Η αντιμετώπιση-διόρθωση της μυωπίας μπορεί να γίνει με:

  • Γυαλιά (διορθωτικοί μυωπικοί φακοί)
  • Φακούς επαφής
  • Διαθλαστικοί χειρουργική (laser μυωπίας)


Τα γυαλιά, όπως και οι φακοί επαφής αποτελούν παραδείγματα διορθωτικών φακών. Η διόρθωση της μυωπίας επιτυγχάνεται με την αλλαγή της καμπυλότητας του κερατοειδούς, καθώς το φως εισέρχεται στο μάτι μας. Συγκεκριμένα τα γυαλιά και οι φακοί επαφής έχουν τη δυνατότητα να αντισταθμίζουν την επιφάνεια του κερατοειδή, με αποτέλεσμα οι ακτίνες φωτός να εστιάζονται πάνω στον αμφιβληστροειδή και όχι μπροστά από αυτόν. Οι φακοί επαφής τοποθετούνται απ’ ευθείας πάνω στον κερατοειδή και προσφέρουν ένα μεγαλύτερο πεδίο όρασης. Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό αν ο χρήστης κοιτάξει σε ακραίες θέσεις προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω και διαπιστώνει ότι διατηρεί την ίδια καλή όραση. Αντίθετα τα γυαλιά προσφέρουν πιο περιορισμένο οπτικό πεδίο.

Η διαθλαστική χειρουργική αποτελεί μια μόνιμη λύση διόρθωσης της μυωπίας. Γίνεται με τη βοήθεια laser, το οποίο σμιλεύει την επιφάνεια του κερατοειδούς κατάλληλα, με στόχο οι ακτίνες του φωτός που εισέρχονται στο μάτι μας να εστιάζονται ακριβώς πάνω στον αμφιβληστροειδή, προσφέροντας βέλτιστη και άνετη όραση. Με το laser μυωπίας, οι ασθενείς μπορούν να απαλλαγούν από τα γυαλιά της μυωπίας τους ή τους φακούς επαφής τους για πάντα!

 

λειζερ μυωπιας

Το laser που χρησιμοποιείται για τη διόρθωση της μυωπίας είναι το excimer laser. Το laser αυτό αναδιαμορφώνει ουσιαστικά την επιφάνεια του κερατοειδούς, αφαιρώντας στην πράξη τους βαθμούς της μυωπίας.