Η ανάρρωση μετά την επέμβαση καταρράκτη είναι γρήγορη αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Ο χειρουργός οφθαλμίατρος θα σας δώσει οφθαλμικές σταγόνες (κολλύρια), τα οποία θα πρέπει να βάζετε στο χειρουργημένο μάτι (ή και στα δύο μάτια αν κάνετε επέμβαση την ίδια ημέρα) ανελλιπώς. Καλό είναι να υπάρχει κάποιος που να σας βάζει τα κολλύρια για να είστε σίγουροι ότι μπαίνουν σωστά, μέσα στο μάτι. Μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό ασθενών που δε βάζουν σωστά τα κολλύριά τους.


Πολύ σημαντικό την πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση του καταρράκτη είναι να προσέχετε και να μην ακουμπάτε τα μάτια σας. Επίσης δεν πρέπει να τα τρίβετε ή να τα σφίγγετε δυνατά. Μπορείτε να τα ανοιγοκλείνετε απαλά για να βελτιώνεται η όρασή σας με την ανανέωση των δακρύων κάθε φορά που βλεφαρίζετε.


Ακόμη τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση μπορεί να νιώθετε ότι έχετε κάποιο σκουπιδάκι στα μάτια σας ή κάποιο ξένο σώμα. Αυτό είναι φυσιολογικό και δημιουργείται λόγω ξηρότητας. Η ξηροφθαλμία είναι κάτι συνηθισμένο μετά από οφθαλμολογικές επεμβάσεις και διαρκεί μερικούς μήνες μετά την επέμβαση. Οι γυναίκες μάλιστα αισθάνονται περισσότερο ξηρά και στεγνά τα μάτια τους σε σχέση με τους άνδρες, εξαιτίας των ορμονών. Η ξηροφθαλμία αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με τεχνητά δάκρυα ή και με πιο παχύρευστα gel (γέλες).


Μετά από 3-4 εβδομάδες μπορούμε να κρίνουμε αν ο ασθενής θα χρειαστεί γυαλιά μετά την επέμβαση του καταρράκτη. Συνήθως μπορεί να χρειάζεστε μια μικρή βοήθεια για διάβασμα ή κάποια κοντινή εργασία. Ωστόσο πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορείτε να επιλέξετε πριν την επέμβαση αν θα φορέσετε ή όχι γυαλιά μετά. Υπάρχουν ειδικοί ενδοφακοί όπως οι πολυεστιακοί οι οποίοι σας χαρίζουν άνετη όραση σε όλες τις αποστάσεις! Αυτό σημαίνει ότι μετά την επέμβαση του καταρράκτη μπορεί να μη χρειαστεί να φορέσετε γυαλιά!