Ένας νέος φακός επαφής, ο οποίος λειτουργεί σαν ένα smartphone, σχεδιάστηκε για να αποκαταστήσει την όραση σε άτομα με λειτουργικές αλλοιώσεις της όρασης και σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά.

Όπως αναφέρουν οι κατασκευαστές πρόκειται για έναν «αόρατο υπολογιστή». Ο φακός εφάπτεται στην επιφάνεια του ματιού (κερατοειδής) και προσφέρει την ίδια λειτουργικότητα όπως θα έκανε ένα smartphone ή τα έξυπνα γυαλιά γνωστών εταιριών όπως η Google.
Ο έξυπνος αυτός φακός επαφής βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Έχει δυνατότητα προβολής εικόνας, κειμένου και βίντεο στο οπτικό πεδίο του χρήστη. Για άτομα με προβλήματα όρασης, ο φακός αυτός θα βελτιώσει την οπτική λειτουργία. Σημαντικό επίσης είναι ότι μπορεί να κάνει πιο έντονη την ευαισθησία της αντίθεσης (contrast sensitivity), κάτι που είναι πολύ χρήσιμο σε ασθενείς με εκφυλιστικές παθήσεις των ματιών όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και το γλαύκωμα. Όπως και άλλες παρόμοιου τύπου συσκευές, αυτός ο έξυπνος φακός επαφής μπορεί να δώσει στο χρήστη οδηγίες, μπορεί να σας δώσει πρόβλεψη για τον καιρό, ακόμη και να σας δώσει κριτική για κάποιο κατάστημα που θέλετε να επισκεφθείτε!

φακος επαφης ωχρα κηλιδα

Ο έξυπνος φακός επαφής

Ο έξυπνος φακός επαφής είναι γεμάτος αισθητήρες, οι οποίοι θα μπορούν να παρακολουθούν όχι μόνο τα οπτικά ερεθίσματα που θα δέχεται το μάτι από το περιβάλλον, αλλά και τις κινήσεις των ματιών σας. Αυτός σύμφωνα με τους ερευνητές είναι ένας εξαιρετικά χρήσιμος τρόπος παρακολούθησης της πορείας αποκατάστασης των ασθενών που έχουν υποστεί κάποιο εγκεφαλικό τραύμα, καθώς με τον έξυπνο φακό επαφής παρακολουθείται πώς ομαλοποιούνται οι κινήσεις των ματιών σταδιακά. Επίσης με την παρακολούθηση των οφθαλμικών κινήσεων μπορούμε να διαγνώσουμε ή να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη ασθενειών που σχετίζονται με τις κινήσεις των ματιών.
Η νέα εξέλιξη στον έξυπνο φακό επαφής είναι η προσθήκη κάμερας, η οποία θα βλέπει το βυθό του ματιού για να παρακολουθεί τον αμφιβληστροειδή. Επίσης, μέσω αυτής της ειδικής μικροκάμερας θα μπορούμε να παρακολουθήσουμε τα αιμοφόρα αγγεία και την κατάσταση της κυκλοφορίας του αίματος.
Υπάρχουν ωστόσο και οφθαλμίατροι οι οποίοι είναι λίγο σκεπτικοί σχετικά με τη χρήση γενικά των φακών επαφής, καθώς η υπερβολική χρήση τους (καθημερινά και για πολλές ώρες) μπορεί να επιφέρει προβλήματα στην υγεία του κερατοειδούς, όπως μειωμένη παροχή οξυγόνου (υποξία), αλλά και άλλες σοβαρές καταστάσεις όπως είναι η κερατίτιδα (σοβαρή φλεγμονή του κερατοειδούς), η οποία ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την όραση. Σίγουρα βέβαια είναι μεγάλο σφάλμα των χρηστών να ξεχνιούνται και να κοιμούνται με τους φακούς επαφής τους. Με τη διατήρηση ενός μέτρου στη χρήση και την τήρηση των κανόνων υγιεινής μπορούν όλοι να εξασφαλίσουν ισορροπία.
Ωστόσο, παρά τους προβληματισμούς, ο έξυπνος φακός επαφής φαίνεται ότι έχει ενθαρρυντικά αποτελέσματα για την αποκατάσταση ασθενών με προβλήματα όρασης και σίγουρα θα δώσει μεγάλη ελπίδα για εκατομμύρια ασθενείς ανά τον κόσμο που διατηρούν χαμηλή όραση. Βρισκόμαστε λοιπόν εν αναμονή της έκδοσής του στην αγορά!