Η επέμβαση Lasik όπως και άλλες επεμβάσεις διαθλαστικής χειρουργικής (FemtoLasik, PRK, transPRK) χρησιμοποιούν ένα εξειδικευμένο excimer laser για να αναδιαμορφώσουν τον κερατοειδή και να διορθώσουν τα διαθλαστικά σφάλματα, όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός.

 Τα excimer laser έχουν φέρει επανάσταση στον τομέα της διαθλαστικής χειρουργικής. Εδώ και δεκαετίες η πρόοδος στην τεχνολογία των excimer laser έχει αυξήσει την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την προβλεψιμότητα της επέμβασης του κερατοειδούς.

Τα excimer laser έχουν την ικανότητα να αφαιρούν ή με άλλα λόγια να σμιλεύουν τον κερατοειδή. Αυτό σημαίνει ότι όταν δρα το excimer laser αφαιρεί μικροσκοπικές ποσότητες ιστού από τον κερατοειδή χιτώνα με πολύ υψηλό βαθμό ακρίβειας, χωρίς να καταστρέφεται ο περιβάλλοντας ιστός.

πως λειτουργει το laser μυωπιας

Δράση του excimer laser για τη σμίλευση του κερατοειδούς

Από τι εξαρτάται το αποτέλεσμα της επέμβασης Lasik;

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η ικανότητα και η εμπειρία του χειρουργού, καθώς και μια ακριβής προεγχειρητική αξιολόγηση του κατά πόσο είστε κατάλληλος υποψήφιος για επέμβαση lasik, είναι πολύ πιο κρίσιμοι παράγοντες που επηρεάζουν τα τελικά αποτελέσματα της επέμβασης laser. Στο ιατρείο θα πραγματοποιηθούν ειδικές οφθαλμολογικές εξετάσεις, όπως η τοπογραφία κερατοειδούς, η οποία είναι μια αεροφωτογραφία της επιφάνειας του κερατοειδή στην οποία γίνεται η δράση του laser για τη διόρθωση των βαθμών της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού σας. Η τοπογραφία θα δείξει επίσης τις καμπυλότητες και το πάχος του ιστού. Θεωρείται από τους καλύτερους προγνωστικούς παράγοντες για την επέμβαση Lasik.

Πως λειτουργεί το excimer laser;

Το excimer laser εκμπέμπει μια ψυχρή ακτίνα υπεριώδους φωτός συγκεκριμένου μήκους κύματος (UV στα 193nm) για να αφαιρέσει με ακρίβεια ποσότητα από τον ιστό του κερατοειδή. Όταν μετά τη δράση του excimer laser η επιφάνεια του κερατοειδούς αναδιαμορφώνεται σωστά, επιτρέπει στις ακτίνες φωτός να εστιάσουν σωστά επάνω στον αμφιβληστροειδή, παρέχοντας έτσι καθαρή και άνετη όραση.

Το excimer laser χρησιμοποιεί παλμούς υψηλής ενέργειας του υπεριώδους φωτός που επιδρούν μόνο στην επιφάνεια του κερατοειδούς και έχουν την ικανότητα να αφαιρούν τόσο λίγο όσο τα 0,25 μικρόμετρα του κερατοειδικού ιστού κάθε φορά. (Ένα μικρόμετρο είναι ένα χιλιοστό του χιλιοστού).

Στην περίπτωση της μυωπίας το excimer laser δρα και αφαιρεί ιστό κυρίως στο κέντρο του κερατοειδούς, ενώ στην υπερμετρωπία σμιλεύει τον κερατοειδή κυρίως περιφερικά. Ο αστιγματισμός μπορεί να διορθωθεί με την εξομάλυνση του ακανόνιστου σχήματος του κερατοειδούς σε ένα πιο συμμετρικό σχήμα.

Το excimer laser ελέγχεται από ρυθμίσεις υπολογιστή που έχουν προγραμματιστεί για να διορθώσουν το συγκεκριμένο διαθλαστικό σφάλμα (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός). Ο χειρουργός-οφθαλμίατρος θα προγραμματίσει το excimer laser με τις επιθυμητές μετρήσεις σας για να αναδιαμορφώσει την πειφάνεια του κερατοειδή σας και να σας απαλλάξει από τη χρήση γυαλιών και φακών επαφής. Η ποσότητα και η μορφή αφαίρεσης κερατοειδικού ιστού είναι μοναδικές για κάθε ασθενή.

μηχανημα laser μυωπιας

Μηχάνημα που χρησιμοποιείται στη διαθλαστική χειρουργική

Τα περισσότερα excimer lasers έχουν αυτοματοποιημένα συστήματα εντοπισμού ματιών που παρακολουθούν τις κινήσεις των ματιών (eye-trackers) και διατηρούν τη δέσμη του laser στο στόχο κατά τη διάρκεια της επέμβασης Lasik. Αυτό το eye-tracking σύστημα έχει καλύτερα αποτελέσματα και μειώνει τις επιπλοκές της επέμβασης Lasik σε σύγκριση με τα προηγούμενα lasers που δεν χρησιμοποίησαν συστήματα παρακολούθησης ματιών.

Μέγεθος κόρης, ταχύτητα σμίλευσης και άνεση ασθενούς

Τα τελευταία χρόνια που πραγματοποιούνται όλο και περισσότερες επεμβάσεις laser, τα στοιχεία έδειξαν ότι ασθενείς με μεγαλύτερο μεγέθος κόρης ενδέχεται να επηρεάσουν τα αποτελέσματα διόρθωσης της όρασης με laser. Με τη νέα τεχνολογία η όραση να είναι καθαρή και άνετη ακόμη και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού ή και τη νύχτα.

Αρκετοί χειρουργοί πιστεύουν ότι η διάμετρος της σμίλευσης του κερατοειδή με laser πρέπει να είναι τουλάχιστον τόσο μεγάλη, όσο το μέγεθος της κόρης σε συνθήκες με χαμηλό φωτισμό.

Ο χρόνος δράσης του excimer laser είναι ανάλογος με το διαθλαστικό σφάλμα και τους βαθμούς του ασθενούς. Ο χρόνος σμίλευσης είναι μόλις μερικά δευτερόλεπτα, ακόμη και σε ασθενείς με μεγάλους βαθμούς. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την άνεση του ασθενούς την ώρα της επέμβασης laser.

Διαθλαστική χειρουργική με Femtosecond laser

Κατά την επέμβαση Lasik το πρώτο βήμα είναι η δημιουργία ενός κρημνού (flap) του κερατοειδούς. Ο κρημνόςε αυτός είναι μια πολύ λεπτή φλοίδα ιστού, η οποία ανασηκώνεται για να δράσει το excimer laser και να σμιλεύσει τον κερατοειδή. Η εξέλιξη της τεχνολογίας μας επιτρέπει πια να δημιουργούμε ένα τέλειο flap με τη βοήθεια του femtosecond laser. Το femtosecond laser διαθέτει πολύ γρήγορους παλμούς (10-15 sec).

femtosecond laser επεμβαση μυωπιας

Πως δρα το femtosecond laser στη διαθλαστική χειρουργική

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο κρημνός δημιουργείται με εξαιρετική ακρίβεια και ασφάλεια σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Η άνεση που αισθάνεται ο ασθενής μετά από επέμβαση Lasik με femtosecond laser είναι πολύ μεγάλη.