προεγχειρητικό έλεγχο πριν εσείς και ο οφθαλμίατρός σας αποφασίσετε τη μέθοδο. Θα πρέπει να κάνετε μια σειρά εξετάσεων οι οποίες είναι απεικονιστικές (φωτογραφίες), καθώς και να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι βαθμοί της μυωπίας, της υπερμετρωπίας ή του αστιγματισμού σας. Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να γίνουν στο ιατρείο ή και στην κλινική στην οποία γίνεται και η επέμβαση laser.

Ο προεγχειρητικός έλεγχος είναι σημαντικός διότι:

 • Επιβεβαιώνει ότι είστε κατάλληλοι για τη διαθλαστική επέμβαση.
 • Επιβεβαιώνει ότι δεν πάσχετε από κάποια σοβαρή οφθαλμική ασθένεια όπως γλαύκωμα ή καταρράκτης.
 • Επιβεβαιώνει ότι το μάτι σας είναι υγιές.
 • Μετράει με ακρίβεια τους βαθμούς σας.
 • Μετράει με ακρίβεια την καμπυλότητα και το πάχος του κερατοειδή σας.
 • Δίνει τη δυνατότητα στο χειρουργό-οφθαλμίατρο να σας προτείνει διάφορες εναλλακτικές λύσεις για τη διόρθωση του διαθλαστικού σας σφάλματος.

Τι πρέπει να κάνω πριν τη διαθλαστική επέμβαση με Trans PRK;

Όπως συμβαίνει σε όλες τις διαθλαστικές επεμβάσεις έτσι και στην Trans PRK απαιτείται μια σχετική προετοιμασία.

 • Θα πρέπει να απομακρύνετε τους φακούς επαφής σας για μερικές μέρες. Εάν είναι ημίσκληροι θα πρέπει να τους αφαιρέσετε περισσότερο καιρό από τους μαλακούς σας φακούς (συνήθως 1 μήνα πριν την επέμβαση).
 • Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα ξηροφθαλμίας (στεγνά μάτια) θα πρέπει να φροντίσετε για την τακτική ενυδάτωση των ματιών όχι μόνο μετά την επέμβαση Trans PRK, αλλά και πριν για να προετοιμάσετε τον κερατοειδή σας. Μπορείτε να προμηθευτείτε τεχνητά δάκρυα και να ενσταλλάσετε στα μάτια σας μερικές φορές την ημέρα πριν και μετά την επέμβαση. Παρ’ ότι ο κίνδυνος πρόκλησης ξηροφθαλμίας είναι μικρότερος με τη μέθοδο Trans PRK σε σύγκριση με τη Lasik ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της ξηροφθαλμίας είναι η πρόληψη με τακτική ενυδάτωση. Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις συνιστάται το κολλύριο της κυκλοσπορίνης.
 • Θα πρέπει να ακολουθήσετε πιστά τις προεγχειρητικές οδηγίες που θα σας δώσει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος σχετικά με την αγωγή που θα ξεκινήσετε. Υπάρχουν κολλύρια που ξεκινούν το πρωί πριν πάτε στην κλινική για να κάνετε το laser.

Γενικότερα να θυμάστε ότι καλό είναι να είστε ήρεμοι και να εμπιστευτείτε τον οφθαλμίατρό σας. Η πρόοδος της τεχνολογίας μας επιτρέπει να έχουμε στη διάθεσή μας τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε διαθλαστικό πρόβλημα. Η επέμβαση Trans PRK είναι μια πολύ ασφαλής και πολλά υποσχόμενη επιλογή στη διαθλαστική χειρουργική.