Η μυωπία μπορεί να ξεκινήσει από ένα απλό -0,50D (D= διοπτρίες, ή αλλιώς οι βαθμοί της μυωπίας). Με -0,50D ή και -0,75D ο ασθενής μπορεί να αρχίσει να αντιλαμβάνεται τα ενοχλητικά συμπτώματα της μυωπίας και να χρειάζεται διόρθωση με γυαλιά ή φακούς επαφής.

Μετά από την οφθαλμολογική εξέταση, ο οφθαλμίατρος ή ο οπτομέτρης θα προσδιορίσουν τον ακριβή βαθμό που χρειάζεται ο ασθενής, προκειμένου να είναι σε θέση να διαβάζει και τα πιο μικρά νούμερα στον πίνακα (οπτότυπο). Ωστόσο, ανάλογα με τους βαθμούς (ιδιαίτερα αν είναι κάτω από -2,00D) ο γιατρός σας θα σας επισημάνει για τη σωστή χρήση των γυαλιών ή των φακών επαφής.

μυωπια λειζερ αντιμετωπιση

Για παράδειγμα τα γυαλιά που θα σας συνταγογραφήσει μπορεί να είναι βοηθητικά και να τα φοράτε μόνο κατά τη νυχτερινή οδήγηση, ή στην τηλεόραση, όταν θέλετε να δείτε μια ξένη ταινία με υπότιτλους. Αντίστοιχα τα παιδιά μπορεί να χρειάζεται να φορούν τα γυαλιά τους μόνο στο σχολείο και όχι όλη την ημέρα. Ανάλογα με το βαθμό και τις καθημερινές ανάγκες του ασθενούς, προσαρμόζουμε και τη χρήση των γυαλιών ή των φακών επαφής.

Υψηλή μυωπία θεωρείται αν κάποιος ασθενής έχει πάνω από 6 βαθμούς (-6,00 dpt) και κατά την οφθαλμολογική εξέταση της βυθοσκόπησης (εξέταση μετά από μυδρίαση δηλ. άνοιγμα της κόρης του ματιού) εμφανίζει αλλοιώσεις στην περιοχή του βυθού.