Η οπτική τομογραφία συνοχής (OCT) είναι μια απεικονιστική μη επεμβατική διαγνωστική εξέταση, η οποία μας επιτρέπει να λάβουμε συγχρονικές εικόνες του αμφιβληστροειδούς, αλλά και του οπτικού νεύρου και του κερατοειδούς με υψηλή ανάλυση. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για παθήσεις της ωχράς κηλίδας, η οποία είναι το κέντρο του αμφιβληστροειδούς.

οπτικη τομογραφια συνοχης OCT

Μηχάνημα OCT

Οι πληροφορίες που μας δίνει αφορούν την ιστολογική κατάσταση των στιβάδων του αμφιβληστροειδούς, γεγονός που στο παρελθόν ήταν αδύνατον χωρίς την λήψη δείγματος ιστού (βιοψία). Η τεχνολογία γύρω από την οπτική τομογραφία συνοχής (OCT) έχει ξεκινήσει μόλις από το 1991. Από τότε μέχρι και σήμερα η τεχνολογία έχει προοδεύσει αρκετά και θεωρείται βασικό εργαλείο για την εξέταση του βυθού των ματιών.

οπτικη τομογραφια φυσιολογικος αμφιβληστροειδής ωχρα

οπτικη τομογραφια φυσιολογικη ωχρα κηλιδα

OCT: Φυσιολογική απεικόνιση αμφιβληστροειδή. Έγχρωμη και Ασπρόμαυρη απεικόνιση

Όπως βλέπουμε και στις παραπάνω εικόνες η οπτική τομογραφία OCT μπορεί να είναι έγχρωμη ή ασπρόμαυρη. Γενικά οι υψηλές ανακλαστικές περιοχές φαίνονται με πιο έντονα-ανοιχτά χρώματα (κίτρινο-πορτοκαλί και λευκό), ενώ με πιο σκούρα χρώματα (μπλε, μαύρο) απεικονίζονται οι λιγότερο ανακλαστικές περιοχές. Οι περιοχές μέτριας ανακλαστικότητας απεικονίζονται με πράσινο ή γκρι αντίστοιχα. Αυτές οι πληροφορίες αφενός εξυπηρετούν τον οφθαλμίατρο ή τον οπτομέτρη που πραγματοποιούν την εξέταση ως προς την αναγνώριση των στιβάδων του αμφιβληστροειδούς, αλλά και αφετέρου βοηθούν στην αξιολόγηση της ποιότητάς τους.