1. Τι είναι το FemtoLasik;


Η επέμβαση FemtoLasik είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος διόρθωσης μυωπίας, η οποία περιλαμβάνει 4 στάδια:


• Δημιουργία κρημνού (μικρό τμήμα του κερατοειδούς) με τη χρήση femtosecond laser, το οποίο γίνεται ανώδυνα και πολύ γρήγορα. Ο κερατοειδής διαχωρίζεται με τη μορφή μικροσκοπικών φυσσαλίδων.
• Ανασήκωση του του κρημνού (flap)
• Εφαρμογή laser για σμίλευση (αναδιαμόρφωση) του κερατοειδούς.
• Επαναφορά του flap στη θέση του.

Femtosecond Lasik

 

2. Το FemtoLasik πονάει;


Όχι το FemtoLasik δεν πονάει. Πριν από την επέμβαση θα σας χορηγήσουν αναισθητικές σταγόνες. Δεν γίνεται γενική αναισθησία και δε χρησιμοποιούνται καθόλου αιχμηρά εργαλεία. Θα ακούτε και μπορείτε να μιλάτε με το γιατρό σας καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

 

3. Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω πριν το FemtoLasik;


Ο προεγχειρητικός έλεγχος μπορεί να γίνει λίγες μέρες πριν την επέμβαση. Οι χρήστες φακών επαφής καλό είναι να απέχουν από τους φακούς τους για τουλάχιστον 1 εβδομάδα για να έχουμε ασφαλείς μετρήσεις. Οι εξετάσεις που πρέπει να γίνουν είναι:
• Μέτρηση οπτικής οξύτητας
• Υποκειμενική Διάθλαση
• Μέτρηση ενδοφθάλμιας πίεσης
• Τεστ δακρύων
• Βιομικροσκόπηση
• Τοπογραφία κερατοειδούς (Μέτρηση πάχους και καμπυλότητας)
• Μέτρηση πάχους επιθηλίου (επιφάνειας κερατοειδούς που γίνεται το laser)
• Βυθοσκόπηση

4. Πόσο διαρκεί η επέμβαση FemtoLasik;


Το FemtoLasik διαρκεί λιγότερο από μισή ώρα. Στο διαθλαστικό κέντρο θα παραμείνετε περίπου 2-3 ώρες.

 

5. Πώς θα νιώσω μετά την επέμβαση FemtoLasik;


Αμέσως μετά την επέμβαση Femtosecond Lasik η όρασή σας μπορεί να είναι λίγο θολή. Αυτή η αίσθηση είναι φυσιολογική και προοδευτικά θα βελτιώνεται όσο περνούν οι ώρες. θα πρέπει να υπάρχει κάποιος συνοδός μαζί σας στην κλινική, ο οποίος θα σας συνοδεύσει στο σπίτι.

 

6. Πώς είναι οι πρώτες μετεγχειρητικές μέρες;


Όταν φτάσετε στο σπίτι, σας συστήνουμε να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε, ή έστω να κάθεστε με τα μάτια κλειστά. Αυτό θα βοηθήσει να νιώσετε πιο άνετα και να βοηθήσετε τα μάτια σας να ηρεμήσουν μετά την επέμβαση. Το ίδιο ισχύει και για την επόμενη μέρα, όπου παραμένετε χαλαροί από τις δραστηριότητές σας και ακολουθείτε πιστά τις μετεγχειρητικές σας οδηγίες που αφορούν τη συχνότητα των κολλυρίων. Την επόμενη μέρα της επέμβασης με λέιζερ θα έχετε και το πρώτο μετεγχειρητικό σας ραντεβού, όπου ο οφθαλμίατρός σας θα διαπιστώσει την κατάσταση των ματιών και θα σας δώσει νέες οδηγίες.
Από την τρίτη ημέρα μπορείτε εφόσον εργάζεστε σε χώρο χωρίς σκόνη ή ξηρό περιβάλλον να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Πέρα από τα κολλύρια που θα χρησιμοποιείτε, θα πρέπει να είστε και αρκετά σχολαστικοί με τα τεχνητά δάκρυα. Αυτά σας ανακουφίζουν και σας ενυδατώνουν τα μάτια, τα οποία είναι στεγνά τους πρώτους μήνες μετά την επέμβαση.

7. Πότε θα επανέλθω στις δραστηριότητές μου όπως πριν;

Ύπνος: Τις πρώτες 7 ημέρες καλό είναι να κοιμάστε με ειδικά γυαλάκια τύπου κολυμβητηρίου για την αποφυγή μολύνσεων.
Λούσιμο: Τις πρώτες μέρες με τα μάτια κλειστά σε επαγγελματικό λουτήρα κομμωτηρίου.
Οδήγηση: Γενικά συστήνουμε να οδηγήσετε όταν αισθανθείτε άνετα με την όρασή σας.
Άσκηση, γυμναστική, κολύμβηση, make up: Συστήνουμε να γυμναστείτε μετά από 20 ημέρες. Ιδιαίτερα, όσον αφορά το make up, προτείνουμε να αποφύγετε τη χρήση μάσκαρας για 1 μήνα για να μην τραυματίσετε άθελά σας τα μάτια.

8. Υπάρχουν επιπλοκές μετά την επέμβαση FemtoLasik;

Δεν υπάρχουν επιπλοκές μετά την επέμβαση. Το πιο σύνηθες σύμπτωμα είναι το αίσθημα ξηρότητας το οποίο μπορεί να το αισθάνεστε τους επόμενους μήνες. Η αντιμετώπιση είναι η όσο πιο συχνή χρήση τεχνητών δακρύων. Αργότερα το αίσθημα ξηρότητας υποχωρεί.