Παρακολούθησα πρόσφατα το συνέδριο της Αμερικανικής εταιρίας Οφθαλμολογίας (ΑΑΟ) στη Νέα Ορλεάνη. 26.000 σύνεδροι από όλο το κόσμο, μαζί με το σύνολο σχεδόν των φαρμακευτικών εταιριών καθώς και εταιριών βιοτεχνολογίας παρουσίασαν ότι νεότερο υπάρχει ή πρόκειται να υπάρξει στην οφθαλμολογία στο άμεσο μέλλον.

Η πρώτη και κυριότερη διαπίστωση είναι σχετικά με το πόσο πια η τεχνολογία έχει αλλάξει τον τρόπο που ασκούμε την ιατρική. Πραγματικά το μέλλον είναι εδώ και το πρόβλημα πλέον για το μοντέρνο ιατρό είναι όχι που θα βρει τη γνώση αλλά πως θα μπορέσει να διαχειριστεί τη μεγάλη και συνεχή παροχή πληροφορίας και πως θα έχει πρόσβαση στη τεχνολογία που διαρκώς εξελίσσεται και που δυστυχώς για την Ελλάδα της κρίσης είναι πανάκριβη.

Θα προσπαθήσω επιγραμματικά να αναφέρω εγώ πιστεύω ότι ήταν τα πιο ενδιαφέροντα θέματα του συνεδρίου.

  • Οι νεότερες απόψεις για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (ΑΜD). Η πάθηση έχει πάρει πλέον διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας. Είναι μια χρόνια πάθηση , σχεδόν πάντα δια βίου (όπως ο διαβήτης), δεν θεραπεύεται ολοκληρωτικά, απλώς περιορίζεται και σταθεροποιείται με τις συνεχείς εγχύσεις μέσα στο μάτι anti-VEGF παραγόντων. Τα νέα είναι ότι δίπλα στο LUCENTIS και στο off-label AVASTIN, έρχεται να προστεθεί ένα καινούργιο φάρμακο το EYLEA. Ο οφθαλμίατρος πρέπει να έχει και τα τρία στο οπλοστάσιο του γιατί αν και δεν διαφέρουν μεταξύ τους σε αποτελεσματικότητα , μπορεί να βοηθήσουν στις – πολύ συχνές – περιπτώσεις ταχυφυλαξιας (όταν το μάτι συνηθίσει το ένα φάρμακο και δεν αντιδρά)- καθώς και δύσκολες περιπτώσεις. Επίσης είναι ενδιαφέρων ότι οι εταιρίες είναι έτοιμες να κυκλοφορήσουν τα ίδια φάρμακα υπό μορφή βραδείας αποδέσμευσης (slow release) για να ξεφύγουμε από τον ‘’βραχνά’’ των ενδοφθάλμιων ενέσεων κάθε μήνα. Τέλος πρέπει να αναφέρω τις τρομερές εξελίξεις στην απεικονιστική τεχνολογία της ώχρας για την έγκυρη διάγνωση που οδηγεί σε πιο αποτελεσματική θεραπεία.
  • Η χρήση του FEMTOSECOND LASER στην αφαίρεση καταρράκτη. Αυτό που χρόνια τώρα μας ρωτούν οι ασθενείς μας, αν δηλαδή ‘’θα βγάλουμε τον καταρράκτη με laser?’’ είναι πλέον πραγματικότητα και υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερεις εταιρίες που κυκλοφορούν εγκεκριμένα μηχανήματα laser- καταρράκτη, τα οποία όμως προς το παρών είναι πανάκριβα. Η δική μου άποψη είναι πως αυτή η τεχνολογία είναι το μέλλον ΑΛΛΑ δεν είναι ακόμη ‘’έτοιμη’’ , δεν έχει –προς το παρών- κανένα πλεονέκτημα απέναντι στη κλασσική τεχνολογία υπερήχων είναι αργή και πανάκριβη. Σίγουρα όμως σε μερικά χρόνια αυτός θα είναι ο τρόπος που θα αφαιρούμε τους καταρράκτες!
  • Οι συνεχιζόμενες προσπαθείς για τη θεραπεία της πρεσβυωπίας. Η θεραπεία της πρεσβυωπίας , που είναι η απώλεια της κοντινής όρασης μετά τα 45, έχει εξελιχτεί στο μεγάλο στοίχημα της οφθαλμολογίας καθώς αφορά τεράστιο αριθμό ανθρώπων. Η πρόταση που φαίνεται να κερδίζει τα καλυτέρα σχόλια – και ήταν από τους σταρ του συνεδρίου- είναι τα ενδοκερατικά ενθέματα (inlays). Πρόκειται για μικροσκοπικούς φακούς επαφής που εμφυτεύονται μέσα στον κερατοειδή με τη βοήθεια laser. Έχουν εμφυτευτεί παγκόσμια πάνω από 40000 ενθέματα με καλά αποτελέσματα. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα τεχνολογία που πρέπει να τη παρακολουθήσουμε.
    Είμαι βέβαιος ότι πολλά ακόμα ενδιαφέροντα πράγματα αναφέρθηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Οφθαλμολογίας τα οποία θα τα παρακολουθούμε με ενδιαφέρον.