Η πρεσβυωπία είναι μια φυσική διαδικασία γήρανσης του φακού του οφθαλμού, η οποία δυσχεραίνει την κοντινή όραση συνήθως από την ηλικία των 40 ετών. Η προσαρμογή από μακρινά σε ενδιάμεσα και κοντινά αντικείμενα δεν είναι πια εύκολη υπόθεση, με αποτέλεσμα να χρειαζόμαστε βοηθητικά γυαλιά ή φακούς επαφής, αρχικά για κοντινές αποστάσεις.


Γνωστή εταιρία η οποία δραστηριοποιείται χρόνια στο χώρο της οφθαλμολογίας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι υπέβαλλε αίτηση στον Αμερικανικό Οργανισμό φαρμάκων και τροφίμων (FDA) σχετικά με ένα νέο οφθαλμικό διάλυμα για τη θεραπεία της πρεσβυωπίας. Το φάρμακο αυτό (πιλοκαρπίνη) ήδη χρησιμοποιείται και σε άλλες περιπτώσεις όπως η αντιμετώπιση της υψηλής ενδοφθάλμιας πίεσης σε ασθενείς με γλαύκωμα.

θεραπεια πρεσβυωπιας

Ήδη η μελέτη χορήγησης της βελτιστοποιημένης πιλοκαρπίνης 1,25% (AGN-190584) για τη θεραπεία της πρεσβυωπίας έχει περάσει επιτυχώς τις απαραίτητες κλινικές μελέτες που αξιολογούν την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την ανεκτικότητά της. Το AGN-190584 είναι ένα ερευνητικό βελτιστοποιημένο σκεύασμα πιλοκαρπίνης το οποίο ενεργεί σε ειδικούς υποδοχείς του σφιγκτήρα μυ της ίριδας. Αυτή η δράση έχει ως αποτέλεσμα τη συστολή της κόρης του ματιού και την αύξηση-ενίσχυση του βάθους πεδίου (εστίασης). Έτσι βελτιώνεται η κοντινή και η ενδιάμεση όραση, διατηρώντας παράλληλα κάποια απόκριση στο φως, δεδομένου ότι η κόρη του ματιού μικραίνει και εισέρχεται λιγότερο φως στα μάτια. Ακόμη, η βελτιστοποιημένη πιλοκαρπίνη 1,25% συστέλλει τον ακτινωτό μυ του ματιού διευκολύνοντας την προσαρμογή σε κοντινά και ενδιάμεσης απόστασης αντικείμενα.


Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες εάν η βελτιστοποιημένη πιλοκαρπίνη 1,25% εγκριθεί από τον FDA θα είναι η πρώτη οφθαλμική σταγόνα για τη θεραπεία της πρεσβυωπίας και θα αποτελέσει εναλλακτική λύση των γυαλιών ή των φακών επαφής για εκατομμύρια πρεσβύωπες ανά τον κόσμο. Στις κλινικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί έχουν συμμετάσχει 750 πρεσβύωπες, οι οποίοι έχουν χωριστεί τυχαία σε ομάδες. Στην πρώτη ομάδα οι ασθενείς έλαβαν την πιλοκαρπίνη, ενώ στη δεύτερη έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo). Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν ως προς την βελτίωση της ανάγνωσης σε συνθήκες με μέτριο φωτισμό και έδειξαν στατιστικά σημαντική διαφορά στην ομάδα που έλαβε την πιλοκαρπίνη. Επίσης, σημαντικό ήταν ότι δεν παρουσιάστηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες στους ασθενείς που χορηγήθηκε η πιλοκαρπίνη, πέραν κάποιων περιστατικών με πονοκέφαλο ή υπεραιμία του επιπεφυκότα. Τα αποτελέσματα αυτά παρουσιάστηκαν αναλυτικά τον Οκτώβριο του 2020 και πρόσθετες λεπτομέρειες αναμένονται να παρουσιαστούν στα προσεχή οφθαλμολογικά συνέδρια.