Κατά την διάρκεια της επέμβασης δημιουργείται ένα μικρό άνοιγμα στην πρόσθια κάψουλα του καταρράκτη (περιφάκιο). Μέσα από αυτό το άνοιγμα αφαιρείται ο φακός αφού πρώτα λιώσει (θρυμματιστεί) από υπερήχους ή Laser. Ο καταρράκτης πρέπει να αφαιρεθεί χωρίς να θιχτεί καθόλου το σακουλάκι του (περιφάκιο) μέσα στο οποίο μπαίνει ο καινούριος φακός.

 Αφού απομακρυνθεί όλος ο καταρράκτης και ξεπλυθεί και καθαριστεί όλος ο σάκος του περιφακίου, τοποθετείται ο καινούριος φακός (ανταλλακτικό – ενδοφακός) στην φυσιολογική θέση μέσα στο μάτι. Ο φακός αυτός μπαίνει μέσα από την μικρή παρακέντηση γιατί είναι αναδιπλούμενος (δηλαδή διπλώνει για να χωράει μέσα από μικρή τρύπα). 

καταρρακτης επεμβαση σταδια

Εικόνα: Στάδια επέμβασης καταρράκτη


Η όλη επέμβαση διαρκεί περίπου δέκα λεπτά, το μάτι δεν πονάει, δεν ταλαιπωρείται, δεν κοκκινίζει, ούτε δημιουργείται φλεγμονή. Ο ασθενής σηκώνεται χωρίς να έχει καλυμμένο το μάτι, το οποίο αρχίζει να βλέπει αμέσως μετά την επέμβαση, και πηγαίνει στο σπίτι του.

Οι επεμβάσεις καταρράκτη γίνονται από εξειδικευμένους χειρουργούς οφθαλμιάτρους οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί ειδικά στην χρήση της νέας τεχνολογίας υπερήχων και Laser, για την επέμβαση καταρράκτη μέσα από μικρή τομή.