Οι επιπλοκές και οι παρενέργειες της διόρθωσης της μυωπίας με laser είναι εξαιρετικά σπάνιες. Τα περισσότερα προβλήματα που παρατηρούνται μετά το laser μυωπίας, μπορούν να αντιμετωπιστούν με πρόσθετες θεραπείες. Οι παρενέργειες μετά από laser μυωπίας περιλαμβάνουν:

  • Προσωρινή αίσθηση ξηροφθαλμίας και διακυμάνσεων στην όραση.

Αυτή η αίσθηση είναι φυσιολογική και συμβαίνει διότι το laser προκειμένου να σμιλεύσει τον κερατοειδή, αφαιρεί και περιοχή ιστού η οποία αφορά νεύρα που παράγουν δάκρυα. Η αίσθηση της ξηροφθαλμίας δημιουργεί διακυμάνσεις στην όραση. Αυτό που πρέπει να κάνει ο ασθενής μετεγχειρητικά είναι να χρησιμοποιεί τεχνητά δάκρυα πολύ συχνά.

 

  • Διαταραχή με τον κρημνό (flap)

Εάν το flap δεν κατασκευαστεί σωστά, τότε ενδέχεται να μην εφαρμόσει σωστά στο στρώμα του κερατοειδούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μικροσκοπικές ραβδώσεις, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν οπτικές εκτροπές και παραμορφώσεις στην όραση. Με τη μέθοδο FemtoLASIK, όπου το flap δημιουργείται χωρίς ανθρώπινο χέρι, οι πιθανότητες αυτής της επιπλοκής εκμηδενίζονται.

 

  • Ανώμαλος αστιγματισμός


Ο ανώμαλος αστιγματισμός μπορεί να δημιουργηθεί μετά τη διόρθωση της μυωπίας με laser, λόγω ακανόνιστης επούλωσης. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι τα διπλά είδωλα και οι εικόνες φαντάσματα (“ghost images”).

 

  • Εκτασία κερατοειδούς


Η εκτασία αποτελεί μια σοβαρή επιπλοκή μετά από διόρθωση της μυωπίας με laser. Στην εκτασία ο κερατοειδής παίρνει ένα ανώμαλο (κωνικό) σχήμα. Η επιπλοκή αυτή με τον κατάλληλο προεγχειρητικό έλεγχο, μέσω τοπογραφίας κερατοειδούς, μπορεί να εξαλειφθεί. Η τοπογραφία κερατοειδούς μπορεί να μας δείξει εάν ένας ασθενής είναι κατάλληλος υποψήφιος για επέμβαση laser.