Το femtosecond laser έχει εμφανιστεί εδώ και αρκετά χρόνια στη διαθλαστική χειρουργική, με τη διόρθωση της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού. Εντούτοις, τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται και χρησιμοποιείται και από τους χειρουργούς του καταρράκτη, κάνοντας την επέμβαση του καταρράκτη μια πολύ εύστοχη και γρήγορη διαδικασία.

Το Femtosecond laser δεν αφαιρεί (ρευστοποιεί) τον καταρράκτη, αλλά δημιουργεί μια εξαιρετικά ακριβή καψουλόρηξη (κυκλικό άνοιγμα του πρόσθιου μέρους του σάκου όπου βρίσκεται ο φακός του καταρράκτη). Χαρακτηριστικό είναι αυτό που αναφέρουν χειρουργοί οφθαλμίατροι από τις ΗΠΑ, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η τεχνολογία των Femtosecond laser στη χειρουργική καταρράκτη έχει πολλαπλά οφέλη στα ίδια τα βήματα του χειρουργείου, ακόμη και σε δύσκολα περιστατικά. Ακόμη πιστεύουν ότι σύντομα η χρήση του Femtosecond laser στην επέμβαση του καταρράκτη θα είναι αναπόφευκτη και ότι όλοι οι χειρουργοί αργά ή γρήγορα θα τα εντάξουν στην καθημερινή τους επαγγελματική χρήση!

επεμβαση καταρρακτη με femtosecond laser

Οφέλη femtosecond laser στην επέμβαση καταρράκτη

Τα οφέλη του Femtosecond laser στην επέμβαση του καταρράκτη είναι πολλά.

•  Ακρίβεια στη δημιουργία των τομών όπου εισέρχονται τα εργαλεία του χειρουργού
Καταρχάς, ο χειρουργός μπορεί να είναι βέβαιος για την ακρίβεια των τομών, καθώς και για τη θέση και το βάθος της καψουλόρηξης, που όπως αναφέραμε αποτελεί ένα από τα βασικά βήματα της επέμβασης του καταρράκτη. Επίσης στην περίπτωση αστιγματισμού, η ακρίβεια της δημιουργίας των τομών με το femtosecond laser είναι πολύ σημαντική για ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα στην όραση μετεγχειρητικά.

καταρρακτης χειρουργειο με femtosecond laser

Ακρίβεια στη δημιουργία τομών με το femtosecond laser

Ακρίβεια στις κινήσεις

Όλες οι κινήσεις του χειρουργού-οφθαλμιάτρου είναι σημαντικό να γίνονται με εξαιρετική ακρίβεια και αυτό είναι κάτι που το femtosecond laser μπορεί να το προσφέρει. Στο στάδιο της καψουλόρηξης συγκεκριμένα χρειάζεται μια κεντρική, συνεχής και καμπυλόγραμμη κίνηση από το χειρουργό.


• Μείωση πιθανών επιπλοκών από την επέμβαση του καταρράκτη


Μελέτες έχουν δείξει ότι το femtosecond laser έχει τη δυνατότητα να μειώσει ακόμη περισσότερο τα πολύ μικρά ποσοστά επιπλοκών κατά τη χειρουργική επέμβαση του καταρράκτη. Δεν είναι σπάνιο να ακούμε στην οφθαλμολογική κοινότητα για επιπλοκές, ακόμη και από καταξιωμένους χειρουργούς, ακόμη και αν πρόκειται για μονοψήφια νούμερα.


• Άμεση βελτίωση της όρασης


Το femtosecond laser συμβάλλει στη άμεση βελτίωση της όρασης. Δεν είναι λίγες οι μελέτες που αναφέρουν ότι από την επόμενη κιόλας μέρα η όραση φθάνει τα 9/10. Αυτό έχει να κάνει σίγουρα με τη δυνατότητα του femtosecond laser να λειτουργεί αυτοματοποιημένα, μειώνοντας τη συνολική ενέργεια που χρειάζεται να καταβληθεί για να αφαιρεθεί ο καταρράκτης.


• Γρήγορη ανάρρωση μετά από την επέμβαση


Το femtosecond laser επίσης βοηθά στη γρηγορότερη ανάρρωση του ματιού μετά από την επέμβαση καταρράκτη. Αυτό συμβαίνει διότι το μάτι βγαίνει πολύ ήρεμο από το χειρουργείο και αυτό εξυπηρετεί στην άμεση και ομαλή αποκατάσταση της ανατομίας, αλλά και της όρασης βεβαίως.

• Ιδανικό για διαθλαστικές επεμβάσεις στο φακό του ματιού (clear lens extraction)


Μετά τα 60 έτη η επέμβαση «τύπου» καταρράκτη προσφέρεται και σαν επέμβαση διόρθωσης διαθλαστικών ανωμαλιών και πρεσβυωπίας με τη χρήση πολυεστιακών και τορικών ενδοφακών.
Η συνέπεια και η εμπειρία του χειρουργού-οφθαλμιάτρου, σε συνδυασμό με την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα του femtosecond laser είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη επέμβαση καταρράκτη, αλλά και για την άμεση αποκατάσταση της όρασης των ασθενών.