Ο καταρράκτης είναι η θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού.

Η όραση με τον καταρράκτη γίνεται σιγά-σιγά ομιχλώδης ή τα αντικείμενα δεν φαίνονται τόσο καθαρά όπως ήταν παλαιά. Ο καταρράκτης μπορεί να δημιουργηθεί σε ένα ή και στα δύο μάτια σας.

καταρρακτης λειζερ επεμβαση

Η κατασκευή του ανθρώπινου ματιού μοιάζει με φωτογραφική κάμερα. Ακτίνες φωτός εστιάζονται μέσω του κερατοειδούς και του φακού του ματιού στον αμφιβληστροειδή, ένα φωτοευαίσθητο στρώμα κυττάρων στο πίσω μέρος του ματιού που μοιάζει με το φιλμ της φωτογραφικής μηχανής. Σε ένα φυσιολογικό μάτι οι ακτίνες περνούν μέσα από τον καθαρό φακό και εστιάζονται στον αμφιβληστροειδή. Αυτό προκαλεί ένα καθαρό και λαμπερό είδωλο. Όσο περνάει η ηλικία όμως, ο φακός γερνάει και αυτός. Έτσι σιγά-σιγά ο φακός σκληραίνει, χάνει την καθαρότητά του και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την θαμπή και συννεφιασμένη όραση. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται γεροντικός καταρράκτης. Δεν είναι αρρώστια, είναι μια φυσιολογική γήρανση που συμβαίνει στους περισσότερους ανθρώπους μετά από κάποια ηλικία.

Εάν το θάμπωμα είναι μικρό μπορεί και να μην επηρεάζει την όραση, αν όμως προχωρήσει και οργανωθεί, τότε αρχίζει και υποφέρει η όραση. Σε αυτή την περίπτωση η ποιότητα της όρασης και κατά συνέπεια η ποιότητα της ζωής, πέφτουν κατακόρυφα. Αν και οι καταρράκτες επηρεάζουν και τα δύο μάτια, τις περισσότερες φορές δεν προσβάλλουν την όραση με τον ίδιο ρυθμό.