Η παχυμετρία του κερατοειδούς είναι μια ειδική εξέταση, κατά την οποία μετράται το πάχος του κερατοειδή. Είναι μια πολύ γρήγορη και ανώδυνη εξέταση, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με μέθοδο επαφής (με τη βοήθεια ενός εργαλείου που μοιάζει με στυλό), είτε απεικονιστικά (στα πλαίσια της τοπογραφίας κερατοειδούς).

Παχυμετρία με επαφή

Παχυμετρικός χάρτης κερατοειδούς (απεικονιστική μέθοδος)
Ενδείξεις παχυμετρίας κερατοειδούς
Η παχυμετρία κερατοειδούς συστήνεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
- Προεγχειρητικός έλεγχος διαθλαστικής χειρουργικής: Η παχυμετρία κερατοειδούς είναι απαραίτητη στους υποψηφίους που πρόκειται να υποβληθούν σε επέμβαση laser για τη διόρθωση του διαθλαστικού τους σφάλματος (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός), καθώς το αποτέλεσμα της παχυμετρίας είναι ένας σημαντικός παράγοντας προσδιορισμού του είδους της επέμβασης στην οποία θα υποβληθεί ο ασθενής. Ουσιαστικά, εάν το πάχος του κερατοειδούς είναι λιγότερο απ’ ότι θα περιμέναμε σε σχέση με τους βαθμούς που πρέπει να διορθωθούν, τότε δεν συστήνεται η επέμβαση LASIK (όπου χρειάζεται να δημιουργηθεί ο κρημνός, ή flap για να δράσει το laser), αλλά η PRK, ή η trans PRK.
- Εκτίμηση γλαυκώματος: Ασθενείς οι οποίοι εμφανίζουν υψηλή ενδοφθάλμια πίεση (ιδιαίτερα κοντά στο όριο των 21mm Hg) καλό είναι να υποβάλλονται σε μια εξέταση παχυμετρίας κερατοειδούς, καθώς υπάρχει σύνδεση μεταξύ του πάχους του κερατοειδούς και της ενδοφθάλμιας πίεσης. Συγκεκριμένα οι κερατοειδείς που έχουν μεγαλύτερο πάχος εμφανίζουν μεγαλύτερη ένδειξη ενδοφθάλμιας πίεσης από αυτή που υπάρχει στην πραγματικότητα. Το πάχος ενός μέσου κερατοειδή είναι γύρω στα 545-550μm. Για κάθε 10μm περίπου μεγαλύτερου πάχους αφαιρούμε και ένα βαθμό ενδοφθάλμιας πίεσης από το αποτέλεσμα της τονομέτρησης, ενώ για κάθε 10μm μικρότερου πάχους από τα 550μm προσθέτουμε ένα βαθμό στο αποτέλεσμα της πίεσης που έχουμε μετρήσει. Το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον προσδιορισμό της φαρμακευτικής αγωγής που πρόκειται να δοθεί σε έναν ασθενή ύποπτο για γλαύκωμα.
- Παθήσεις κερατοειδούς: Οίδημα κερατοειδούς, δυστροφίες κερατοειδούς (πχ. δυστροφία ενδοθηλίου του Fuchs)
- Μεταμόσχευση κερατοειδούς: Η παχυμετρία του κερατοειδούς είναι απαραίτητη για τόσο για τον προεγχειρητικό έλεγχο του ασθενούς (οδηγίες για το πως θα τοποθετηθεί το μόσχευμα και στην απόκριση του μοσχεύματος), αλλά και μετεγχειρητικά.