Η διάγνωση της πρεσβυωπίας γίνεται στα πλαίσια του τακτικού σας οφθαλμολογικού ελέγχου. Ο οφθαλμίατρος ή ο οπτομέτρης θα μετρήσει την οπτική σας οξύτητα στον πίνακα με τους αριθμούς. Στη συνέχεια θα προσδιορίσει μέσω της εξέτασης της διάθλασης εάν χρειάζεστε κάποια συνταγή γυαλιών για τη μακρινή σας όραση.

πρεσβυωπια αντιμετωπιση

Για τη διάγνωση της πρεσβυωπίας στη συνέχεια, ο ασθενής διαβάζει μια κάρτα με φράσεις και αριθμούς στη συνήθη απόσταση ανάγνωσης. Προσδιορίζεται ο κατάλληλος φακός που τον βοηθά να δει τα πιο μικρά γράμματα στην κάρτα ανάγνωσης.

Η μέτρηση της μακρινής σας συνταγής παίζει σημαντικό ρόλο στην κοντινή σας διόρθωση (πρεσβυωπία). Η τελική κοντινή συνταγή διαμορφώνεται σύμφωνα με τα ευρήματα της μακρινής σας συνταγής (εφόσον ο ασθενής το χρειάζεται).

Η πρεσβυωπία αυξάνεται με την ηλικία, συνήθως ½ βαθμό κάθε 5 χρόνια και φυσικά η κοντινή διόρθωση προστίθεται στην μακρινή, με άλλα λόγια η κοντινή βοήθεια προστίθεται -αλγεβρικά- στα μακρινά γυαλιά. Δηλαδή, ένας υπερμέτρωπας 50 ετών με +2 βαθμούς υπερμετρωπία –που χρειάζεται κοντινή βοήθεια +1,50 βαθμό- θα έχει συνολικά +3,50 βαθμούς κοντινό γυαλί, ενώ ένας μύωπας με –2,00 βαθμούς θα χρειάζεται μόνο ½ βαθμό (+2 -1,50 = +0,5 ).