Υπάρχουν διάφορα ήδη δυστονιών των βλεφάρων. Τα τρία ποιο γνωστά είδη είναι η σύσπαση των βλεφάρων (ή τικ), ακούσιοι βλεφαρόσπασμοι και ημικρανιακοί σπασμοί.
Αίτια δυστονιών των βλεφάρων
Η αιτία των μικρών δυστονιών που παρουσιάζονται στα βλέφαρα παραμένει άγνωστη. Ένας μικρός σπασμός στο κάτω βλέφαρο ή ακόμα και στα δύο είναι συνηθισμένο και δεν είναι άξιο ανησυχίας. Αυτές οι μικρές συσπάσεις των βλεφάρων δεν απαιτούν θεραπεία αφού συνήθως υποχωρούν από μόνες τους. Η μείωση του άγχους και του στρες, οι ζεστές κομπρέσες καθώς κα η διόρθωση πιθανού διαθλαστικού λάθους μπορούν να βοηθήσουν.
Ακούσιος βλεφαρόσπασμος
Ο ακούσιος βλεφαρόσπασμος είναι μια κατάσταση, παρατηρούμενη συνήθως και στα δύο μάτια, κατά την οποία τα βλέφαρα κλείνουν αθέλητα. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις συμμετέχουν και οι μυς του στόματος ή του λαιμού. Όταν συμβαίνουν αυτοί οι σπασμοί, επηρεάζεται η όραση λόγο του ακούσιου κλεισίματος των βλεφάρων. Αυτού του είδους οι σπασμοί είναι σπάνιοι αλλά μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρές ενοχλήσεις και να προκαλέσουν λειτουργική αναπηρία.
Αίτια εμφάνισης ακούσιου βλεφαρόσπασμου
Ο ακούσιος βλεφαρόσπασμος προκαλείται από ανωμαλίες στα νευρικά ερεθίσματα οι οποίες με τη σειρά τους προκαλούν μυϊκούς σπασμούς. Είναι σχεδόν πάντα μη ψυχιατρική ασθένεια.
Θεραπεία ακούσιου βλεφαρόσπασμου
Ο ακούσιος βλεφαρόσπασμος θεραπεύεται με φάρμακα, ψυχολογική υποστήριξη, ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης (Botox) και χειρουργική επέμβαση. Τα φάρμακα και η ψυχολογική υποστήριξη σπάνια πετυχαίνουν να ρυθμίσουν τον βλεφαρόσπασμο, αλλά συστήνονται σε ελαφρές περιπτώσεις ή σε περιπτώσεις όπου δεν μπορεί να εφαρμοστεί κάτι άλλο. Οι ενέσεις Botox θεωρούνται σήμερα ο πιο σύνηθες τρόπος θεραπείας του βλεφαρόσπασμου. Οι ενέσεις Botox διοχετεύουν σε πολύ μικρές ποσότητες το φάρμακο στους μυς γύρω από το μάτι, καταπραΰνοντας τον σπασμό. Η ένεση διαρκεί για αρκετούς μήνες αλλά σταδιακά ελαττώνεται η επίδρασή της και συνήθως χρειάζεται να επαναληφθεί. Η θεραπεία είναι επιτυχής με ελάχιστες παρενέργειες. Η βλεφαρόπτωση, η διπλωπία ή η ξηροφθαλμία είναι μερικές από αυτές, αλλά παρουσιάζονται σπάνια και υποχωρούν όταν εξασθενεί η επίδραση της ένεσης. Χειρουργική επέμβαση μπορεί ακόμα να συστηθεί σε βαριές περιπτώσεις. Ο χειρουργός αφαιρεί είτε το νεύρο που προκαλεί τον σπασμό ή τους ίδιους τους μυς που συσπάζονται. Τα αποτελέσματα των χειρουργικών επεμβάσεων είναι συνήθως μόνιμα και οποιαδήποτε παρενέργεια προκληθεί θα παραμείνει κι αυτή μόνιμα.
Ημικρανιακός σπασμός
Ο ημικρανιακός σπασμός είναι μια κατάσταση στην οποία περιλαμβάνονται εκτός από τους μυς του ματιού και αυτοί που βρίσκονται γύρω από το στόμα από τη μία πλευρά του προσώπου. Αυτοί οι σπασμοί συνήθως προκαλούνται από πίεση της αρτηρίας στο νεύρο, που νευρώνει τους μυς του προσώπου και έχουν σαν αποτέλεσμα την σύσπαση του προσώπου.