Πώς γίνεται η εξέταση του οπτικού πεδίου;
Η εξέταση του οπτικού πεδίου γίνεται σε κάθε μάτι ξεχωριστά. Ο ασθενής κάθεται με το ένα μάτι του κλειστό μπροστά στο ειδικό μηχάνημα που αποτελείται από ένα κοίλο φωτισμένο ημισφαίριο μέσα στο οποίο ο υπολογιστής προβάλλει κάθε στιγμή ένα φωτεινό σημείο, Κάθε φορά διαφορετικού μεγέθους και φωτεινότητας και, κάθε φορά, σε διαφορετική θέση. Το φωτεινό σημείο παραμένει σταθερό για ένα μικρό χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο πρέπει ο εξεταζόμενος, πατώντας ένα κουμπί, να ενημερώσει τον υπολογιστή αν το είδε. Εφ’ όσον δεν πατηθεί το κουμπί ο υπολογιστής θεωρεί ότι το φωτεινό σημείο δεν έγινε αντιληπτό.

Εξέταση οπτικού πεδίου
Στη συνέχεια προβάλλει κάποιο άλλο σε άλλη περιοχή του φωτισμένου ημισφαιρίου, καταγράφοντας συνάμα στη μνήμη του την απάντηση (θετική ή αρνητική) του ασθενούς. Στο τέλος γίνεται καταγραφή των επιτυχημένων και αποτυχημένων στόχων.
Όπως φαίνεται και στις παρακάτω εικόνες το αποτελέσμα της εξέτασης μας δίνει μια χαρτογράφηση του οπτικού πεδίου του ασθενούς, στην οποία οι μαύρες περιοχές είναι κατεστραμμένες. Δυστυχώς, σε αυτές τις περιπτώσεις πρόκειται για νευρικά κύτταρα τα οποία δεν αναπλάθονται. Δεν μπορεί να γίνει επαναφορά του οπτικού πεδίου που έχει χαθεί.

Φυσιολογικό αποτέλεσμα εξέτασης οπτικού πεδίου

Παθολογικό αποτέλεσμα εξέτασης οπτικού πεδίου