Το κυστοειδές οίδημα της ωχράς κηλίδας είναι η συσσώρευση υγρού στην ωχρά κηλίδα, η οποία είναι η κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς, με αποτέλεσμα τη δημιουργία κυστικών περιοχών.

Το κυστοειδές οίδημα της ωχράς κηλίδας προκαλεί μείωση της κεντρικής όρασης.

κυστοειδες οιδημα ωχρας διαγνωση

Κυστικό οίδημα ωχράς κηλίδας

Όταν το κυστοειδές οίδημα δεν αντιμετωπίζεται και παραμένει για πολύ καιρό, οι μικρές κυστικές περιοχές συναθροίζονται και δημιουργούν ατελή οπή ωχράς κηλίδας, προκαλώντας εκτός από πτώση στην όραση και παραμόρφωση. Επίσης μπορεί να οδηγήσει σε ατροφία των φωτοϋποδεοχέων (κωνίων και ραβδίων), δημιουργώντας μη αναστρέψιμες βλάβες στην όραση.

Αίτια κυστικού οιδήματος της ωχράς κηλίδας

Το κυστικό οίδημα της ωχράς μπορεί να συμβαίνει λόγω:

  • Φλεγμονής του αμφιβληστροειδούς
  • Υαλοειδοωχρικής έλξης.
  • Οφθαλμικού τραύματος
  • Διαβήτη
  • Οφθαλμολογικής επέμβασης (πχ. καταρράκτης ή υαλοειδεκτομή)

Συγκεκριμένα στην περίπτωση της φλεγμονής, λόγω έλλειψης οξυγόνου στην περιοχή της ωχράς, απελευθερώνονται ουσίες μέσα από το υαλοειδές (κυτοκίνες), οι οποίες έχουν σκοπό να αυξήσουν τη διαπερατότητα των αγγείων του αμφιβληστροειδούς. Αυτό έχει πολλές φορές αποτέλεσμα τη δημιουργία και τη συλλογή υγρού στην περιοχή της ωχράς κηλίδας.

Αντίστοιχα στην υαλοειδοωχρική έλξη παρατηρείται ατελής οπίσθια αποκόλληση του υαλοειδούς, με αποτέλεσμα να ασκούνται έλξεις στην ωχρά κηλίδα και αντίστοιχα ο αμφιβληστροειδής αναπτύσσει υγρό, ως αντιμετώπιση της έλξης αυτής (παθολογική απάντηση).

Συμπτώματα κυστοειδούς οιδήματος ωχράς κηλίδας

Τα συμπτώματα του κυστοειδούς οιδήματος της ωχράς κηλίδας είναι:

  • Μείωση της κεντρικής όρασης
  • Η όραση έχει μια απόχρωση ροζ χρώματος
  • Παραμόρφωση της όρασης
  • Ευαισθησία στο φως (φωτοφοβία)

Διάγνωση κυστοειδούς οιδήματος της ωχράς κηλίδας

Η διάγνωση του κυστοειδούς οιδήματος της ωχράς κηλίδας μπορεί να γίνει στα πλαίσια της βυθοσκόπησης μέσω της σχισμοειδούς λυχνίας, αν και χρειάζεται ο ασθενής να έχει καθαρά διαθλαστικά μέσα (κερατοειδή και κρυσταλλειδή φακό).

Μια γρήγορα, αξιόπιστη και μη επεμβαστική τεχνική είναι η Οπτική Τομογραφία Συνοχής (OCT). Η OCT έχει τη δυνατότητα να απεικονίσει την ωχρά κηλίδα και να προσδιορίσει με ακρίβεια το πάχος του κυστοειδούς οιδήματος. Επίσης παρέχει τη δυνατότητα σύγκρισης, όταν ο ασθενής βρίσκεται υπό θεραπεία.

κυστικο οιδημα ωχρας κηλιδας οπτικη τομογραφια OCT διαγνωση

OCT απεικόνιση: Α: Ωχρά κηλίδα με κυστοειδές οίδημα, Β: Φυσιολογική Ωχρά κηλίδα

Η διάγνωση του κυστικού οιδήματος της ωχράς μπορεί επίσης να τεκμηριωθεί με μια ειδική εξέταση που ονομάζεται φλουοροαγγειογραφία. Η φλουοροαγγειογραφία απαιτεί ειδικό εξοπλισμό και πραγματοποιείται με ενδοφλέβια έγχυση χρωστικής, η οποία μεταβαίνει μέσω της κυκλοφορίας στα αγγεία του αμφιβληστροειδούς. Έτσι λαμβάνονται φωτογραφίες, οι οποίες απεικονίζουν τη συσσώρευση της χρωστικής στους κυστικούς χώρους.

κυστοειδες οιδημα ωχρας κηλιδας φλουοροαγγειογραφια

Απεικόνιση έκτασης κυστικών περιοχών στη φλουοροαγγειογραφία

Θεραπεία κυστοειδούς οιδήματος ωχράς κηλίδας

Το κυστοειδές οίδημα της ωχράς κηλίδας αρχικά αντιμετωπίζεται με οφθαλμικές αντιφλεγμονώδεις σταγόνες. Αναλόγως την περίπτωση, σε συνδυασμό με τις σταγόνες, μπορεί να χορηγηθούν και αντιφλεγμονώδη χάπια από το στόμα.

Επίσης πολύ καλά αποτελέσματα προκύπτουν και από τις ενδοϋαλοειδικές ενέσης αντιογεννετικών παραγόντων (Anti-VEGF), όπως είναι τα φάρμακα Avastin, Lucentis, Eylea για την απορρόφηση του υγρού που συσσωρεύεται στην ωχρά κηλίδα. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κορτιζόνη, όπως είναι το σκεύασμα Ozurdex για τον ίδιο λόγο.

Σε εμμένοντα περιστατικά, όπου φοβόμαστε τον κίνδυνο μη αναστρέψιμων βλαβών της όρασης, προτείνεται η επέμβαση της υαλοειδεκτομής, όπου το υαλώδες σώμα (ζελέ του ματιού) αφαιρείται προκειμένου να εκτονωθούν έλξεις στην ωχρά κηλίδα.

Γενικότερα το κυστοειδές οίδημα της ωχράς κηλίδας είναι αντιμετωπίσιμο και επιτυχώς ιάσιμο, με τους ασθενείς να παρατηρούν βελτίωση στην όρασή τους, μετά από μερικούς μήνες.