Η θεραπεία του κερατόκωνου μπορεί να ταξινομηθεί ως εξής:

  • Γυαλιά ή μαλακοί φακοί επαφής μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να διορθώσουν την ήπια μυωπία και αστιγματισμό που προκαλούνται από τον κερατόκωνο σε πρωταρχικό στάδιο, εντούτοις σε κάποιο βαθμό ένας άκαμπτος αεροδιαπερατός (RGP) φακός επαφής θα διορθώσει την κερατοκωνική όραση καλύτερα.
  • Άκαμπτοι αεροδιαπερατoi φακοί επαφής (RGP ή GP) μπορούν να διορθώσουν την όραση καθώς ο κερατόκωνος εξελίσσεται. Το άκαμπτο υλικό του φακού του επιτρέπει να ασκήσει πίεση στο κερατοειδή, αντικαθιστώντας το ανώμαλο σχήμα του κερατοειδή με μια ομαλή, ομοιόμορφη διαθλαστική επιφάνεια για τη βελτίωση της όρασης.
  • Crosslinking κερατοειδούς(CXL) είναι μια νέα θεραπευτική επιλογή με στόχο να σταματήσει την εξέλιξη του κερατόκωνου. Πρόκειται για μια σκλήρηνση του κερατοειδούς που πετυχένεται με την ‘διασύνδεση’ των αλυσίδων του κολλαγόνου του κερατοειδή με την βοήθεια Βιταμίνης Β2 (Ριβοφλαβίνη) και της υπεριώδους ακτινοβολίας. Με το crosslinking πετυχαίνουμε (σε ποσοστό 80-90%) ‘πάγωμα’ της εξέλιξης του κερατόκωνου, και σε ένα μικρότερο ποσοστό (20-25%) βελτίωση του κώνου. Έιναι μια χειρουργική θεραπεία που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια πρώτη εκλογή στην αντιμετώπιση του κερατόκωνου.

κερατοκωνος θεραπειαΕπέμβαση cross linking

  • Χειρουργική Μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς είναι απαραίτητη σε πολύ προχωρημένο στάδιο κερατόκωνου λόγω ουλοποίησης, εκτεταμένης λέπτυνσης ή δυσανεξίας φακών επαφής.
  • Ενδοκερατικοί δακτύλιοι εισάγονται μέσα στο στρώμα του κερατοειδούς για να τον επιπεδώσουν, αλλάζοντας το σχήμα και τη θέση του κώνου.